یادگیری با بازی

بازی‌های ویدیویی، تفریح یا یادگیری؟

خیلی نزدیک تلویزیون ننشین، چشم‌هایت ضعیف می‌شوند، وقت خودت را با بازی‌های ویدیویی هدر نده، به جای بازی کردن درس بخوان تا در آینده به دردت بخورد.

یادگیری با بازی

این جملات، جملاتی هستند که همه ما در طول زندگی، بارها و بارها شنیده‌ایم. والدین ما بر این باور بودند که بازی‌های ویدیویی برای کودکان مضر هستند و تاثیر مخربی روی ذهن و روان آن‌ها می‌گذارند. گذشته از والدین، کارشناسان آموزشی نیز با این تصور که بازی کردن باعث ایجاد اختلالاتی در ذهن می‌شود، همیشه کودکان را از بازی‌های ویدیویی نهی می‌کردند. از نظر اکثریت آن‌ها، بازی‌های ویدیویی با آسیب‌هایی که به ذهن وارد می‌کند، باعث پرخاشگری کودکان در سنین بزرگسالی شده و از آن‌ها شخصیت‌هایی غیراجتماعی می‌سازد.

اما با تمام این توصیف، بازی‌های ویدیویی از زمانی که وارد بازار شدند تا‌ به امروز، یکی از تفریح‌های محبوب به شمار می‌آیند که محدود به رده سنی خاصی هم نیستند و می‌توان گفت طرفداران بسیاری از تمام گروه‌های سنی دارند. با توجه به محبوبیتی که بازی‌های ویدیویی داشتند، کارشناسان آموزشی به این فکر افتادند که از محبوبیت این بازی‌ها استفاده کرده و روشی به دست بیاورند که دانش‌آموزان بتوانند در عین بازی کردن، مطالب درسی را یاد بگیرند. روشی که در صورت اجرایی شدن، تحولی بزرگ در زمینه آموزش محسوب می‌شود.

گیمفیکیشن و ارتباط آن با یادگیری از طریق بازی

تصور کنید شما برای صرف یک شام دوستانه همراه دوستان‌تان به یک رستوران می‌روید، رستورانی که شما برای غذاخوردن انتخاب کرده‌اید، یک کارت در اختیار شما قرار می‌دهد که این کارت می‌تواند تعداد دفعات سفارش پیش غذا را در خود ذخیره کند و به ازای هر پنج نفری که سفارش پیش غذا می‌دهند، به شما سرویس رایگان بدهد. در این صورت شما ناخودآگاه مشتاق خواهید شد که با سفارش پیش‌غذای بیشتر، سرویس رایگان بیشتری دریافت کنید. در واقع، غذا خوردن در آن رستوران علاوه بر ایجاد لحظات خوب برای شما، تبدیل به تفریح هم میشود. این رستوران، با به کار گیری تکنیک گیمفیکیشن، سعی دارد با ساختن لحظات خوب برای شما، شما را تبدیل به مشتری دائمی خود بکند.

گیمفیکیشن چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟

گیمفیکیشن معانی مختلفی دارد اما اگر بخواهیم به طور ساده تعریفی از مفهموم گیمفیکیشن ارائه کنیم، می‌توانیم بگوییم جذاب‌کردن مفاهیم سخت و غیرقابل درک با متدهای خاص.  گیمفیکیشن سعی دارد با درگیر کردن ذهن به برخی مسائل، علاقه خاصی برای انجام برخی کارها ایجاد کند.

حتما بعد از خواندن این جمله، متوجه شده‌اید که گیمفیکشن چه ارتباطی با یادگیری از طریق بازی دارد.

دغدغه اصلی کارشناسان آموزش این بود که روشی پیدا کنند تا به کمک آن دانش‌آموزان به یادگیری مطالب درسی علاقه‌مند شوند و درس‌خواندن برایشان نوعی تفریح به حساب بیاید.

خوشبختانه شانس با طرفداران بازی‌های ویدیویی یار بوده و محققان آموزشی توانستند با طراحی نوع خاصی از  بازی ویدیویی، مفهوم گیمفیکیشن را در بحث آموزش و یادگیری، عملی کنند.

اگر شما هم مشتاق شدید تا بدانید فواید بازی‌های ویدیویی برگرفته از تکنیک گیمفیکیشن چیست و چه تاثیرات خوبی روی ذهن می‌گذارند، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

یادگیری با بازی

در بسیاری از کشورهای پیشرفته، کارشناسان آموزشی برای بررسی تاثیر بازی‌های ویدیویی روی ذهن و یادگیری، کنسول‌های بازی را در مدارس قرار دادند و بازی‌های ویدیویی، در کنار برنامه درسی دانش‌آموزان قرار گرفت. یکی از نتایج جالبی که در طی پژوهشات مدارس اسکاتلند به دست آمد، نشان‌دهنده این بود که آموزش‌های مبتنی بر بازی‌های ویدیویی، می‌توانند تاثیر مثبتی در یادگیری دانش‌آموزان داشته باشند. به شرطی که این نوع یادگیری به درستی برنامه‌‌ریزی شده باشد و بتواند نتایج بهینه‌ای به جا بگذارد.

طبق مصاحبه‌ای که با معلمان، دانش‌آموزان هدف و کارشناسان آموزشی انجام شد، نتیجه‌گیری شد، یادگیری مبتنی بر بازی همچنین می‌تواند در تقویت برخی مهارت‌های اجتماعی مانند کارهای گروهی، خلاقیت و ارتباط جمعی تاثیر مفیدی داشته باشد.

اما آیا تمام بازی‌های ویدیویی تاثیر خوبی روی ذهن دارند؟ یا چه نوع بازی‌هایی می‌توانند روی ذهن تاثیر مثبت و چه بازی‌هایی می‌توانند تاثیر منفی بگذارند؟

دانشگاه نیویورک، اولین دانشگاهی بود که به مطالعه در این خصوص که چه نوع بازی‌هایی می‌توانند در فرایند یادگیری برای ذهن مفید باشند، پرداخت. به عقیده جان پلاس، یکی از استادان دانشکده فرهنگ، آموزش و توسعه، بازی‌هایی که برای بهبود روند یادگیری و استفاده در مدارس تهیه شده‌اند، باید ویژگی‌های متمایزی با بازی‌هایی که صرفا جهت سرگرمی طراحی شده‌اند، داشته باشند.

مطالعه A-GAMES که یکی از تحقیقات برجسته در زمینه یادگیری بر مبنای بازی است نشان داد که موفق‌ترین و پربازده‌ترین بازی‌ها توانایی ثبت مرحله به مرحله پیشرفت دانش‌آموزان توسط پلتفرم‌هایی که روی آن‌ها نصب شده‌است را دارند و می‌توانند با بررسی عملکرد دانش‌آموزان، در روند یادگیری آن‌ها تاثیر مثبتی داشته باشند.

    الگوریتم‌های پیشرفته‌ای که در بازی‌های ویدیویی متاثر از گیمفیکیشن، برای بهبود یادگیری دروس، به کار گرفته می‌شوند، سعی می‌کنند مفاهیم را در قالب بازی به دانش‌آموزان یاد بدهند و پروسه یادگیری را، دانش محور سازند که مسلما این روش درس خواندن در مقایسه با حفظ کردن بازدهی بیشتری دارد

بازی‌هایی که با ترفند گیمفیکیشن، طراحی شده‌اند، چه ویژگی‌هایی دارند؟

آموزش از طریق تجربه‌ای ملموس

یادگیری با بازی

تجربه شخصی، بهترین معلم برای یادگیری برخی مسائل است از این رو، بازی‌های ویدیویی که برای یادگیری بیشتر در مدارس مورد استفاده قرار می‌گیرند، فضای مشابه با فضای دنیای واقعی دارند و به دانش‌آموزان این امکان را می‌دهند که شرایط خاصی را تجربه کنند و بتوانند در شرایط استراتژیک به خود متکی شده و تصمیمات درستی بگیرند.

کسب مهارت‌های حل مسئله

یاد گرفتن برخی مهارت‌ها یا پرورش آن‌ها، پروسه‌ای زمان بر است و نیاز به تکرار زیادی دارد. مهارت‌هایی مانند ‌ تفکر تحلیلی، قدرت استنباط مطالب و …

بازی‌های ویدیویی آماده شده برای یادگیری همراه با تفریح، به نحوی طراحی شده‌اند که بتوانند این مهارت‌ها را به دانش‌آموزان یاد دهند. این بازی‌ها این امکان را دارند که به دانش‌آموزان اجازه دهند کارهای ناموفق خود را چندین بار انجام دهند و با آزمون و خطا، هم روش بهینه را به دست آورند و هم قدرت تحلیل، تفکر و حل مسئله را در خود تقویت کنند.

ایجاد انگیزه برای درس‌خواندن

کدام یک برای شما جذاب‌تر است؟ حفظ کردن مطالب یک کتاب درسی، یا انجام بازی‌های ویدیویی جذاب که در عین تفریح، مفاهیم را هم به شما انتقال دهد؟ دغدغه‌ای که جوامع پیشرفته را در زمینه آموزش به خود درگیر کرده‌است، جا افتادن صحیح این روش در میان مدارس است زیرا این روش درس خواندن با هیجان و تفریحی که برای دانش‌آموزان ایجاد می‌کند، باعث می‌شود انگیزه دانش‌آموزان برای یاد گرفتن مطالب و مفاهیم درسی در قالب بازی بیشتر شود.

تقویت دانش

بازی‌های ویدیویی طراحی شده برای مدارس، در زمینه‌های تاریخی، علمی، سیاسی و … طراحی شده‌اند. همان طور که گفتیم، شاید خواندن یک کتاب قطور علمی برای ما چندان جالب به نظر نرسد، اما حتما یک بازی علمی که بر محور آموزش و ارتقای سطح دانش، طراحی شده‌است، برای ما جذاب خواهد بود. بازی‌های ویدیویی مدارس، باعث می‌شوند اطلاعات عمومی و انبوهی از وظایف، در قالب بازی به ذهن دانش‌آموزان منتقل شود که بازده بیشتری نسبت به سایر روش‌های درس خواندن دارد.

تقویت تمرکز

یادگیری با بازی

اگر قصد صحبت کردن با کسی که در حال انجام یک بازی ویدیویی است را داشته باشید، حتما متوجه خواهید شد که تمام تمرکزش روی بازی است و توجه چندانی به حرف‌های شما ندارد. به عبارتی چنان محو بازی شده‌است که انگار در دنیای دیگری سیر می‌کند. به طور کلی فضای بازی‌های ویدیویی به گونه‌ای است که فرد در حال بازی، باید تمام دقت و تمرکز خود را روی بازی بگذارد تا امتیاز زیادی از دست ندهد یا بازی را نبازد. اگر بازی‌ها تا این حد باعث تقویت تمرکز می‌شوند، پس کاملا منطقی است تا از گیمفیکیشن برای ایجاد علاقه به درس در دانش‌آموزان استفاده کرد.

مطالعات ثابت کرده‌است تمرین برای حفظ تمرکز در حین بازی، می‌تواند باعث تقویت تمرکز در دنیای واقعی نیز بشود. از این رو کارشناسان آموزشی سعی دارند با وارد کردن بازی‌های ویدیویی آموزش محور، باعث افزایش دقت و تمرکز دانش‌آموزان، در نتیجه یادگیری عمیق‌تر بشوند.

ارتباط بیشتر با تکنولوژی

استفاده کودکان از تکنولوژی

انجام بازی‌های ویدیویی باعث می‌شوند افراد، سروکار بیشتری با اینترنت و گوشی یا لب‌تاب داشته باشند که این مسئله باعث آگاهی و شناخت بیشتر کودکان نسبت به تکنولوژی می‌شود. به همین دلیل اصلا جای تعجب نیست که چرا کودکان خردسالی که از بازی‌های ویدیویی استفاده می‌کنند، تا این حد از مهارت بالایی در کار با گوشی‌های هوشمند یا رایانه‌ها برخوردارند.

تقویت روحیه کار تیمی

بسیاری از بازی‌های ویدیویی به صورت گروهی هستند و دانش‌آموزان می‌توانند برای انجام آن‌ها از یکدیگر کمک بگیرند. انجام بازی‌های ویدیویی تیمی، مانند تیری به دو نشان است که علاوه بر تاثیر مثبت بر یادگیری، با ایجاد تعامل و همکاری در بین دانش‌آموزان، روحیه کار تیمی را در آن‌ها تقویت می‌کند. دانش‌آموزان ممکن است برای قسمت‌های ویژه‌ای از بازی، نیاز به همکاری یا کمک دوستان و هم‌ تیمی‌های خود داشته باشند از این رو رسیدن به درک صحیحی از همکاری و همدلی از تاثیرات قابل توجه این نوع بازی‌ها است که اگر به درستی در مدارس اجرا شود، علاوه بر جنبه آموزشی، جنبه تربیتی مفیدی هم خواهد داشت.

به هر حال و با در نظر گرفتن مزایایی که برای بازی‌های ویدیویی آموزش محور در این مقاله ذکر شد، باز هم بازی‌های ویدیویی و استفاده از آن‌ها در مدارس، موافقان و منتقدان خاص خودش را دارد. درست است که بازی‌های ویدیویی می‌توانند تاثیر خوبی بر یادگیری مطالب داشته باشند، اما این تاثیر زمانی کارساز می‌شود که بازی‌های ویدیویی به شکل استاندارد طراحی شده و مورد استفاده قرار بگیرند. زیرا در صورت استفاده ناصحیح از این نوع بازی‌ها، علاوه بر از بین رفتن تاثیر مثبت، شاهد آسیب‌ها و عوارض جدی آن مانند اعتیاد به انجام آن‌ها در بین نوجوانان خواهیم بود. در هر صورت تاثیر مثبت یا منفی این نوع بازی‌ها در گرو نحوه طراحی و استفاده از آن‌ها است. زیرا در عین اینکه می‌توانند مفید و سازنده باشند، می‌توانند آسیب‌های جدی و غیرقابل جبرانی به کودکان و نوجوانان وارد کنند.

مطالب مرتبط
tops - screen

هنوز بازی رو دانلود نکردی؟

همین الان بازی تاپس رو دانلود کن و رقابت رو شروع کن

قوانین و مقررات تاپس

تعاریف و اصطلاحات: تاپس: اپلیکیشن تاپس یک بازی می‌باشد که با تکیه بر محتوای آموزشی بستری مناسب برای رشد و تعالی دانش آموزان در زمان فراغتشان را فراهم می‌نماید. کاربر : شخص حقیقی یا حقوقی می باشد که از طریق بستر ارتباطی اینترنت و با استفاده از اپلیکیشن تاپس نسبت به دریافت خدمات اقدام می نماید. حساب کاربری (پروفایل) : حسابی است که کاربر با ثبت شماره تلفن همراه خود برای استفاده از خدمات تاپس در اپلیکیشن ایجاد کرده‌ است. اطلاعات هویتی : اطلاعاتی که به صورت مستقیم از سوی کاربران وارد تاپس می‌شود. قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران : قانون اساسی، قوانین عادی، آیین نامه های اجرایی، بخشنامه‌ها، دستورالعمل‌ها و کلیه ضوابط قانونی حاکم بر جامعه می‌یاشد. کاربران با ثبت نام در تاپس و همچنین با استفاده از خدمات تاپس می‌پذیرند که قوانین و مقررات جاری تاپس را به صورت کامل مطالعه کرده و با اطلاع کامل از شرایط و معانی، آن را پذیرفته‌اند. این قوانین و مقررات ممکن است در طول زمان تغییرکند و بنابراین استفاده مستمر کاربران از تاپس به معنی پذیرش هرگونه تغییر در قوانین و مقررات است. برای استفاده از خدمات تاپس لازم است که هر کاربر اعم از شخص حقیقی و یا حقوقی با ثبت شماره تلفن همراه، یک حساب کاربری در اپلیکیشن بسازد. کاربر مذکور باید نام، نام خانوادگی و شماره همراه خود را در اپلیکیشن تاپس ثبت کند. در صورت نقص اطلاعات امکان بروز اشکال در سرویس ها وجود داشته و مسئولیت آن با کاربر خواهد بود. در صورت استفاده از خدمات تاپس، کاربران مسئول حفظ محرمانه بودن حساب خود هستند و مسئولیت تمامی فعالیت هایی که تحت حساب کاربری آنان انجام گیرد، بر عهده خودشان است. در صورت مفقود یا سرقت اطلاعات حساب کاربری، کاربر می بایست در اسرع وقت با پشتیبانی تاپس تماس بگیرد. کاربر حق واگذاری و اجازه استفاده از حساب کاربری خود به دیگران (حقیقی یا حقوقی) را ندارد. شرایط استفاده از تاپس: کلیه اصول و رویه های تاپس منطبق با قوانین جمهوری اسلامی ایران، قانون تجارت الکترونیک و قانون حمایت از حقوق مصرف کننده است و متعاقباً کاربر نیز موظف به رعایت قوانین مرتبط با کاربران است. محتویات و سرویس های تاپس، تنها برای استفاده شخصی و غیرتجاری عرضه شده است. هرگونه استفاده غیرشخصی، قابل پیگرد بوده و هیچ فردی به هیچ عنوان مجاز به استفاده از اطلاعات تاپس برای فروش و یا تولید مجدد در هیچ بستری نمی باشد. استفاده از تاپس برای دسترسی به سرویس ها فراهم شده و لازم است کاربر صرفاً از آن در جهت اهداف و مقاصد تعریف شده استفاده نماید. استفاده از اپلیکیشن به گونه ای که باعث بروز مشکل، از کار انداختن و ... آن شود، مجاز نبوده و از طرف صاحب امتیاز نرم افزار قابل پیگیری حقوقی خواهد بود. این سند به عنوان یک توافق نامه با توجه به مقررات و قوانین کشوری مقرر گردیده و به معنای اعلام موافقت کاربر با شرایط استفاده از تاپس است. کاربر متعهد است به هیچ عنوان سوالات موجود در تست ها و کوئیزها و آزمون ها را به هیچ نحوی با دیگران به اشتراک نگذارد. کاربر می پذیرد که راه ارتباطی اپلیکیشن تاپس با وی از طریق ارسال پیامک است و امکان درخواست قطع ارسال پیامک برای وی وجود دارد، ولی ممکن است که با قطع پیامک، در استفاده از سرویس با اشکال مواجه شود. استفاده از اپلیکیشن تاپس نیازمند سخت افزار و اینترنت بر روی آن می باشد، مسئولیت تامین و همچنین پرداخت هزینه های مربوط به آنها بر عهده کاربر است. کاربر متعهد است در طول یا پس از اتمام استفاده از تاپس، هیچ یک از اطلاعات تاپس را به هیچ گونه ای استفاده نکند. طبعاً ذخیره کردن اطلاعات خارج از ساختار خود اپلیکیشن بر خلاف قوانین و مقررات تاپس خواهد بود. تاپس ممکن است به علت به روزرسانی، اقدام به حذف برخی از محتواها کند. کاربر حق ندارد هیچ گونه تلاشی در جهت استخراج Source Code نرم افزارهای RF تاپس شامل Decompile، مهندسی معکوس یا فعالیت های مشابه انجام دهد. کاربر مجاز نیست با استفاده از روش های framing یا mirroring یا روش های دیگر نسخه دیگری از اپلیکیشن تاپس را روی سرورهای دیگر ارائه کند. همچنین کاربر مجاز نیست در نرم افزار تاپس یا در روش ارائه سرویس تاپس تغییر یا خللی ایجاد کند. کاربر حق ندارد برنامه یا اسکریپتی با هدف ایندکس گذاری، مطالعه یا هرگونه فعالیت داده کاوی روی سرویس اجرا کند. کاربر حق ندارد هیچ فعالیتی در راستای دسترسی غیرقانونی و غیرمتداول به هیچ یک از بخش های سرویس تاپس یا سرویس های مرتبط با تاپس انجام دهد. هزینه ها و پرداخت: خرید اشتراک از تاپس صرفاً از طریق درگاه اینترنتی صورت می پذیرد. امکان عودت هزینه اشتراک و خدمات خریداری شده تنها تا 72 ساعت پس از پرداخت امکان پذیر است. این امکان تنها از طریق ارسال درخواست از طریق "تماس با ما" در صفحه "پروفایل" امکان پذیر است. اگر تراکنش پرداخت هزینه توسط درگاه بانکی (که خارج از کنترل مجموعه ما است) برگشت بخورد، یا دچار مشکلی شود و همچنین اگر تحت شرایط ذکر شده در این توافقنامه هزینه شما عودت داده شود، ما دسترسی شما به محتوای خریداری‌شده را معلق یا ملغی خواهیم کرد. همچنین اگر به هر دلیلی تراکنش مشکوک و غیرقانونی اتفاق بیافتد، تراکنش‌های انجام‌شده لغو و باطل و دسترسی شما به محتوای خریداری‌شده معلق یا ملغی خواهد شد. ما این حق را برای خود محفوظ می‌داریم که به صلاحدید خودمان حساب شما را با خبر قبلی معلق یا مسدود کنیم. امکان استفاده از محتوای غیر رایگان اپلیکیشن، با پرداخت درون برنامه ای، اعتبار دارد. مسئولیت تاپس: تاپس تمامی تلاش خود را جهت استفاده کاربر از اپلیکیشن تاپس به کار می گیرد اما تضمینی در مورد اجرای آن بر روی همه دستگاه ها یا شبکه های ارتباطی (اینترنت، شبکه تلفن همراه و ...) نخواهد داد. در صورت بروز مشکل در زمان استفاده از تاپس کاربران می توانند از طریق سرویس "ارتباط با ما" در صفحه پروفایل مشکل خود را مطرح کرده و تاپس پیگیری لازم و تلاش خود را جهت حل و فصل مشکلات به عمل خواهد آورد. اطلاعات و محتوای موجود در تاپس از منابع معتبر و مرتبط و با رعایت مقررات و توجه به حقوق مولفان جمع آوری شده است. ممکن است اطلاعات، نرم افزار، سرویس های موجود یا ارائه شده در اپ در مواردی غیر دقیق و یا دارای اشکالات جزئی باشد. تاپس به طور مداوم اطلاعات و محتویات اپ را کنترل و بروز خواهد نمود. تاپس سهولت چگونگی استفاده، دقت اطلاعات، تضمین عملکرد نرم افزار و سرویس ها را بدون قید و یا تضمین، "آنگونه که هست" ارائه می کند. تاپس تحت هیچ شرایطی مسئولیت های ناشی از مهارت کم کاربر در استفاده از اپلیکیشن و یا ابراز اینکه در مورد سرویس و محصولات اطلاعی نداشته است را برعهده نخواهد گرفت. تاپس مسئولیتی در قبال مشکلات ناشی از قطع و یا سرعت اینترنت، مشکلات کاربری، خرابی تجهیزات شما و یا آلودگی آن به ویروس نداشته و مسئولیت تأخیر یا عدم کارکرد اپلیکیشن ناشی از این موارد بر عهده استفاده کننده خواهد بود. تاپس سعی می‌کند که کاربران دسترسی شبانه‌روزی در تمامی ۷ روز هفته را داشته باشند و سعی می‌کند هرگونه زمان ازکارافتادگی را به حداقل برساند. تاپس ممکن است با اطلاع قبلی، به منظور تعمیر و نگهداری اپلیکیشن، دسترسی کاربران یا ارائه خدمات را موقتاً و در حداقل زمان ممکن متوقف یا معلق کند. قطع سرویس: تاپس در شرایطی که به هر دلیل به این نتیجه برسد که حضور یک کاربر می تواند برای تاپس یا سایر کاربران نامطلوب باشد حق حذف دسترسی کاربر به اپلیکیشن را دارد. اگر تاپس به این باور برسد که کاربر از سیاست عودت وجه سوءاستفاده می‌کند، این حق را برای خود محفوظ می‌دارد که حساب کاربری کاربر را معلق یا مسدود یا ملغی کند و استفاده کنونی یا آتی وی از خدمات و محصولات تاپس را محدود یا مسدود کند. اعتبار قوانین: توجه داشته باشید کلیه اصول و رویه‏‌های تاپس منطبق با قوانین جمهوری اسلامی ایران و سازمان آموزش و پرورش جمهوری اسلامی است. تاپس حق تغییرات آتی در قوانین را بر خود محفوظ می‌داند و در صورتی که تغییراتی در قوانین مندرج، رویه‏‌ها و سرویس‏‌ها ایجاد شود، در همین صفحه منتشر و به روز رسانی می شود و شما توافق می‏‌کنید که استفاده مستمر شما به معنی پذیرش هرگونه تغییر است.

small_c_popup.png

ثبت نام رایگان

در خبرنامه تاپس ثبت نام کنید تا مقالات جدید هم برای شما ارسال شود
لوگو اندروید

برای یک شروع هیجان انگیز آماده ای؟