نحوه ایجاد تعادل بین درس و بازی
اینکه در کنار درسخواندن از بازی کردن هم لذّت میبرید، نشاندهنده این است که قرار است مسیر تحصیلی لذت بخشی داشته باشید.
واقعا میشود هم گیمر بود و هم درسخوان
مخصوصاً بازیهای رقابتی _ درسی مثل تاپس که در کنار آموزش و مرور مباحث درسی، دانشآموزان را وارد یک فضای فوق العاده هیجان انگیز میکنند تا سطح دانش خود را به چالش بکشند و با تقویت اطّلاعات خود به یکی از بهترین گیمرهای درسخوان تبدیل شوند.
تأثیر بازی در انگیزه دانشآموزان
اکثر دانشآموزان به خاطر جذابیّتی که کارهای دیگری مثل سرگرم شدن در شبکههای اجتماعی دارند، دچار بیحوصلگی میشوند و انگیزه لازم جهت تمرکز بر روی مطالعه درسهای خود را ندارند. با تلنبار شدن مطالب درسی همین بیحوصلگی و بی انگیزگی به ترس و اضطراب تبدیل میشود و با این انرژیهای منفی، شب امتحان با یک کابوس روبهرو خواهند بود.
کابوسی که با انجام فعالیتهای انگیزشی، جایگزین آرامش و اعتماد به نفس میشود. مخصوصاً اگر بازیهای انگیزشی را به عنوان سرگرمی خود انتخاب کردهباشید؛ چون یک بازی خوب، نه تنها باعث افزایش اراده و پشتکار میشود، بلکه خلاقیت دانش آموز را در مقابله با چالشهای زندگی بالا میبرد.
بازیهای زیادی هستند که هرکدام در حوزه خود، بهبود جنبههای خاصی از شخصیت را هدف قرار دادهاند ولی در بین آنها، بازیهایی که مطالب درسی را بر اساس گیمیفیکیشن ارائه میدهند و سطح اطلاعات دانشآموزان را به سلاحی در رقابت با دانشآموزان دیگر تبدیل میکنند، نقش پررنگتری در افزایش تمرکز لازم در درسخواندن، پیروزی در رقابتهای بازی، درنتیجه، یک مسیر تحصیلی موفق و پرانگیزه دارند.
یک نمونه فوقالعاده بازیهای انگیزشی درسی، بازی تاپس است که به یک راه حل عالی برای دور زدن سیستم آموزشی سنتی و خستهکننده تبدیل شدهاست. به این صورت که دانشآموزان با شرکت در بازیهای درسی به صورت تکی یا گروهی، فرصت محک زدن سطح دانش خود را پیدا میکنند.
اگر بتوانید از این فرصت به نحو احسن استفادهکنید، انگیزه لازم جهت یادگیری و پیروزی در رقابتهای درسی بیشتر میشود. اینجاست که به یک گیمر درسخوان تبدیل خواهیدشد که هم از درسخواندن لذت میبرید و هم به خاطر رقابت با همکلاسیهای خود، اراده خود را تقویت میکنید.
چگونه به یک گیمر درسخوان تبدیل شویم؟
اگر نمیخواهید علاقه زیاد شما به بازی به یک مانع برای تحصیل تبدیل شود، اول باید میان درس و بازی یک تعادل ایجاد کنید. تعادلی که باعث تقویت وضعیت درسی شما شود و از یک طرف هم انگیزه شما را برای لذت بردن از تک تک لحظات زندگی حفظ کند.
پس اگر شرایط را تحت کنترل نگه دارید، نه تنها بازی کردن به یک عادت بد تبدیل نمیشود بلکه به خاطر یادگیری نحوه برنامهریزی و اولویت دادن به درس و سرگرمی، با انگیزه بیشتری در راستای به دست آوردن معدل دلخواه خود تلاش میکنید.
در ادامه چند روش عالی برای ایجاد تعادل سالم بین درس و بازی معرفی میکنیم که به کمک آنها میتوانید به یک گیمر درسخوان تبدیل شوید:
1_ برنامه ریزی برای مطالعه دروس
اگر میزان زمانی که باید برای مطالعه و مرور دروس و همچنین انجام تکالیف اختصاص دهید را مشخص کنید، کارتان راحتتر میشود. به اینصورت که با انجام آنها در زمان مناسب، وقت کافی برای کارهای دیگر و همچنین بازیکردن خواهید داشت. البته اگر علاقه به بازی درسی دارید، یک هیچ جلوتر هستید؛ چون این بازیها نوعی مکمل درسی هستند و با قرار گرفتن در برنامهریزی شما، میتوانند به عنوان یک ابزار مناسبِ محک زدن، میزان یادگیری مطالب درسی را تا چند برابر افزایش دهند.
2_ جداسازی فضای بازی از فضای مطالعه
اگر بتوانید این دو فضا را از هم جدا کنید، در واقع حس انجام کارها در فضای مخصوص به خود را چند برابر میکنید. مثلاً بازیکردن در فضای درسی با انرژی منفی همراه خواهدشد و همین انرژی باعث میشود تا حواس پرتیها را به حداقل برسانید. این خود شما هستید که باید شرایط را مدیریت کنید، مطمئن باشید که اگر بتوانید زمان و فضای کافی برای تمام کارهای خود داشته باشید، جایی برای پشیمانی باقی نمیماند.
3_ بازی به عنوان پاداشی برای درس خواندن
اگر بتوانید از بازی به عنوان پاداش دورههای مطالعه خود استفاده کنید، میتوانید تعادل لازم بین این دو را برقرار کنید. مثلاً برای هر ساعت مطالعه، 10 دقیقه بازی لحاظ کنید تا هم از مطالعه دروس عقب نمانید و هم این که هیجان و انگیزه زمان مطالعه خود را بالا ببرید. البته، توجه داشته باشید: اهمیّت دادن به نقطه عطف خیلی مهم است! به این صورت که اگر از مرور درسها برای امتحان فردا عقب ماندهاید باید بتوانید از عهده مطالعه بدون بازی بربیایید. این شما هستید که می دانید بهترین شرایط در حفظ اراده و تمرکز مداوم بر روی درس خواندن، چه زمانی است
4_ انتخاب بازیهای انگیزشی و هوشمندانه
بعضی از بازیها هیچ نقشی در روحیه و انرژی دانش آموز ندارند و فقط جهت پُرکردن اوقات فراغت ایجاد شدهاند. یک گیمر درسخوان میداند که یک بازی خوب باید قدرت تفکّر دانشآموز را بالا ببرد تا زمینه لازم جهت تمرکز و اعتماد به نفس بیشتر را فراهم کند. بهترین راه برای انتخاب بازی مناسب این است که نگاهی به مقاله بهترین بازیهای انگیزشی بیندازید و با مطالعه توضیحات مربوط به هرکدام، بازی ایدهآل خود را انتخاب کنید و از آن لذّت ببرید.
توجّه داشتهباشید که یک بازی خوب نباید باعث منزوی شدن یا افت مهارتهای اجتماعی شما شود. بهترین راه این است که یک بازی مناسب انتخابکنید و در کنار آن به تعاملات اجتماعی و وقتگذرانی با خانواده و دوستان خود هم اهمیت بدهید تا درک عمیقتری از زندگی واقعی داشتهباشید.
5_ توجه به زمان خواب مناسب
بسیاری از گیمرهای درسخوان ترجیح میدهند که در طول روز بیشتر درس بخوانند تا در آخر شب، با آرامش بیشتری به بازیهای موردعلاقه خود ادامه دهند. تحقیقات نشان میدهد که 24 درصد از دانشآموزانی که از ساعت 9 شب به بعد بازی میکنند، در طول روز خواب آلودگی بیشتری را تجربه میکنند و در نتیجه به خاطر مشکلاتی مثل کاهش سطح حافظه و تمرکز، دچار افت تحصیلی میشوند.
6_ اراده برای توقف بازی
در اکثر مواقع، بازی کردن، لذّت بخش تر از درس خواندن است و وقتی مشغول رقابت هستید نمیتوانید آن را رها کرده و درس خواندن را آغاز کنید. تنظیم زنگ هشدار بهترین راه برای مقابله با وسوسههای دانشآموز گیمر است و اگر با پایبندی به برنامه خود به راحتی قید بازی را بزنید، مطمئن باشید که در ایجاد تعادل بین درس و بازی، موفق خواهید بود. حتی اگر مغز شما بگوید که این بازی باید تمام شود، صدای زنگ هشدار واقعیت را به شما یادآوری میکند و با این جرقه، متوجّه میشوید که زمان توقف بازی و تمرکز کردن روی کارهای دیگر فرا رسیده است.
پس از بازی کردن نترسیم!
بازیها دشمن دانشآموزان نیستند و اگر درست عمل کنید میتوانید از بازیها به عنوان ابزاری برای افزایش انگیزه و آموزش نحوه مدیریت زمان بهرهببرید.
یک بازی خوب باعث میشود:
- دانش آموز نسبت به جزئیات زندگی پاسخگوتر شود.
- با کنترل زمان بازی، نحوه مدیریت سایر کارهای زندگی راحتتر شود.
- خلاقیت و انگیزه دانشآموز تقویت شود.
- خستگی ناشی از مطالعه زیاد با چند دقیقه بازی، رفع شود.
- اضطراب و افسردگی دانشآموز کمتر شود.
نتیجه گیری
این خیلی مهم است که دانشآموزان به کمک استراتژیهای مناسب، تعادل بین درس و بازی را حفظ کنند و زمان لازم برای هرکدام از آنها را داشته باشند. در واقع، زمانی میتوانید به یک گیمر درسخوان تبدیل شوید که شرایط را تحت کنترل خود نگه دارید و به جای تبدیلکردن بازی به یک عادت بد، از آن به عنوان راهی برای حفظ انگیزه و هیجان خود در درس خواندن یا سایر کارها استفاده کنید.
از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید متشکّریم. امیدواریم با استفاده از مطالب این مقاله، ترسهای خود را کنار بگذارید و به جای اینکه دوره تحصیلی خود را بدون انگیزه و هیجان سپری کنید، راهکارهایی مثل بازی تاپس را برای داشتن یک مسیر تحصیلی هیجان انگیز انتخاب کنید.