تقویم مطالعاتی

چگونه در دوره آموزش از راه دور، برنامه ریزی تحصیلی بهتری داشته باشم؟

مطالعه در منزل

شاید سال‌ها قبل، تصور جهانی آلوده به ویروس، برایمان خیلی سخت و دور از باور بود. هیچ کس تصورش را نمی‌کرد که یک روز، ویروسی کوچک، شرایطی را برای انسان‌ها ایجاد کند که حتی نتوانیم به روال عادی زندگی خود ادامه دهیم. ویروسی که شرایط زندگی همه انسان‌ها را تحت تاثیر قرار دهد و خسارات جبران‌ناپذیری برای مشاغل و کسب‌وکارها ایجاد کند.

در این میان دانش‌آموزان و دانش‌جویان نیز، جزو قشرهایی بودند که در اثر کرونا، متحمل فشارهایی زیادی شدند و هنوز هم کم و بیش با اثرات ناشی از این ویروس، دست و پنجه نرم می‌کنند. این اپیدمی خطرناک دولت‌ها را مجبور کرد تا از برگزاری هرگونه تجمع یا دورهمی جلوگیری کنند و در نتیجه، تعطیلی مراکز و موسسات آموزشی، اولین ضربه‌ای بود که کرونا به دانش‌آموزان و دانش‌جویان وارد کرد. آموزش از راه دور یا آموزش مجازی، راه‌حلی بود که دولت‌ها برای مقابله از شیوع کرونا در دوران بیماری در پیش گرفتند. آموزش مجازی با تمام مزایایی که در پیش‌گیری از بیماری‌ها داشت، به علت برخی معایب مانند نبود امکانات، مشکلات اینترنتی، فشار مالی روی قشر کم‌درآمد و عدم وجود عدالت آموزشی در میان دانش‌آموزان، سختی آموزش از راه دور را چندین برابر کرد.

اما چه بخواهیم چه نخواهیم، این مهمان ناخوانده، فعلا قصد ترک ما را ندارد و تنها گزینه انتخابی ما، سازش با شرایط فعلی است. بسیاری از دانش‌آموزان در مدت آموزش مجازی دچار افت تحصیلی شدند و می‌توان گفت نبود انگیزه کافی و برنامه‌ریزی مناسب تحصیلی، علت اصلی آن بود. آموزش مجازی می‌تواند برای دانش‌آموزان مشکلاتی در زمینه برنامه‌ریزی تحصیلی به وجود بیاورد. مخصوصا که اکثر ما بیشتر روز را در خانه می‌گذرانیم و انجام کارهای متفرقه مانند جواب دادن به تلفن، شستن ظرف‌ها، تماشای سریال محبوب و … ممکن است باعث ایجاد تداخل در برنامه‌ریزی درسی که داشتیم بشود.

سوال اصلی این است که چگونه می‌شود در کنار حواس‌پرتی‌هایی که در منزل با آن‌ها مواجه‌ایم، برنامه‌ریزی درسی مناسبی داشته‌باشیم تا هم تمرکزمان در طول مطالعه حفظ شود و هم یادگیری عمیقی داشته باشیم. برای رسیدن به پاسخ این سوال، تا پایان مقاله همراه ما باشید.

برای اطلاعات بیشتر در مورد راهکارهای حفظ تمرکز در منزل اینجا کلیک کنید

یک برنامه‌ریزی زمانی برای ساعت مطالعه خود داشته باشید.

برای این‌که بتوانید تمرکز خود را هنگام مطالعه حفظ کنید، سعی کنید بازه مخصوصی را هر روز به مطالعه اختصاص دهید. بازه‌ای که مجبور به انجام کارهای ضروری و روزمره دیگر مانند انجام کارهای منزل، تماشای تلویزیون، گفت‌وگو با خانواده و کارهایی از این قبیل نیستید. استفاده از آلارم یا هشدارهایی که ساعت مطالعه را برایتان یادآوری کند، می‌تواند برایتان مفید باشد. هر روز بازه‌ی مشخصی را برای درس‌خواندن انتخاب کنید فراموش نکنید مرور مطالبی که قبلا خوانده‌اید، اهمیت بسیاری دارد و باعث می‌شود مفاهیمی که قبلا خوانده‌اید را فراموش نکنید. مجازی بودن کلاس‌ها و امتحانات نباید باعث شود مطالب را روی هم انباشته و به شب امتحان موکول کنید.

تقویم مطالعاتی ایجاد کنید.

تقویم مطالعاتی

یادگیری در دوره آموزش مجازی، نیازمند یک ساختار منظم و سازماندهی شده است. بهتر است برای یادگیری عمیق‌تر در دوره آموزش از راه دور، یک تقویم درسی برای خودتان تنظیم کنید و تاریخ تمام امتحانات یا مهلت ارسال تکالیف را یادداشت کنید. اگر در طول روز ساعات زیادی از گوشی یا لب‌تاب‌تان استفاده می‌کنید، می‌توانید تقویم خود را در کامپیوتر یا گوشی همراه‌تان ذخیره کنید تا همیشه به همراهتان باشد.

اگر سبک یادگیری شما بصری است، می‌توانید تقویم خود را در مکانی که بیشتر مواقع جلوی چشمتان است، نصب کنید. جایی مانند روبه‌روی میز کار، روی آیینه یا روی در یخچال. با این کار، هر بار که نگاه‌تان به تقویم درسی‌تان می‌افتد، نکات مهم برایتان یادآوری می‌شود و بهتر در خاطرتان می‌ماند.

از برنامه‌های آنلاین کمک بگیرید.

زندگی در عصر دیجیتال این امکان را برای ما فراهم کرده است که بتوانیم از امکانات و تکنولوژی موجود، در جهت رسیدن به هدف‌ّهایمان کمک بگیریم. برنامه‌های کاربردی و اپلیکشن‌های بسیاری وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توانید بازدهی ذهن خود و عمق یادگیری از مطالعه‌ای که داشتید را ارزیابی کنید. برنامه‌های کاربردی که میزان ساعت مفید مطالعه شما را محاسبه می‌کنند و امکان سازماندهی بهتر تکالیف را به شما می‌دهند.

از طرف دیگر، امروزه اپلیکیشن‌ها و بازی‌های اندرویدی و آنلاین زیادی نیز وجود دارند، که می‌توانند در جهت رشد تحصیلی، به شما کمک کنند. اپلیکیشن آموزشی تاپس، یک بازی جذاب و رقابتی است، که همراه آن می‌توانید هم بازی کنید و هم درس بخوانید! تحقیقات بسیاری بر تاثیر مثبت یادگیری به کمک بازی کردن تاکید می‌کنند.

عواملی که باعث حواس‌پرتی می‌شوند را از اطرافتان دور کنید.

 

بیایید قبول کنیم که بیشتر ما عادت به چک کردن مداوم گوشی‌هایمان داریم یا حداقل عادت داریم تلفن همراه‌مان را همیشه کنار خود داشته باشیم. اما اگر تصمیم دارید مطالعه‌ای باکیفیت و عمیق را شروع کنید به هیچ وجه گوشی همراه‌تان را کنار خود قرار ندهید. نوتیف‌های پی در پی از شبکه‌های مجازی یکی از عوامل وسوسه کننده اصلی محسوب می‌شود که می‌تواند تمرکزتان را تا حد زیادی از بین ببرد.

نه تنها گوشی همراه، بلکه سعی کنید تمام عواملی که باعث می‌شوند ذهنتان از فضای درس و مطالعه دور شود را شناسایی و تا حد امکان از محیط دور کنید.

 

از موسیقی‌های ملایم برای حفظ تمرکز کمک بگیرید.

موسیقی هنگام مطالعه

مسلما شرایط درس خواندن در خانه در دوران آموزش مجازی، تفاوت زیادی با درس خواندن در محیط مدرسه دارد. صدای بلند رادیو یا تلویزیون، سروصدای خواهر یا برادر کوچک‌تر، رفت و آمدهای متوالی، همه و همه از مواردی هستند که به شدت ممکن است به کیفیت مطالعه شما آسیب برسانند. نمی‌توان جلوی سروصدای بقیه افراد را گرفت و آن‌ها را متوقف کرد، اما می‌توان از موسیقی‌های ملایم برای حفظ تمرکز هنگام درس خواندن استفاده کرد.

 

شرایط را شبیه سازی کنید.

حتما شما هم این مسئله را تجربه کرده‌اید که وقتی وارد کتاب‌خانه می‌شوید تا درس بخوانید، فضای کتاب‌خانه، با تاثیری که روی شما می‌گذارد، باعث می‌شود حس و حال بیش‌تری برای درس‌خواندن داشته باشید. دیدن افراد دیگری که در حال درس خواندن یا مطالعه هستند، باعث می‌شود انگیزه شما برای درس بیشتر شود. مطمئنا این فضا با فضای منزل قابل مقایسه نیست و شاید مطالعه کردن در محیطی که در آن فقط عادت به استراحت و کارهای متفرقه داشتید، برایتان سخت باشد. برای این‌که بتوانید روحیه درس خواندن‌تان را در منزل حفظ کنید، سعی کنید تا حد ممکن شرایط را شبیه‌سازی کنید. ایجاد شباهت‌هایی بین اتاق مطالعه‌تان با محیط مدرسه یا کتاب‌خانه می‌تواند تاثیر بهینه‌ای روی حفظ تمرکزتان داشته باشد.

 

محیط مطالعه‌تان را از محیطی که در آن استراحت می‌کنید جدا کنید.

جالب است بدانید ذهن شما، با توانایی که دارد، می‌تواند محیط‌های مختلف را از هم تشخیص دهد. بنابراین بهتر است برای مطالعه یا درس‌خواندن، محیط مجزا از خواب و استراحت را انتخاب کنید. همه ما می‌دانیم تخت خواب چه محیط دلچسبی برای لم دادن و استراحت است، اما هیچ وقت جای مناسبی برای مطالعه نخواهد بود و باعث کسل شدن شما و از بین رفتن انگیزه برای درس خواندن نیز می‌شود.

با دوستانتان تعامل درسی داشته باشید

دیدن دوستان در محیط مدرسه یا دانشگاه و گپ زدن در مورد درس با آن‌ها، می‌تواند تاثیر خوبی در روحیه شما داشته‌باشد. کاری که در دوره آموزش از راه دور، امکان‌پذیر نیست. اما به لطف فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، شما می‌توانید ارتباط خود را با دوستانتان حفظ کنید. تعامل با دوستان در فضای مجازی، نه تنها باعث می‌شود از فضای آزاد خود نهایت استفاده را ببرید، می‌تواند در ایجاد روحیه درس‌خواندن هم برایتان مفید باشد. طبق نکاتی که گفتیم، درس خواندن در منزل زیاد هم کسل‌کننده و ناممکن نیست. شاید آموزش از راه دور، نتواند به اندازه آموزش حضوری برای دانش‌آموزان مفید باشد، اما در حال حاضر، تنها راه‌حل موجود است. حتما استراحت را در برنامه درسی خود قرار دهید و فراموش نکنید که برای داشتن مطالعه‌ای باکیفیت، حتما باید روحیه خود را در دوران قرنطینه حفظ کنید. از تفریح‌های مفید مانند یادگیری مهارت‌های جدید، آشپزی، نقاشی و … برای اوقات فراغت خود استفاده کنید تا علاوه بر پیشرفت در زمینه‌های مختلف، بتوانید مطالعه‌ای باکیفیت در ساعات درسی نیز داشته باشید.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *