داشتن یک روش مناسب برای درس خواندن، تأثیر زیادی در بهبود عملکرد دانشآموز دارد. اگر علاقهمند به آشنایی با بهترین روش های درس خواندن هستید تا دوره تحصیلی خود را با موفقیت بیشتری پشت سر بگذارید، در جای درستی قرار دارید.
یک دیدگاه مثبت میتواند زمینه لازم برای تبدیل اجبار به اشتیاق یادگیری را فراهم کند. قبل از بررسی انواع روشها بهتر است این نکته را به خاطر بسپارید که هیچ روش و تکنیکی وجود ندارد که تأثیر یکسانی روی همه دانشآموزان بگذارد. روش های درس خواندن باید متناسب با شرایط دانشآموز باشند. هر کس تواناییهای متفاوتی دارد، بنابراین تعیین اینکه چه راهکاری برای شما مفید است و چه تکنیکهایی میتواند بازده یادگیری شما را به حداکثر برساند، قدم اول در مسیر موفقیت تحصیلی است. با ادامه مطلب همراه باشید تا هر آنچه که برای داشتن یک سبک درس خواندن منحصربهفرد نیاز دارید را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم:
10 مورد از بهترین روش های درس خواندن
SQ3R یک تکنیک درک مطلب است که به دانشآموزان کمک میکند اطلاعات مهم را شناسایی کرده و در کتابهای درسی خود یادداشت کنند. این روش دارای 5 مرحله مجزا است که یک جلسه درس خواندن عادی را به یک جلسه کارآمد و مؤثر تبدیل میکنند:
- مرور کلی: به جای خواندن کل کتاب، یک مرور کلی از فصل داشته باشید و عنوانهای مهم و سایر نکات مهم و برجسته را یادداشت کنید.
- طرح سؤال: سؤالاتی مرتبط با محتوای مبحث موردنظر طرح کنید، مانند: این فصل درباره چیست؟ اطلاعات اولیه من در مورد این مبحث وجود دارد؟
- شروع مطالعه مبحث: کل مطالب فصل را بخوانید و به دنبال پاسخ سؤالاتی باشید که در مرحله 2 طرح کرده بودید.
- خلاصهسازی: مطالبی را که خواندید، به سبک خود خلاصه کنید. سعی کنید نکات اصلی را به خاطر بسپارید و به همه سؤالات مرحله 2 پاسخ دهید.
- مرور: پس از اینکه خلاصهسازی مطالب مربوط به فصل موردنظر را تمام کردید برای درک کاملتر آنها، مرور را فراموش نکنید. قسمتهایی که نیاز به مطالعه مجدد دارند را دوباره بخوانید. پاسخ سؤالات خود را بررسی کنید.
این تکنیک به عنوان یکی از بهترین روش های درس خواندن، تأثیر بسیار خوبی بر روی میزان یادگیری مطالب مربوط به امتحان نهایی دارد.
تمرین بازیابی
تمرین بازیابی یکی از بهترین روش های درس خواندن است که بر اساس قدرت یادآوری کار میکند. یادآوری پاسخ یک سؤال نسبت به جستجوی پاسخ در کتاب درسی، تأثیر بهتری روی یادگیری دارد. نوشتن پاسخ سؤالات بر روی فلش کارتها باعث ماندگاری آن در حافظه بلندمدت میشود.
اگر این تکنیک را تمرین کنید، احتمالاً بعداً در مواقع لازم عملکرد بهتری در یادآوری مطالب درسی خواهید داشت. در ادامه چند راهکار ارائه شده است که به کمک آنها میتوانید تمرین بازیابی را روی روال درس خواندن خود پیاده کنید:
از تستهای تمرینی استفاده کنید: بدون نگاه کردن به کتاب یا یادداشتهای خود، سؤالات تستی و تشریحی مرتبط با امتحان خود را حل کنید.
سؤالات جدیدی را طرح کنید: معلم خود باشید و سؤالاتی را طرح کنید که حس میکنید برای امتحان مهم هستند. طرح گروهی سؤالات جدید و متنوع، ایده بهتری برای پیادهسازی این راهکار است.
از فلش کارت استفاده کنید: سؤالات و جوابهای آنها را در فلش کارتها یادداشت کنید. توجه داشته باشید که تکنیک بازیابی با این راهکار زمانی جواب میدهد که هنگام مرور، به جای ورق زدن سریع سؤالات، پاسخ آنها را با دقت بررسی کنید ( حتی اگر حفظ باشید) چون هدف به خاطر سپردن اطلاعات است.
تمرین فاصلهدار
تمرین فاصلهدار، دانشآموزان را تشویق میکند تا مطالب درسی خود را در زمان طولانیتری مطالعه کنند و از انباشته کردن حجم زیاد مطالب برای شب قبل از امتحان خودداری کنند.
وقتی مغز چیزی را فراموش میکند، انرژی بیشتری را صرف به خاطر آوردن آنها میکند. این تکنیک به شما این امکان را میدهد که بین ایدهها ارتباط برقرار کنید. بر اساس این ارتباط، دانشی در ذهن شما ایجاد میشود که بعداً، یادآوری آن، کار راحتی باشد.
برای امتحان این تکنیک، مطالب درسی خود را در فواصل زمانی مشابه با برنامه زیر مرور کنید:
روز اول: یادگیری مطالب در کلاس.
روز دوم: بازبینی و مرور.
روز سوم: بازبینی و مرور.
بعد از یک هفته: بازبینی و مرور.
بعد از دو هفته: بازبینی و مرور.
شما باید برنامهریزی خود را زودتر شروع کنید. در ابتدای هر ترم، هر روز، زمانی را برای مطالعه و مرور مطالب درسی در نظر بگیرید. حتی اگر فاصله زیادی با امتحانات ترم دارید، باز هم در برابر این بررسی و مرور مسئول باشید تا مطالب درسی ملکه ذهن شما شوند.
PQ4R، یک رویکرد یادگیری فعال است که قدرت حفظ و درک موضوع را بهبود میبخشد. این تکنیک همانند روش های درس خواندن دیگر، مراحل و اصول مخصوص به خود را دارد که در ادامه 6 مرحله مربوط به آن را توضیح میدهیم:
- پیشنمایش: قبل از شروع مطالب درسی، یک مرور سطحی انجام دهید تا ایدهای در مورد موضوع مطالب داشته باشید. سرفصل مطالب را مرور کنید و عناوین و بخشهای مهم را بخوانید.
- طرح سؤال: سؤالاتی مرتبط با محتوای مبحث موردنظر طرح کنید، مانند این فصل درباره چیست؟ اطلاعات اولیه من در مورد این مبحث وجود دارد؟
- شروع مطالعه مبحث: کل مطالب فصل را بخوانید و به دنبال پاسخ سؤالاتی باشید که در مرحله 2 طرح کرده بودید.
- آزمایش: آیا جواب سؤالات خود را پیدا کردید؟ اگر نه، برگردید و دوباره برای پاسخ دادن به سؤالات خود تلاش کنید.
- خلاصهسازی: مطالب که خواندید را به سبک خود خلاصه کنید. سعی کنید نکات اصلی را به خاطر بسپارید و به همه سؤالات مرحله 2 پاسخ دهید.
- مرور: پس از اینکه خلاصهسازی مطالب مربوط به فصل موردنظر را تمام کردید، برای درک کاملتر آنها، مرور را فراموش نکنید. قسمتهایی که نیاز به مطالعه مجدد دارند را دوباره بخوانید. پاسخ سؤالات خود را بررسی کنید.
قرار نگرفتن تکنیک فاینمن در لیست مربوط به بهترین روش های درس خواندن تقریباً غیرممکن است. فاینمن یک روش کارآمد برای یادگیری سریع یک مفهوم با استفاده از توضیحات ساده است. ایده اصلی این تکنیک این است: ” اگر میخواهید مطلبی را خوب درک کنید، سعی کنید توضیح ساده را برای آن در نظر بگیرید.” معنی این جمله این است که اگر بتوانید یک مطلب را با استفاده از دایره لغت خود توضیح دهید، احتمالاً آن را سریعتر درک خواهید کرد.
نحوه کار این تکنیک:
- موضوعی که در حال خواندن آن هستید را در بالای یک برگه بنویسید.
- سپس آن را با کلمات ساده توضیح دهید. این توضیح طوری باشد که انگار آن موضوع را به شخص دیگری آموزش میدهید.
- نوشتههای خود را مرور کنید و بخشهایی که هنگام توضیح آنها دچار اشتباه شدهاید را شناسایی کنید. با مرور دوباره موضوع موردنظر، آن اشتباهات را تصحیح کنید.
- در آخر، اگر در بخشهایی از یادداشتهای خود از کلمات و عبارتهای پیچیده استفاده کردهاید، به عقب برگردید و این بخشها را طوری بنویسید تا برای کسی که اطلاعاتی در این زمینه ندارد نیز قابلدرک باشد.
سیستم لاینتر
در این سیستم، یادگیری بر اساس فلش کارت انجام میشود. به این صورت که در حالت ایده آل، کارتهای خود را در چند جعبه مختلف قرار میدهید تا زمان موردنیاز برای مطالعه هر مجموعه موجود در جعبهها را پیگیری کنید. دلیل قرار گرفتن این سیستم در بین روش های درس خواندن این است که اطلاعات را از حافظه کوتاهمدت به بلندمدت انتقال دهید.
طرز کار این سیستم به این صورت است: ابتدا باید 5 جعبه تهیه کنید. اگر یک جعبه بزرگ دارید میتوانید آن جعبه را به 5 بخش تقسیم کنید.
سؤالات را در یک طرف کارت و جوابهای آنها را در طرف دیگر بنویسید و همه کارتها را در جعبه یک قرار دهید.
بعد از اینکه کارتهای جعبه یک را تکمیل کردید.
روز اول که کارتها را مطالعه میکنید، اگر جواب سؤال موردنظر را به طور کامل بلد بودید، کارت را به جعبه دوم منتقل کنید. اگر کامل یاد نگرفتید، اجازه دهید که کارت موردنظر در جعبه فعلی قرار بگیرد. برنامهای مشابه با برنامه زیر را برای مرور و انتقال کارتها بین جعبهها در نظر بگیرید:
هر روز – مرور جعبه 1
هر دو روز – مرور جعبه 2
هر چهار روز – مرور جعبه 3
هر نه روز – مرور جعبه 4
هر 14 روز – مرور جعبه 5
یادداشتهای رنگی
یادداشتهای نامرتب میتوانند روند مرور و یادآوری نکات مهم را دچار مشکل کنند. نوشتن یادداشتهای رنگی، یک روش پویا برای سازماندهی اطلاعاتی است که یاد میگیرید. همچنین به شما کمک میکند مهمترین ایده را مرور و اولویتبندی کنید.
مطالعه انجامشده در این زمینه نشان میدهد رنگ تأثیر زیادی بر روی بهبود عملکرد حافظه میگذارد. طبق نتایج این تحقیق، استفاده از رنگهای گرم (قرمز و زرد) میتواند باعث ایجاد یک محیط یادگیری مثبت و انگیزشی شود. درس خواندن در چنین محیطی به دانشآموزان کمک میکند که نهتنها درک مثبتی نسبت به محتوا داشته باشند، بلکه با مواد آموزشی نیز در تعامل باشند. همچنین، رنگهای گرمتر توجه را افزایش داده و هیجان یادگیری اطلاعات جدید را افزایش میدهند.
بهتر است در نوشتن یادداشتهای رنگی، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- نکات مهم و کلیدی را با رنگ قرمز بنویسید.
- اطلاعات مهم را با رنگ زرد برجسته کنید.
- موضوعات را بر اساس رنگ سازماندهی کنید.
- فقط اطلاعات مهم را با رنگهای گرم یادداشت کنید.
نقشه برداری ذهنی
اگر علاقه زیادی به یادگیری بصری دارید، از بین بهترین روش های درس خواندن، ایده نقشه برداری ذهنی را امتحان کنید. این تکنیک به شما امکان میدهد اطلاعات را به صورت بصری، تحت قالب یک نمودار سازماندهی کنید.
ابتدا یک کلمه را در مرکز صفحه خالی بنویسید. نوشتن ایدهها و کلمات کلیدی را از آنجا شروع میکنید و آنها را مستقیماً به مفهوم اصلی متصل کنید. اضافه کردن کلمات و مفهومهای هر کدام باعث به وجود آمدن انشعابات جدید در این نقشه میشود.
ساختار نقشه ذهنی به نحوه ذخیره و بازیابی اطلاعات مغز ما مربوط میشود. ایجاد یک نقشه ذهنی از مطالب درسی باعث بهبود درک مطلب شما خواهد شد. همچنین شما را قادر میسازد تا با برقراری ارتباطات سلسله مراتبی و روابط بین مفاهیم و ایدهها، تصویر بزرگتری از آنها را ببینید.
اما نحوه انجام این کار چگونه است؟
- یک برگه کاغذ خالی بردارید و موضوع درسی موردنظر را در مرکز آن بنویسید.
- شاخههای اصلی را به مرکز و شاخههای فرعی و ریز عنوانها را به شاخههای اصلی متصل کنید.
نکته: برای هر شاخه از رنگهای مختلف استفاده کنید و در صورت امکان، با نقاشی کردن، جلوه جذابتری به این نقشه بدهید.
ورزش قبل از درس خواندن
ورزش نهتنها با خستگی مبارزه میکند، بلکه میتواند سطح انرژی را نیز افزایش دهد. اگر در حال تلاش برای پیدا کردن انگیزه درس خواندن هستید، یک برنامه منظم را برای ورزش کردن تنظیم کنید. لازم نیست که یک ساعت کامل را در باشگاه بگذرانید. یک تمرین 20 دقیقهای در خانه یا پیادهروی در اطراف محل زندگی نیز ایده خوبی برای افزایش ضربان قلب و انرژی شما است.
از مزایای ورزش قبل از مطالعه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورزش عملکرد مغز را بهبود میبخشد و حافظه و قدرت شناختی را تقویت میکند.
- داشتن یک برنامه خوب برای ورزش، باعث آزادسازی اندورفین میشود و این تغییر باعث بهبود خلقوخو و کاهش استرس میشود.
مطالعه قبل از خواب
خواب یکی از عناصر بسیار مهم در بهبود عملکرد مغز، شکلگیری حافظه و یادگیری مؤثر است. اگر قبل از خوابیدن، فلش کارتها یا یادداشتهای خود را مرور کنید درواقع به مغز کمک میکنید تا آنها را بهتر به خاطر بسپارد.
به گفته اسکات کرنی، یکی از محققان دانشگاه یورک در بریتانیا، ” وقتی بیدار هستید، چیزهای جدیدی یاد میگیرید، اما زمانی که خوابیدهاید، آن اطلاعات را اصلاح و بازیابی میکنید و به همین ترتیب یادآوری و به کارگیری آنها در زمان مناسب، راحتتر میشود.
درواقع، زمانی که خواب هستید، مغز، خاطرات شما را سازماندهی میکند. پس بهتر است به جای شببیداری، چند ساعت قبل از خوابیدن، مطالعه کنید و مرورهای لازم را در روز بعد انجام دهید.
دانشمندان در سال 1885 شروع به بررسی منحنی فراموشی کردند. منظور از منحنی فراموشی این است که اطلاعات در طول زمان از بین میروند و اگر تلاشی برای حفظ آنها در زمانی نزدیک به زمان یادگیری انجام نگیرد، قدرت حافظه در حفظ آن کاهش مییابد.
درواقع، وقتی مطلبی را برای اولین بار یاد میگیرید، 80 درصد آن را حفظ میکنید و اگر همان مطالب را در عرض 24 ساعت مرور کنید، قدرت مغز شما در حفظ و یادآوری آنها افزایش پیدا میکند. به این صورت که بعد از یک هفته میتوانید تمام آن اطلاعات را تنها در عرض 5 دقیقه، بررسی و حفظ کنید.
بر عهده گرفتن نقش معلم
تحقیقات نشان میدهند وقتی دانشآموزان مطالب جدیدی یاد میگیرند، اگر با این توقع جلو بروند که آنها را به شخص دیگری آموزش خواهند داد، حافظه و توانایی یادآوری بهتری خواهند داشت. این امر کاملاً منطقی است، زیرا معلمان نهتنها وظیفه دارند اطلاعات را برای خود یاد بگیرند، بلکه باید با درک، حفظ و سازماندهی درست مطالب، آنها را به دانشآموزان نیز یاد بدهند. پس بازی کردن نقش معلم هم میتواند در بین بهترین روش های درس خواندن قرار بگیرد.
همچنین مطالعات نشان میدهند دانشآموزان با بر عهده گرفتن مسئولیت معلم، بیشتر درگیر مطالب درسی میشوند و به طور غریزی، به دنبال روش هایی جهت سازماندهی و یادآوری بهتر مفاهیم هستند.
عادتهایی که شما را به پیدا کردن روش درس خواندن مناسب هدایت میکند:
- خواب شبانه کاملی داشته باشید.
- در صورت نیاز، محیط درس خواندن خود را تغییر دهید.
- عوامل حواسپرتی را از خود دور نگه دارید.
- رژیم غذایی مقوی داشته باشید.
- از خود امتحان بگیرید و تستهایی مرتبط با مطالب درسی خود حل کنید.
- از انجام چندین کار به صورت همزمان خودداری کنید.
- با خود مهربان باشید.
صبر کنید!!!
آیا استفاده از یک بازی آموزشی برای سنجش نتیجه روش درس خواندن موردنظر، ایده خوبی نیست؟
بله، بازی تاپس یک گزینه عالی برای شما است.
شما با امتحان روش های درس خواندن و شرکت در رقابتهای درسی بازی تاپس بهراحتی میتوانید نتیجه این روشها روی بازده یادگیری خود را بسنجید. با امتحان بهترین روش های درس خواندن و ارزیابی عملکرد خود در این بازی میتوانید تأثیر هر کدام از روشها را بسنجید. از طرف دیگر، تحلیل عملکرد شما در این بازی آموزشی با استفاده از نمودارها و تشخیص نقاط قوت و ضعف میتواند در تشخیص بهترین روش درس خواندن به شما کمک کند.
اگر هنوز این بازی آموزشی را نصب نکردهاید، توصیه میکنیم فرصت را از دست ندهید و هر چه سریعتر نسبت به دانلود بازی تاپس اقدام کنید: چون با تست و سنجش تواناییهای خود میتوانید قدمهای محکمتری در مسیر تحصیلی خود بردارید.
نتیجهگیری در مورد بهترین روش های درس خواندن
هر کدام از ما متناسب با شرایط و روحیه خود، سبک یادگیری متفاوتی داریم. در این مقاله، بهترین و مؤثرترین روش های درس خواندن را خدمت شما عزیزان معرفی کردیم و این خود شما هستید که باید نزدیکترین روش را برای یادگیری بهتر خود انتخاب کنید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و در پیدا کردن روش درس خواندن مناسب به شما کمک کند. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، از شما متشکریم.
برگرفته از usa.edu