صنعت بازی موبایل به طور مداوم در حال پیشرفت است و دلیل اصلی آن تعهد و علاقه زیاد کاربران نسبت به اپلیکیشن های موبایل است. امروزه که تقریباً هر شخصی یک تلفن همراه دارد، تعجبی ندارد که میزان استفاده از بازیهای موبایل سر به فلک کشیده است. این پیشرفت باعث شده است که بسیاری از کارآفرینان از ایدههای جدید و جالب برای ساخت بازی موبایل استقبال کنند. موفق شدن در این زمینه نیازمند آشنایی کامل با مراحل ساخت و انتشار بازی موبایل است.
اگر ایده جدیدی برای ساخت بازی موبایل دارید و به دنبال یک منبع آموزشی مناسب هستید در جای درستی قرار دارید. ما در این مقاله، هر آنچه برای ساخت بازی موبایل لازم دارید را مورد بررسی قرار میدهیم. برای آشنایی با مسیر خلق ایدههای جدید در صنعت بازی موبایل، ادامه مطلب را از دست ندهید:
شروع ساخت بازی موبایل – برای شروع به چه چیزهایی نیاز دارید؟
کامپیوتر یا لپتاپ: موتورهای بازیسازی در تلفنهای همراه قابل اجرا نیستند به همین خاطر برای شروع کار به یک کامپیوتر یا لپتاپ نیاز دارید. اگر برای ساخت بازی موبایل قصد خرید لپتاپ دارید، ابتدا در مورد موتور بازیسازی موردنظر خود مطمئن شوید و سپس بر اساس نیازمندیهای آن موتور، نسبت به خرید اقدام کنید. موتورهای بازیسازی هر کدام نیازمندیهای خود را دارند و اکثر آنها از سازگاری چند پلتفرمی برخوردار نیستند. این به این معنا است که این نرمافزارها تنها بر روی سیستم عامل ویندوز یا مک قابل اجرا هستند.
چند تلفن همراه هوشمند: اکثر توسعهدهندگان تصور میکنند که برای تست بازی فقط به یک تلفن هوشمند نیاز دارند. بهتر است بدانید که بازی که شما قصد پیادهسازی آن را دارید در بسیاری از مدلهای گوشی موبایل، قدیمی و جدید اجرا میشود. پس باید بازی را روی گوشیهای مختلف تست کنید تا مطمئن شوید که روی همه گوشیها بدون هیچ مشکلی کار میکند. بهترین کار این است که حداقل 3 یا 4 تلفن همراه هوشمند از آخرین نسل و 3 تا 4 تلفن همراه نسل اخیر تهیه کنید.
برای آشنایی بیشتر با محبوب ترین گوشی های موجود در بازار می توانید روی این لینک کلیک کنید.
ابزارهای مربوط به طراحی گرافیک و انیمیشن: بازی موبایل به دارایی های گرافیکی ازجمله شخصیتها، انیمیشنهای پسزمینه و … نیاز دارد که ساخت آنها هم با استفاده از ابزارهای مخصوص انجام میشود. برخی از توسعهدهندگان برای طراحی از Adobe Photoshop و برای ترسیم داستان از ابزارهای پیشرفته انیمیشن مانند 3D Max و Maya استفاده میکنند.
حساب برنامه نویس برای اندروید یا IOS: اپ استور و گوگل پلی استور هر دو از توسعهدهندگان میخواهند که برای ثبت و تأیید برنامهها و بازیها خود، نسبت به خرید حساب توسعهدهنده اقدام کنند. روشهای پرداخت هر کدام متفاوت است. Apple App Store یک اشتراک سالانه با قیمت 95 دلار ارائه میدهد درحالیکه Google Play یک حساب توسعهدهنده مادامالعمر را فقط با 25 دلار در اختیار کاربران قرار داده است. البته، تحریمها باعث شده است که کاربران ایرانی امکان استفاده از برخی خدمات مربوط به این حسابهای خارجی را نداشته باشند. به همین دلیل، استفاده از برنامههای داخلی مانند بازار، مایکت و … برای انتشار بازی موبایل میتواند ایده بهتری باشد.
بازیهای موبایل با استفاده از ابزارهای معمولی قابل پیادهسازی نیستند. شما برای ساخت بازی موبایل موردنظر خود باید از موتورهای بازیسازی استفاده کنید زیرا این نرمافزارهای تخصصی فقط برای انجام این کار توسعه یافتهاند.
اما قبل از کار کردن با موتور بازیسازی باید از همه موارد لازم برای شروع کار اطمینان حاصل کنید. در ادامه، چک لیست مربوط به توسعه بازی موبایل را موردبررسی قرار دادهایم:
مراحل ساخت بازی موبایل
آیا میخواهید با ساخت بازی موبایل هم ایدههای جالب خود را پیادهسازی کنید و هم از این راه کسب درآمد کنید؟ برای این کار نیاز به علاقه، برنامهریزی و یادگیری تکنولوژیهای مناسب دارید که در ادامه همه این موارد را توضیح میدهیم. مراحل ساخت بازی موبایل را در دو بخش مجزا موردبررسی قرار می دهیم:
بخش اول: (آماده شدن برای ساخت بازی موبایل)
1. درک کامل مهارتها و محدودیتها
برای طراحی یک بازی نیازمند آشنایی با مهارتهایی مانند تحقیق، برنامهنویسی، طراحی گرافیکی و … هستید. درک مهارتها و تواناییها باعث میشود که بر اساس نقاط قوت خود ایدههای بهتری ارائه دهید.
ممکن است که یک برنامه نویس عالی باشید ولی از هنر طراحی برخوردار نباشید و یا برعکس. به همین خاطر است که باید نقطه قوت خود را شناسایی کنید و کمبودهای خود را با کمک همتیمی ها و ابزارهای مناسب جبران کنید.
2. انجام تحقیقات بازار
درک نیاز بازار، اولین کاری است که باید انجام دهید. تحقیق در مورد بازیهای موبایل موفق باعث میشود که دلایل موفقیت آنها را شناسایی کنید. هرچقدر که زمان بیشتری را برای تحقیق در مورد بازیهای موبایل موفق اختصاص دهید، تصویر بهتری از دلایل مطلوبیت و ویژگیهای مشترک آنها خواهید داشت.
رده سنی جامعه گیمرها تغییر کرده است و امروزه تقریباً همه مردم علاقه زیادی به بازیهای موبایل دارند. تحقیقات نشان میدهد که:
- گیمرهای موبایل معمولاً حدود 36 سال سن دارند.
- 51 درصد گیمر ها زن و 49 درصد مرد هستند.
- یک سوم همه گیمرهای موبایل بین 35 تا 50 سن سال دارند.
بازیهایی معمولی مثل Candy Crush و Angry Birds محبوبترین ژانر بازی موبایل هستند. زمان بارگیری سریع، یادگیری آسان و محیط ساده از ویژگیهای اصلی محبوبیت این بازیها میباشد. تیراندازهای اولشخص مانند Overwatch و Destiny دومین ژانر محبوب هستند. بازیهای نقشآفرینی مانند، The Elder Scrolls و Final Fantasy در رتبه سوم قرار دارند.
و بعد از این ژانرها، بازیهای جنگی مانند Fortnite و PUBG و بازیهای چند نفره آنلاین مانند World of Warcraft و Elder Scrolls Online محبوب هستند.
3. ارائه ایدههای موفق
با تیم خود یا افراد دیگر مشورت کنید. با طوفانهای فکری، ایدههایی ارائه دهید که توانایی جلب توجه گیمرها را داشته باشد. اگر بتوانید ایدههای محبوب و خواسته گیمرها را کشف کنید، مسیر روشنتری پیش رو خواهید داشت. به این فکر کنید که چگونه میتوانید در هنگام ساخت بازی موبایل منحصربهفرد و برجسته، تقاضای بازار را پوشش دهید.
- همیشه به توصیه افراد متخصص توجه ویژه داشته باشید. ایدههای خود را آنقدر تغییر و ارتقاء دهید که در بهترین وضعیت خود قرار بگیرند.
- بعضی از بازیها و برنامههای بزرگ تنها با تغییر ایدههای قدیمی و جهتدهی درست به وجود آمدهاند.
- بازیهای که ریسک کمتری دارند و احتمال اینکه افراد زیادی از گروه سنی نوجوانان تا بزرگسالان از آن استقبال کنند، زیاد است را در اولویت خود قرار دهید.
- بیشتر روی بازی موبایلی که بهاندازه کافی سرگرمکننده، تعاملی، جذاب و وابسته کننده است، تمرکز کنید.
برای بازی خود یک داستان مناسب در نظر بگیرید. یک داستان خوب با شخصیتها، چالشها، اهداف و پاداشهایی که انگیزه و توجه کاربر را به خود جلب کند.
تاثیرات فوق العاده بازی آموزشی در یادگیری دانش آموزان
تاثیر بازی آموزشی بر یادگیری بهتر یکی از جدیدترین روشهای آموزشی در سراسر دنیا استفاده از بازیهای آموزشی است. در این روش مفاهیم و دروس
گیمر درسخوان
نحوه ایجاد تعادل بین درس و بازی اینکه در کنار درسخواندن از بازی کردن هم لذّت میبرید، نشاندهنده این است که قرار است مسیر تحصیلی
4. تصمیم گیری در مورد نوع پرداخت
اگر زمان و هزینه زیادی را برای ساخت بازی موبایل صرف میکنید، احتمالاً قصد دارید که از این طریق کسب درآمد نیز بکنید. امروزه روشها مختلفی برای کسب درآمد توسعهدهندگان بازی موبایل وجود دارد که میتوانید از یک یا چند مورد از آنها بهرهمند شوید:
درآمد تبلیغاتی: این گزینه باعث میشود که کاربران، بازی را بهصورت رایگان دانلود کنند. در کل، وجود تبلیغات درون برنامهای باعث کسب درآمد توسعهدهنده میشود. هر بار که کاربر روی آگهی تبلیغاتی ضربه میزند یا آن را مشاهده میکند، شما بهعنوان یک توسعهدهنده مبلغی را دریافت میکنید. نکته منفی این است که این تبلیغات باعث آزار و حواسپرتی گیمرها میشود. درنتیجه، توسعهدهندگان این امکان را به کاربران میدهند که نسخه بدون تبلیغات را خرید کنند.
پرداخت درون برنامهای: این نوع پرداخت به کاربران اجازه میدهد که نسخه اصلی بازی را بهصورت رایگان دریافت کنند، اما در صورت تمایل برای دسترسی به ویژگیها و محتوای اضافی، هزینه مشخصی را پرداخت کنند. محتوای اضافی ممکن است قدرت، شخصیتهای جدید، لباسهای جدید و … باشد.
خرید Premium: این مدل پرداخت نیز به کاربران اجازه میدهد که برنامه اصلی را بهصورت رایگان دریافت کنند. نسخه آزمایشی مدتزمان محدودی قابلاستفاده است و بعد از اتمام زمان، این امکان به کاربر داده میشود که نسخه کامل را خریداری نماید.
خرید یکبارمصرف: در این نوع خرید، کاربر قبل از دانلود و استفاده از بازی، هزینه یک بار استفاده از آن را پرداخت میکند.
5. طراحی بخش های مختلف بازی
وقت آن است که افکار و ایدههای خود را روی کاغذ ترسیم کنید. یک سند طراحی آماده کنید که شامل توضیحات بازی، اهداف و پاداشها، شخصت ها و شرح حال هر کدام، طراحی سطحی محیط بازی و … باشد.
6. تصمیم گیری در مورد پلتفرم لازم برای انتشار بازی
همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم دو بازار عمده برای انتشار بازی وجود دارد:
Android با فروشگاه Google Play و iOS (iPhone/iPad) با App Store.
- هر دو این پلتفرمها جنبههای منفی و مثبت خود را دارند که شما باید بر اساس آنها تصمیم بگیرید که بازی خود را در کدام پلتفرم منتشر کنید. همچنین این امکان نیز وجود دارد که بازی خود را در هر دو پلتفرم منتشر کنید، اما این کار به منابع و هزینههای اضافی نیاز دارد.
- راجع به هزینههای حساب توسعهدهنده صحبت کردیم ولی هر دو پلتفرم 30 درصد از درآمد حاصل از خرید برنامه را کاهش میدهند.
- فروشگاه IOS App Store بیشتر برای تبلیغ بازیها و برنامههای جدید فعالیت میکند اما هر دو پلتفرم در حال رقابت هستند و از توسعهدهنده میخواهند که برای برجسته شدن برنامههای خود خلاقتر باشند.
- Google Play Store مراحل کمتری را برای تأیید بازیها و برنامه در نظر گرفته است. تأیید برنامهها برای iOS App Store بسیار سختتر است اما این پلتفرم برای برنامههایی که موردتایید نیستند، بازخورد را بسیار بهتر نشان میدهد.
- کاربران اندروید بیشتر برنامههای رایگان را ترجیح میدهند درحالیکه کاربران ios بیشتر به پرداخت هزینه برنامهها عادت دارند.
7. انتخاب تکنولوژی مناسب برای ساخت بازی موبایل
بعد از ترسیم ایده و انتخاب پلتفرم، نوبت به انتخاب تکنولوژی و ابزارهای موردنیاز برای توسعه بازی میرسد. iOS و Android هر کدام زبانهای برنامهنویسی خود را دارند؛ بنابراین انتخاب زبان برنامهنویسی وابسته به پلتفرمی است که برای انتشار بازی انتخاب کردهاید.
علاوه بر زبان برنامهنویسی باید موتور بازیسازی، نرمافزار توسعه گرافیک و صدا را نیز متناسب با پلتفرم انتخاب کنید.
زبان برنامهنویسی native (بومی) برای بازیهای اندرویدی، جاوا و برای بازیهای IOS، Swift است. Android Studio یک استودیو یکپارچه برای توسعه برنامههای اندرویدی است و توسعه برنامههای IOS نیز در محیط XCode انجام میشود.
ولی بهتر است بدانید که بسیاری از بازیهای موبایل با استفاده از موتورهای بازیسازی توسعه داده میشوند. این موتورها قادر به ادغام تمام منابع و کدهای مربوط به بازی میباشند. همچنین بازی را برای پلتفرمهای مختلف توسعه میدهند. از محبوبترین موتورهای بازیسازی میتوان به Unity، Cocos، PhyreEngine و Unreal Engine اشاره کرد. هر کدام از این ابزارها از زبانهای برنامهنویسی مختلف پشتیبانی میکنند و C++، C# و جاوا از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی برای ساخت بازی موبایل هستند.
طراحی گرافیک بازی
ابزارهای طراحی گرافیک 2 بعدی برای همه بازیها حتی بازیهای 3 بعدی (برای صفحه عنوان، منوها و …) موردنیاز هستند. Photoshop یا GIMP برای توسعه گرافیکهای دوبعدی مبتنی بر Raster و Adobe Illustrator یا Inkscape برای توسعه گرافیکهای دوبعدی مبتنی بر vector استفاده میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت ratser و vector به این لینک مراجعه کنید.
بازیهای که از گرافیک 3 بعدی استفاده میکنند به نرمافزارهای مدلسازی 3 بعدی نیاز دارند. از محبوبترین برنامههای مدلسازی 3 بعدی میتوان به Maya، 3D Max و Blender 3D اشاره کرد.
علاوه بر نرمافزارهای گرافیکی برای ساخت بازی موبایل به یک برنامه ایستگاه کاری دیجیتال صوتی (DAW) و همچنین رابط صوتی برای اتصال میکروفون، صفحه کلید و سایر ابزارها نیاز دارید. Adobe Audition، Cubase، Reaper، Pro Tools، FL Studio و Ableton Live از DAW های معروفی هستند که برای ساخت بازی موبایل مورد استفاده قرار میگیرند.
8. آماده سازی یک نمونه اولیه از بازی
نمونه اولیه بازی باید ساده باشد و نیازی نیست که همه منابع و لیست کامل جزئیات را شامل شود. حتی نیازی به داشتن گرافیک زیبا نیز نیست. فقط باید یک نسخه ساده از بازی باشد تا نشان دهد که شما یک ایده عملی دارید. این نمونه میتواند برای تست ایدهها، جذب سرمایهگذاران و استخدام تیم استفاده شود.
نتیجهگیری در مورد بخش اول آشنایی با مراحل ساخت بازی موبایل
در قسمت اول آشنایی با نحوه ساخت بازی موبایل، جزئیات مربوط به مراحل آمادگی برای ساخت بازی موبایل را مورد بررسی قرار دادیم. توجه داشته باشید که زمانی موفق به ساخت یک بازی موبایل فوقالعاده خواهید شد که کار خود را به صورت اصولی جلو ببرید و به تمام جزئیات توجه داشته باشید.
برای مطالعه قسمت دوم این مقاله با ما همراه باشید. در قسمت دوم علاوه بر بررسی مراحل عملی توسعه و انتشار بازی موبایل، چند مورد از نرم افزارهایی را معرفی میکنیم که بدون دانش برنامهنویسی هم میتوانید با کمک آنها بازی موبایل بسازید.
در ادامه بخوانید: مسیر تبدیل شدن به برنامه نویس حرفه ای