کنکور کارشناسی

راهکار‌هایی عالی در جهت آمادگی بیشتر برای کنکور ۱۴۰۰

خسته شده‌اید؟ احساس نگرانی و استرس، زندگی را به کامتان تلخ کرده‌است؟ یا شاید از بس سرکوفت خانواده و دیگران را در مورد یک آزمون به جان خریده‌اید احساس ناامیدی می‌کنید؟

وضعیت آموزش مجازی سردرگم‌تان کرده است و هیچ امیدی به قبولی در دانشگاه و رشته دلخواه‌تان ندارید؟

کنکور! واژه‌ای که همه ما با شنیدنش دوران سخت و پر استرسی برایمان تداعی می‌شود. تحمل استرس و فشار درس، بی‌خوابی، حرف‌ها و نظرات اطرافیان، همه و همه چاشنی دورانی هستند که جز سخت‌ترین دوره‌های زندگی‌مان بوده است. اگر شما هم داوطلب کنکور هستید و بعضی اوقات چنین احساساتی به سراغ‌تان می‌آید، مطمئن باشید تنها کسی نیستید که قبل از به انجام رساندن این آزمون سخت، گرفتار این احساسات منفی می‌شوید. در کشور ما، اکثریت دانش‌آموزان تمایل دارند بعد از اتمام مقطع متوسطه، وارد دانشگاه شوند تا بتوانند شغل مد نظر خود را به دست آورده و وارد بازار کار شوند. از این رو، داشتن برخی احساسات منفی نظیر ترس از آینده و استرس تا حد زیادی طبیعی است.

دوران کنکور، با سختی‌هایی همراه است اما شیوع ویروس کرونا و آموزش از راه دور، سختی راه را برای داوطلبان، چندین برابر کرده است. اگر شما هم جزو داوطلبین کنکور ۱۴۰۰ هستید یا قصد کنکور دادن در سال‌های آتی را دارید، این مقاله را از دست ندهید. زیرا در این مقاله، نکاتی را مورد بررسی قرار داده‌ایم که می‌توانند در آرامش روحی و روانی شما تاثیر گذاشته و باعث آمادگی بیشتر ذهن شما برای کنکوری بهتر بشوند.

برنامه مطالعه عملی برای درس خواندن ایجاد کنید

حفظ کردن دروس

برنامه‌ریزی صحیح تاثیر ویژه‌ای در عملی کردن کارها دارد. اگر شما برنامه‌ریزی واضحی برای روزهای باقیمانده به کنکور داشته باشید، در واقع مسیر مشخص و واضحی را برای خود ترسیم کرده‌اید و می‌دانید دقیقا چه کارهایی باید بکنید تا در بازه‌ی مشخص به هدف خود برسید. برنامه‌ریزی به خودی خود نوعی هنر است. اینکه شما بتوانید زمان و کارهای باقیمانده را مدیریت کنید و بدانید چه کارهایی به چه حد زمان نیاز دارند، مهم است اما مهم‌تر از برنامه‌ریزی، توانایی اجرای صحیح آن است. معمولا دانش‌آموزان فکر می‌کنند برنامه‌ریزی یعنی تمام کردن تمام کارهای انجام نشده تا روز مقرر به هر قیمتی. اما اگر شما بدون توجه به میزان بازدهی خودتان برنامه‌ی کمال‌گرایانه‌ای را برای خود تنظیم کنید و انتظار داشته باشید که بتوانید حتما از پس آن‌ها برآیید، نه تنها نمی‌توانید به کارهایی که مشخص کرده‌اید برسید، بلکه تا حد زیادی انگیزه خود را نیز از دست خواهید داد. بنابراین فقط برنامه‌ریزی مهم نیست. برنامه‌ صحیحی که بتوانید به آن عمل کنید مهم‌تر است. بهتر است فضاهای خالی را نیز در برنامه‌ریزی درسی خود قرار دهید تا اگر به هردلیلی نتوانستید به کارهای از پیش مشخص شده برسید، زمان اضافی برای انجام آن‌ها داشته باشید. در دوران آموزش از راه دور، ممکن است دانش‌آموزان به دلیل نرفتن به مدرسه، دچار نوعی احساسات کاذب شوند و فکر کنند وقت کافی برای درس خواندن دارند که این تصور، باعث اتلاف وقت آن‌ها شده و صدمه جدی به درس‌خواندن آن‌ها می‌زند. برنامه‌ریزی عملی در طول آموزش مجازی، می‌تواند کاربرد خوبی برای استفاده بهینه از وقت داشته‌باشد.

نقاط قوت و نقاط ضعف خود را قبل از کنکور شناسایی کنید

همه انسان‌ها نقاط ضعف و قوت خاصی دارند. ممکن است شما در انجام یک کار یا حل مسائل یک درس تحلیلی، خیلی موفق باشید اما حفظ کردن برایتان مشکل باشد. اگر قصد آماده شدن برای کنکور را دارید، حتما نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید و سعی کنید در عین اینکه روی نقاط ضعف‌تان کار می‌کنید تا حد ممکن آن‌ها را کاهش دهید، روی نقاط قوت‌تان نیز سرمایه‌گذاری کنید تا بتوانید بهترین نتیجه را از درس خواندن بگیرید. در دوره آموزش مجازی شما فرصت بیشتری برای خلوت کردن با خود و شناخت روحیات و کشف آ‌ن‌ها دارید. بنابراین سعی کنید این بازه را تبدیل به فرصتی برای رشد کردن بیشتر بکنید.

شناسایی نقاط ضعف و قوت محدود به دروس امتحانی کنکور نیست. ممکن است خوردن یک فنجان چای سبز هر صبح، روز شما را بسازد یا نیم ساعت نرمش صبحگاهی، به شما انرژی مضاعفی بدهد. مسئله‌ای که می‌خواهم برایتان تاکید کنم این است که شناخت شخصیت و روحیات و تمرکز روی آن‌ها می‌تواند مسیر موفقیت را تا حد زیادی برای ما هموار کند.

منابع مشخصی برای درس خواندن انتخاب کنید

تمرکز در مطالعه

همان‌طور که گفتیم، زندگی در جامعه‌ای با موقعیت کنونی، شرایطی را رقم زده است که اکثر دانش‌آموزان بعد از تمام کردن مقطع تحصیلی متوسطه، تمایل به ورود به دانشگاه دارند. بالا بودن تعداد داوطلبینی که هر ساله مایل به شرکت در کنکور هستند، سازمان‌ها و موسسات زیادی را وسوسه به درآمدزایی از طریق ارائه کتاب‌های کمک درسی کرده‌است و به همین دلیل شما می‌توانید بی‌نهایت کتاب کمک‌ درسی کنکور از انتشارات متفاوت در بازار پیدا کنید. تست کردن تمام این کتاب‌ها و تهیه تمام منابع کنکور از تمام انتشارات، اصلا کمکی به پیشرفت شما در درس‌خواندن نخواهد کرد. حتی ممکن است با ایجاد سردرگمی به روحیه و انگیزه شما صدمه بزند. بنابرین منابع محدود و واقعا مفید را برای کنکور انتخاب کنید و سعی کنید فقط روی منابع استانداردی که انتخاب کرده‌اید متمرکز شوید.

از تمام مهارت‌های خود برای یادگیری بهتر استفاده کنید

کنکور در ذهن دانش‌آموزان و داوطلبان، مرحله بسیار مهمی است و اکثر داوطلبان فکر می‌کنند این آزمون سرنوشت آن‌ها را مشخص می‌کند، با این‌که این طرز تفکر بعد از ورود به دانشگاه عوض می‌شود و اکثر داوطلبان متوجه خواهند شد که ورود به دانشگاه تنها راه موفقیت نیست، اما اگر فکر می‌کنید کنکور نقش به‌سزایی در موفقیت شما دارد، لازم است از تمام مهارت‌های خودتان استفاده کنید. اگر سبک نوشتاری دیداری دارید، نت‌های نوشته شده روی کاغذ و چسباندن آن‌ها در محیط‌هایی که در اکثر مواقع جلوی چشمتان است می‌تواند کمک خوبی برای به خاطر سپردن مطالب باشد. اگر سبک درس خواندن شما، گفتاری یا شنیداری است، می‌توانید صدای خود را هنگام درس خواندن ضبط کنید و در مواقعی که بیکار هستید یا قبل از خواب به آن گوش کنید. خوشبختانه آموزش از راه دور، با تمام معایب، این امکان را نیز به دانش‌آموزان می‌دهد که با کاهش دادن زمان تلف شده، فرصت بیشتری برای درس‌خواندن داشته باشند.

مراقب سلامت روح و جسم خود باشید

دوره کنکور یکی از دوره‌هایی است که داوطلبان در این بازه فشار زیادی را تحمل می‌کنند. استرس و نگرانی‌های این مدت، ممکن است آسیب‌های بسیاری را به دانش‌آموزان وارد کند.

این آسیب‌ها ممکن است هم عوارض جسمی و هم عوارض روحی داشته باشند اما نکته مهم این است که باید در این بازه با تمام توان مراقب سلامت جسمی و روحی خود باشید. جسم خود را با غذاهای سالم و مقوی تقویت کنید و از تفریح‌های مفید مانند پرداختن به ورزش مورد علاقه‌تان برای انگیزه دادن به خود استفاده کنید.

شرایط کنکور را قبل از آزمون شبیه‌سازی کنید

هیچ چیز مانند تمرین نمی‌تواند ذهن شما را برای رویارویی با شرایط خاص آماده کند. شاید شما هم تا به حال این تجربه را داشته‌اید که وارد محیطی برای آزمون بشوید و چون آن محیط برای شما تازگی دارد، دچار استرس شوید و نتوانید به خوبی شرایط را مدیریت کنید. از طرفی آزمون کنکور هم آزمونی است که شما باید تعداد مشخصی سوال را در بازه مشخص جواب دهید. سعی کنید قبل از رفتن به جلسه کنکور، چندین بار شرایط مشابه کنکور برای خودتان شبیه سازی کنید تا بتوانید از تجربه‌ای که کسب می‌کنید، در جلسه کنکور برای مدیریت زمان و کنترل استرس خود بهره بگیرید. مشاهدات نشان می‌دهد تمرین و شبیه‌سازی قبل از کنکور، می‌تواند ۲۵درصد دقت را افزایش داده و تا ۳۰ درصد در زمان صرفه‌جویی کند.

از نمونه سوالات کنکور سال‌های قبل استفاده کنید

نمونه سوالات کنکور سال‌های قبل، بهترین نمونه سوالاتی هستند که می‌توانید برای ارزیابی میزان یادگیری خود از آن‌ها استفاده کنید. زیرا هم استاندارد هستند و هم شما را با متد سوالاتی که در کنکور طرح می‌شود، آشنا می‌کنند. حل نمونه سوالات استاندارد علاوه بر تقویت تست‌زنی، ذهن شما را برای کنکور آماده می‌کنند.

یک رقیب و رفیق درسی داشته باشید

همه ما قبول داریم که دوران کنکور دوران سخت و پراسترسی است اما خب دوره‌ای است که داوطلبان ورود به دانشگاه نیز باید حتما آن را سپری کنند. ممکن است بعضی از دانش‌آموزان، در این بازه انگیزه خود را از دست بدهند یا سستی و تنبلی به آن‌ها اجازه ندهد طبق برنامه‌ریزی پیش بروند. در چنین شرایطی، داشتن یک دوست و رفیق همراه، می‌تواند برایتان انگیزه‌ بخش باشد. داشتن یک دوست برای درس خواندن، علاوه بر تقویت انگیزه، می‌تواند روحیه رقابت شما را نیز تقویت کند و از تنبلی و سستی کردن جلوگیری کند.

تفریح‌های سالم را در برنامه‌ روزانه خود بگنجانید

بعضی از والدین و دانش‌آموزان تصور می‌کنند دوره کنکور دوره‌ای است که داوطلبان باید خود را در اتاق حبس کرده و تمام وقت مطالعه کنند. اما این نگرش، تصور غلطی بیش نیست. چگونه می‌خواهید روحیه کافی برای درس‌خواندن داشته باشید در صورتی که هیچ انرژی و تفریحی برایتان نمانده است. درست است مشاوران همیشه پیشنهاد می‌کنند از میزان تفریح‌هایتان بکاهید تا وقت بیشتری برای درس خواندن داشته باشید، اما این به معنی نداشتن تفریح مفید هم نیست.

هر روز ساعاتی را هر چند کم، به مطالعه اختصاص بدهید و سعی کنید دقایق کمی مراقبه داشته باشید. ورزش کردن، باعث رسیدن اکسیژن بیشتری به مغز در نتیجه یادگیری عمیق‌تری می‌شود و مراقبه تمرکز شما را افزایش می‌دهد.

برای خودتان صفحات تقلب آماده کنید

تقلب کردن همیشه بد نیست، مخصوصا که وسط حل یک سوال مهم در حین درس خواندن، یکی از فرمول‌ها را به خاطر نیاورید. در این شرایط گشتن به دنبال آن فرمول در کتاب‌های درسی یا جزوه‌ای که از پیش تهیه کرده‌اید، مسلما زمان‌بر خواهد بود اما مراجعه به جزوه‌ تقلب‌هایی که تمام فرمول‌ها را در آن نوشته‌اید از شما وقت زیادی نخواهد گرفت. گذشته از این، می‌توانید تمام فرمول‌ها را شب امتحان‌هم مرور کنید تا بهتر در ذهن‌تان ثبت شوند.

تا این مرحله شما قدم‌های بزرگی در جهت آمادگی برای کنکور برداشته‌اید و تقریبا برای قرار گرفتن در جلسه کنکور آماده‌اید و فقط کافیست استرس خود را کنترل کنید تا بتوانید کنکور خود را به خوبی بگذرانید و طعم شیرین موفقیت بعد از زحمات‌‌تان را بچشید. معمولا دانش‌آموزان کنکوری می‌گویند فقط تا پیش از ورود به جلسه استرس داشته‌اند و به محض وارد شدن به جلسه، استرس‌شان از بین رفته است. اما اگر استرس داشتید هم نگران نباشید زیرا استرس داشتن به این معنی است که بدن شما متوجه شده است که شما در شرایط خاصی قرار دارید و آماده است تا بهترین عملکرد را داشته باشد.

با این وجود، این نکته را هم در خاطر داشته‌باشید که کنکور تنها راه موفقیت نیست و این آزمون به تنهایی نمی‌تواند سرنوشت شما را تعیین کند. به توانایی‌ها و علاقه‌هایتان اهمیت بدهید شاید کنکور تنها راه رسیدن به دانشگاه‌های عالی رتبه باشد اما مسلما زندگی با شغلی که از ته‌دل به آن علاقه دارید، حتما مسیر خوشبختی است.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *