درس خواندن با انگیزه

.نکاتی برای یادگیری بهتر که هر دانش‌آموزی باید بداند

مطالعه با انگیزه

دو دقیقه درس می‌خوانم، بلافاصله اینستاگرام را چک می‌کنم. دو دقیقه درس می‌خوانم، غرق در فکر و خیال می‌شوم. دو دقیقه درس می‌خوانم، به خودم که می‌آیم می‌بینم مشغول بازی با موبایل هستم! هر کار می‌کنم نمی‌توانم روی درس متمرکز شوم. یادگیری دروس به خوبی اتفاق نمی‌افتند و فرآیند آموزش تکمیل نمی‌شود.

چقدر این جملات برایتان آشنا هستند؟ چند بار برایتان اتفاق افتاده است که عزم خود را جزم کنید تا بتوانید درس‌هایتان را به خوبی بخوانید اما هر کاری هم که می‌کنید انگار نه انگار. ذهنتان بازی گوش می‌شود و همه چیز را هم به بازی می‌گیرد! نه مطلبی را یاد می‌گیرید نه می‌توانید با تمرکز کافی سر درس بنشینید.

اگر شما هم تجربه مشابه این داستان‌ها را داشتید و بعضی وقت‌ها اصلا نمی‌توانید حواس‌تان را برای مطالعه جمع کنید، اصلا لازم نیست نگران باشید زیرا شما تنها آدمی نیستید که بعضی وقت‌ها مطالعه برایتان غیرممکن می‌شود. نزدیک به ۹۹درصد دانش‌آموزان یا دانش‌جویان در طول دوران تحصیلی خود، موارد مشابه این داستان‌‌ها را تجربه می‌کنند.  اما به نظر شما علت چیست؟ چرا ما نمی‌توانیم روی درس متمرکز شویم وقتی که تمام شرایط درس خواندن را آماده کرده‌ایم؟ مشکل از مکان مطالعه است یا احاطه شدن ما با فضاهای مجازی و محتواهای سرگرم کننده‌ای که ذهن ما را هر لحظه به سمت خود می‌کشند؟ یا شاید سخت بودن بیش از حد درس‌ها باعث کسل شدن ما و خستگی ذهن از مطالعه می‌شوند،

بگذارید جواب این سوال را خیلی رک بگویم. مشکل نبود انگیزه کافی است.

همه انسان‌ها در زندگی‌، هدف‌هایی دارند اما تنها عاملی که باعث می‌شود یک انسان از تلاش برای رسیدن به هدف خسته شود، نبود انگیزه کافی است. شاید درس خواندن هدف بزرگی برای ما نباشد، اما همه ما باید مقاطع تحصیلی را بگذرانیم تا بتوانیم وارد دانشگاه و محیط‌های کاری بزرگ‌تری بشویم.

شرایط نامساعد کنونی و مجازی شدن آموزش‌ها در کنار سختی‌هایی که یک دانش‌آموز یا دانشجو مجبور است در مسیر تحصیلی خود تحمل کند، گاه انگیزه او را می‌گیرد و باعث خسته شدن او از درس می‌شود. نبود انگیزه می‌تواند تاثیر خیلی بدی روی ما داشته باشد تا جایی که ممکن است ما دیگر علاقه‌ای به درس یا تحصیل نداشته باشیم و با وجود فراهم کردن تمام شرایط لازم برای مطالعه، یادگیری برایمان ممکن نباشد.

خب چاره‌ی کار چیست؟ در دوره‌ای که کرونا به شدت وضعیت جامعه را متشنج کرده است و مجازی شدن آموزش، باعث شده دانش‌آموزان فشار زیادی را متحمل شوند، چگونه می‌توانم انگیزه از دست رفته‌ام را برگردانم؟

در این مقاله به روش‌هایی که می‌توانند در حفظ انگیزه برای مطالعه‌ای بهتر، موثر باشند پرداخته‌ایم.

یک جایزه بعد از هر مرحله پیشرفت

خیلی وقت‌ها ما مجبوریم درس‌هایی را بخوانیم که واقعا به آن‌ها علاقه نداریم. این مشکل در دانش‌آموزانی که هنوز انتخاب رشته نکرده‌اند، شایع‌تر است. به علاوه آموزش از راه دور و آسان شدن ارزیابی، باعث شده است تمایل دانش‌آموزان در به تعویق انداختن مطالعه بیشتر شود. اما فراموش نکنید شما برای رسیدن به هدفی بزرگ‌تر، این درس را می‌خوانید. در این مواقع بهتر است جایزه‌ای به عنوان پاداش برای خود در نظر بگیرید. یک تکه کیک، تماشای فیلم مورد علاقه، خواندن کتابی که خیلی وقت است قصد خواندنش را دارید، خوردن میان‌وعده محبوب و موارد مشابه این در ازای هر ساعت مطالعه یا به ازای هر سوالی که حل می‌کنید، می‌تواند به شما کمک کند انگیزه‌تان را در حین مطالعه حفظ کنید. اگر مشکل تمرکز دارید، حتما استراحت را در بازه‌های درسی خود قرار دهید. مشارکت والدین در این کار نیز می‌تواند بسیار موثر باشد. می‌توانید از خانواده خود درخواست کنید به ازای گرفتن نمره خوب در یک امتحان سخت واحد درسی که علاقه چندانی به آن ندارید، شما را برای صرف شام در یک رستوران خوب مهمان کنند. اما دقت کنید، اگر می‌خواهید در نظر گرفتن پاداش برایتان مفید و تاثیرگذار باشد، برای موارد غیرممکن پاداش تعیین نکنید. در نظر گرفتن پاداش برای انجام یک کار سخت که در توان شما نیست، نه تنها باعث بیشتر شدن انگیزه‌تان نمی‌شود، آن را به طور کل از بین می‌برد.

برای کل روز خود برنامه‌ریزی کنید.

برنامه ریزی درسی

اگر تا به حال تجربه‌ی برنامه‌ریزی کلی روزانه را داشته‌باشید، حتما متوجه شده‌اید که کم‌ترین زمان تلف شده متعلق به آن روزها بوده‌است. برنامه ریزی باعث نظم دادن به روتین درسی می‌شود و به تعویق انداختن کارها را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. در حال حاضر آموزش مجازی و عدم حضور در مدرسه باعث شده‌است کل وقت دانش‌آموزان در اختیار خودشان باشد.

این قضیه از طرفی باعث شده است تایم غیرمفیدی که هنگام حضور در مدرسه ایجاد می‌شد کم‌تر شود و از طرفی باعث شده است دانش‌آموزان با این تصور که هنوز زمان کافی برای مطالعه دارند، درس خواندن را به تعویق بیندازند. اما آموزش مجازی نباید به ساعات درس خواندن شما لطمه وارد کند. سعی کنید تایم مخصوصی را هر روزه به مطالعه اختصاص دهید زیرا ذهن شما فقط ۲۱ روز زمان نیاز دارد تا فعالیت‌های مکرر را تبدیل به عادت کند. برنامه‌ریزی علاوه بر سازمان‌دهی برنامه درسی شما، انگیزه شما برای اتمام وظایفتان در نتیجه برای درس خواندن را، بیشتر می‌کند.

اول کارهای مهم‌تر و دشوارتر را انجام دهید.

تمرکز در مطالعه

آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که چرا وقتی ما کارهای زیادی برای انجام دادن داریم، همیشه کارهای ساده‌تر را در اولویت قرار می‌دهیم؟ شاید برایتان غیرقابل باور باشد اما این کار از اهمال کاری انسان و تمایل ذهن او برای به تعویق انداختن کارهای مهم سرچشمه می‌گیرد. برای این‌که بتوانید جلوی اهمال ذهن خود را بگیرید، همیشه کارهای مهم را در اولویت قرار دهید. اگر درس سختی برای مطالعه دارید، هرگز آن درس را در آخرین اولویت قرار ندهید. هیچ‌گاه اجازه ندهید آموزش از راه دور و ارزیابی مجازی باعث انباشته شدن مفاهیم درسی روی هم بشود. با این کار تمایل ذهن شما به تنبلی کم‌تر می‌شود و می‌توانید یادگیری بهتری داشته باشید.

مکان استانداردی برای مطالعه انتخاب کنید.

مکان مناسب مطالعه

مکان مناسب از پارامترهای مهم در یادگیری عمیق است و لازم است حتی در دوران آموزش از راه دور هم اهمیت کافی به انتخاب مکان بدهید. شما هیچ‌وقت نمی‌توانید جایی که راحت نیستید یا عوامل متعددی باعث پرت شدن حواستان می‌شود، مطالعه باکیفیتی داشته باشید و این افت کیفیت، صددرصد روی انگیزه شما برای مطالعه تاثیر خواهد داشت. ویژگی‌های مکان استاندارد برای مطالعه را می‌توانید در مقاله راهکارهای حفظ تمرکز مطالعه کنید.

فقط شروع به یادگیری کنید!

معمولا سخت‌ترین قسمت کار، شروع کردن آن است. ممکن است قبل از شروع کار یا مطالعه، تصورتان از آن مطلب درسی، غولی وحشتناک باشد. اما همین که شروع به خواندن آن می‌کنید، متوجه می‌شوید چقدر مطالب برایتان قابل فهم و آسان است. پس برخی اوقات فقط کافیست که شروع کنید.

با دوستان‌تان رقابت و تعامل داشته باشید.

رقابت مفید همیشه می‌تواند باعث بیشتر شدن انگیزه و رشد بشود. چه بهتر که رقیب‌تان، رفیق‌تان هم باشد. درست است که دیدن دوستان و ارتباط با آن‌ها، می‌تواند باعث رقابت بهتری بشود، اما به لطف شبکه‌های اجتماعی حتی در دوران آموزش مجازی هم می‌توانید ارتباط خود را با دوستان‌تان حفظ کنید و طی یک رقابت مفید، انگیزه خود را برای درس خواندن افزایش دهید.

به عنوان سخن آخر، فراموش نکنید که در مسیر رسیدن به هر هدفی، موانع و مشکلات بسیاری وجود دارد، اما در نهایت این خودتان هستید که آینده را رقم می‌زنید. بهتر است به هیچ کس جز خودتان متکی نباشید و انتظار روحیه دادن را از کسی نداشته باشید. زیرا هیچ‌کس به اندازه خودتان با روحیات‌ شما آشنایی ندارد. فراموش نکنید به خودتان انگیزه و روحیه بدهید. یادتان باشد تنها کلید موفقیت، استمرار در تلاش است.

انگیزه برای مطالعه

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *