چگونه در برنامه نویسی حرفه ای شویم

مسیری که باید تا تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفه‌ای بپیمایید

داشتن شغلی خوب  باموقعیت و درآمد عالی، از مهم‌ترین خواسته‌های هر فرد در زندگی شخصی‌اش است. این تصور که قرار است آینده شغلی مطمئن و تضمین شده‌ای با درامد مناسب داشته باشیم، در عین شیرین بودن می‌تواند انگیزه ما را در مسیر تلاش برای رسیدن به آن افزایش دهد. شغلی که نه تنها محدودیتی در ورود به بازار کار آن وجود ندارد،‌ بلکه امکان رشد و ترقی در آن بسیار گسترده است.

حال فرض کنید علاوه بر این شرایط اولیه، شرایط شغلی شما به نحوی باشد که خودتان بتوانید کارفرمای خودتان باشید و هر ساعت از شبانه روز که مایل بودید به کار کردن بپردازید و ساعت کاری اهمیت چندانی برایتان نداشته باشد. در کنار آن هر ساعتی که مشغول آن کار هستید، نه تنها یک کار تکراری و خسته کننده را تکرار نمی‌کنید،‌ بلکه هر بار مشغول خلق یک برنامه یا پیاده‌سازی ایده‌های شخصی خودتان برای کاربردی‌تر کردن این برنامه‌ها هستید.

شاید وجود چنین شغلی که دربردارنده تمام این مزایا باشد، کمی دور از ذهن باشد. اما اگر شما هم جزو افرادی هستید که علاقه‌مند به داشتن این رده از شغل‌ها هستید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

برنامه‌نویسی شغلی است که تمام مزایای ذکر شده را یک‌جا در اختیار شما قرار می‌دهد. برنامه‌نویسی شغل پردرآمدی است و به علت محیط کار پویایی که دارد، هر سال افراد زیادی جذب آن می‌شوند.

به طور کلی می‌توان برنامه‌نویسی را در رده شغل‌هایی قرار داد که محبوبیت خاصی در میان اکثر افراد دارد و با وجود توسعه زبان‌ و ابزارهای برنامه نویسی، این محبوبیت روز به روز افزایش می‌یابد. اگر شما هم قصد دارید برنامه نویسی را به عنوان شغل آینده خود انتخاب کنید یا با خواندن مطالب بالا به این حرفه علاقه‌مند شدید، ادامه مقاله را از دست ندهید. در این مقاله به بررسی بهترین راه برای تبدیل شدن به یک برنامه‌نویس حرفه‌ای و وظایفی که یک برنامه ‌نویس به عهده دارد، خواهیم پرداخت.

قبل از هر چیز بیایید نگاهی به وظایفی که برنامه نویس به عهده دارد و کارهایی که انجام می‌دهد داشته باشیم.

مسئولیت اصلی برنامه‌نویس تولید و توسعه سیستم‌های نرم‌افزاری است. حال ممکن است سیستم نرم‌افزاری شامل طراحی سایت باشد یا توسعه یک اپلیکیشن موبایل یا حتی توسعه یک بازی گرافیکی.

به هر حال برنامه‌نویسان در حین کار با کدهایی سروکار دارند که هر خط از این کدها، مسئولیت خلق بخشی از یک برنامه نرم‌افزاری را به عهده دارند.

یک برنامه نویس می‌تواند با یک سیستم کامپیوتری ارتباط برقرار کرده و با آن حرف بزند. در واقع با شناختن چالش‌های محیط اطراف و با کمک سیستم‌های کامپیوتری به حل مسئله بپردازد.

کد زدن

چگونه می‌توان به یک برنامه‌نویس حرفه‌ای تبدیل شد؟

قبل از این‌که به این سوال پاسخ دهیم، بهتر است این سوال را از خود بپرسید که هدف‌تان از وارد شدن به دنیای برنامه‌نویسی چیست و صادقانه به آن پاسخ دهید.

آیا صرفا درآمد خوب این کار شما را وسوسه کرده‌است یا بازار کار خوبی که دارد باعث شده‌است برنامه نویسی به انتخاب عقلی و منطقی شما تبدیل شود.

پاسخ این سوال دارای اهمیت زیادی است و اگر هنوز دلایل خود را برای انتخاب برنامه‌نویسی به عنوان مسیر شغلی خود را نمی‌دانید، بهتر است بیشتر در این زمینه مطالعه کرده و با اطلاعات بیشتری وارد این عرصه بشوید. زیرا برنامه‌نویس شدن در کنار تمام مزایایی که دارد، اصلا کار آسانی نیست و فقط علاقه و پشتکار دائمی شما است که میزان موفقیت شما در این زمینه را مشخص خواهد کرد.

برنامه نویسی دارای شاخه‌های گسترده‌ای مانند هوش مصنوعی، توسعه نرم افزار و طراحی سایت و … است و پاسخ شما به این سوال که چه هدفی از انتخاب برنامه نویسی به عنوان شغل آینده خود دارید، می‌تواند نقش مهمی در برگزیدن شاخه انتخابی‌تان داشته باشد.

چگونه برنامه نویسی را شروع کرده و به یک برنامه نویس حرفه‌ای تبدیل شویم؟

اگر با برنامه نویسان حرفه‌ای صحبت کرده و عاملی که بیشترین تاثیر در موفقیت‌شان داشته را از آن‌ها بپرسید، مطمئنا بیشتر آن‌ها تمرین و استمرار در کد زدن را به عنوان عامل اصلی موفقیت در این کار به شما معرفی خواهند کرد.

تصور نکنید برنامه‌نویس شدن حتما نیاز به گذراندن دوره‌های برنامه‌نویسی و هزینه زیاد دارد. گذراندن دوره‌های آموزشی انتخابی سلیقه‌ای است اما الزامی نیست. شما زمانی که می‌خواستید راه رفتن را بیاموزید، هیچ دوره آموزشی را نگذراندید بلکه آن‌قدر زمین خوردید و تلاش کردید که آن را یاد گرفتید. برنامه نویسی یک مهارت است و هر چقدر زمان بیشتری برای تمرین و پرورش این مهارت بگذارید،‌ موفقیت بیشتری در این زمینه کسب خواهید کرد.

برنامه نویسی را از کجا شروع کنم؟

برنامه نویسی
  • کار بر روی مفاهیم پایه

وارد شدن به هر شغل یا صنعت، مستلزم داشتن آگاهی اولیه از مفاهیم پایه‌ای آن صنعت است. فرقی نمی‌کند شما در ابتدای مسیر شیمی‌دان شدن قرار گرفته‌اید یا یک برنامه‌نویس یا حتی یک مهندس مکانیک. شرط اولیه موفقیت در هر زمینه‌ای داشتن اطلاعاتی از مفاهیم پایه مرتبط با آن زمینه است. در دنیای برنامه‌نویسی شما با زبان‌هایی سروکار خواهید داشت که صرفا جهت فهم سیستم طراحی شده‌اند بنابراین بسیار مهم است که در مرحله اول خودتان آگاهی لازم در مورد زبان‌های برنامه‌نویسی داشته باشید تا بتوانید آن‌ها را به کامپیوتر بفهمانید.

به علاوه درک اصول و مفاهیم پایه‌ای برنامه‌نویسی همیشه به شما کمک می‌کند که بهترین راه‌حل‌ها را به بهترین شکل ممکن برای حل مسئله خلق کنید.

اگر قصد برنامه‌نویس شدن دارید، یا اگر مدت‌هاست که در این مسیر قرار دارید اما احساس می‌کنید آن‌طور که باید مفاهیم اولیه را درک نکرده‌اید، لازم است بدانید درک مفاهیم پایه اولویت بیش‌تری نسبت به مدت زمانی دارد که در این راه صرف کرده‌اید. بنابراین هر جا احساس کردید نیاز به مطالعه و یادگیری بیشتر مفاهیم دارید، بهتر است برگردید و آن‌ها را مرور کنید.

  • کاربرد تمام کدهایی که استفاده می‌کنید را یاد بگیرید.

بسیاری از برنامه‌نویسان تازه کار صرفا جهت هرچه زودتر فتح کردن قله موفقیت و تبدیل شدن به یک برنامه‌نویس حرفه‌ای اقدام به حفظ قطعه کدها یا استفاده از آن‌ها می‌کنند بدون این‌که کاربرد کد را متوجه شده‌باشند.

این مسئله که در بین افراد مبتدی بیشتر دیده می‌شود یک متد اشتباه برای برنامه‌نویسی است. زیرا خلق یک برنامه و تحلیل عیوب و رفع آن‌ها، یک چالش اساسی برای برنامه‌نویسان محسوب می‌شود. شاید حفظ کردن تکه کدها یا کپی آن‌ها از منابع مختلف در پروژه‌های کوچک مشکلی به بار نیاورد اما مسلما در پروژه‌های کاربردی و بزرگ شما را با مشکلات فراوانی مواجه خواهد کرد. مشکلاتی که ممکن است به روحیه شما هم آسیب زده و انیگزه شما را برای ادامه دادن این مسیر تحت تاثیر قرار دهد.

  • به دیگران یاد بدهید تا عمیق‌تر یاد بگیرید.

همه ما در فضای مدرسه و دانشگاه تجربه کرده‌ایم که با یاد دادن مسائل درسی به سایر افراد، همان مسئله برایمان بهتر جا می‌افتد. این اصل از نظر علمی نیز ثابت شده است که یاد دادن یک بحث به دیگران، باعث تثبیت آموخته‌ها و یادگیری عمیق‌تر در ذهن خودمان می‌شود. دنیای برنامه‌نویسی دنیای گسترده‌ای است و به طبع وجود ابهامات و ارورهای برنامه‌نویسی کاملا طبیعی است. پاسخ به پرسش دیگران در مورد این ابهامات یا گشتن به دنبال مسائلی که خودتان هم جوابشان را نمی‌دانید، دانش شما را تقویت کرده و به شما در مسیر حرفه‌ای شدن کمک خوبی خواهد کرد.

برنامه نویسی
  • کدهای خلاصه و مفید بنویسید.

در هر جنبه از زندگی انجام تمام کارها به صورت خلاصه و مفید مطلوب‌ترین شکل انجام آن‌ها است. این قاعده در برنامه‌نویسی نیز وجود دارد. هر چه کدهایی که می‌نویسید، کوتاه‌تر باشد، برنامه‌ شما به صورت بهینه‌تری کار خواهد کرد.

گاها بین افراد مبتدی دیده می‌شود که بعضی از آن‌ها برای اثبات توانایی خود سعی می‌کنند از کدهای طولانی‌تر استفاده کنند اما این کار به شدت اشتباه است زیرا باعث پیچیده شدن برنامه‌ای که نوشتید شده و با طولانی کردن مدت زمان اجرای برنامه، راندمان آن را کاهش می‌دهد.

کد خوب و بهینه بهترین سند برای این است که شما برنامه‌نویس خوبی هستید. یک کد زمانی ایده‌ال محسوب می‌شود که شما به جای افزودن کامنت برای توضیح محتویات کد، از قطعه کدهایی استفاده کنید که شفاف و قابل فهم برای برنامه‌نویسان دیگر باشد.

  • برای تحلیل ساختار کلی برنامه زمان کافی اختصاص دهید

با در نظر گرفتن و رعایت نکاتی که در مراحل قبل گفته شد، شما گام‌های اولیه را برای برنامه‌نویس شدن برداشته‌اید و حالا نوبت آن است که به صورت حرفه‌ای تر عمل کنید. هر برنامه‌نویسی باید قبل از شروع کدنویسی، تحلیل دقیقی از برنامه مورد نظر داشته باشد. تحلیل برنامه قبل از شروع کدنویسی مرحله مهمی است. شما باید ذهنیت کاملی از برنامه‌ای که قرار است بنویسید داشته باشید تا بتوانید مرحله به مرحله به پیاده‌سازی آن بپردازید. برای تحلیل برنامه عجله نکنید و نگران زمانی که صرف تجزیه و تحلیل برنامه می‌کنید نباشید.

تحلیل برنامه لزوما نیازی به نشستن پشت کامپیوتر و کد زدن ندارد. از هر زمانی که در اختیار دارید می‌توانید استفاده کنید. حتی زمانی که زیر دوش حمام هستید یا از تماشای آسمان آبی در یک روز آفتابی لذت می‌برید.

به هر حال قبل از شروع کدنویسی، مطمئن شوید به درک درستی از کاری که قرار است بکنید رسیده‌اید.

  • همراه با تکنولوژی حرکت کنید.

برنامه‌نویسی قله ثابتی ندارد که به محض رسیدن به آن قله احساس کنید دیگر همه چیز را یاد گرفته‌اید و احتیاجی به فعالیت بیشتر ندارید. برنامه‌نویسی یک مسیر است. مسیری که همواره در حال یادگرفتن مطالب و موضوعات مختلف هستید. در دنیای امروزی علم روزبه‌روز پیشرفت می‌کند. به تناسب آن تکنولوژی و دانش بهره‌گیری از آن نیز در حال گسترش است. برای تبدیل شدن به یک برنامه‌نویس ‌حرفه‌ای شما نیاز دارید دانش و اطلاعات خود را به‌روز نگه ‌دارید و همراه با تکنولوژی حرکت کنید.

  • قدرت حل مسئله را در خود تقویت کنید.

قدرت حل مسئله یکی از مهم‌ترین پارامترهایی است که مرز بین حرفه‌ای شدن و نشدن را تعیین می‌کند. برنامه‌نویسان زیادی وجود دارند که چندین سال است در این کار فعالیت می‌کنند. اما به محض برخوردن به یک ارور یا مشکل کوچک، سریعا به افراد دیگر مراجعه می‌کنند تا ارور پیش آمده را حل کنند. اگر قصد دارید در آینده برنامه‌نویس شده و به آسانی وارد بازار کار شوید، سعی کنید از ابتدای کار قدرت حل مسئله را در خود تقویت کنید. مراجعه فوری به برنامه‌نویسان دیگر برای حل مشکل، سد بزرگی در برابر پیشرفت شما ایجاد می‌کند.

البته این نکته به این معنی نیست که شما نباید از تجربیات دیگران استفاده کنید. در این‌که تجربیات دیگران مسیر شما را هموارتر کرده و باعث رشد شما می‌شود، شکی نیست.

 تمام توصیه‌ای که سعی داریم برای‌تان داشته باشیم این است که هنگام بروز خطا یا مشکلی در کدنویسی، سعی کنید تمام تلاش‌تان را برای رفع آن داشته باشید. سرچ کردن خطا در گوگل و گشتن به دنبال راه‌حل‌های احتمالی رفع خطا، اولین راه‌حلی است که برنامه‌نویسان موفق در پیش می‌گیرند.

در این مقاله سعی کردیم تمام نکاتی که ممکن است برای ورود شما به دنیای برنامه‌نویسی مفید باشند، را برایتان جمع‌بندی کنیم. اما باز هم لازم به تاکید است که برنامه‌نویسی به جز تلاش و اراده قوی در کنار علاقه واقعی به این کار راه میان‌بر دیگری ندارد. رسیدن به هر موفقیتی نیازمند تلاش است.

اگر هنوز هم قصد دارید برنامه‌نویسی را به عنوان شغل آینده خود انتخاب کنید، بهتر است از همین لحظه استارت کار را بزنید تا بتوانید خیلی زود وارد محیط کار شده و به درآمدزایی برسید.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *