یادداشت برداری نقش مهمی در مرور سریع و مؤثر مطالب درسی دارد. اهمیت این موضوع در آزمونهای مهمی مثل کنکور، چند برابر میشود. اگر به عنوان یک دانشآموز نمونه، بتوانید یادداشت برداری را به صورت هوشمندانه انجام دهید، دیگر نیازی نیست که برای مرور قبل از آزمون، کل کتاب، جزوه و … را از اول مرور کنید. ما در این مقاله، یکی از پرکاربردترین روشهای یادداشت برداری یعنی روش یادداشت برداری کرنل را مورد بررسی قرار میدهیم. البته، این بستگی به سبک و متد یادگیری شما دارد که چگونه یادداشت برداری کنید ولی بهتر است با این روش نیز آشنا شوید تا در صورت امکان با پیادهسازی آن، یادداشت برداری مؤثرتری داشته باشید. کرنل روشی برای یادداشت برداری، سازماندهی و مرور است. برای آشنایی بیشتر با فواید، نحوه انجام و سایر جزئیات مربوط به این روش، با ادامه مقاله همراه باشید:
چرا یادداشت برداری دستی؟
یادداشت برداری نقش مهمی در مرور مطالب درسی دارد. برخی از دانشآموزان ترجیح میدهند این کار را به صورت ساختاریافته انجام دهند. برخی دیگر روشهای ترسیم نمودارها و نقشههای بصری را ترجیح میدهند. این کاملاً بستگی به سبک یادگیری دانشآموز دارد که چه سبکی برای یادداشت برداری داشته باشد. حتی یادداشت برداری نامرتب و بدون ساختار نیز نوعی سبک یادداشت برداری است که برخی از دانشآموزان ترجیح میدهند.
یک مطالعه جالب نشان میدهد دانشآموزانی که یادداشت برداریهای خود را مرور میکنند، بازدهی بیشتری نسبت به دانشآموزانی دارند که جزوهها و یادداشتهای ارائهشده توسط معلمان را مرور میکنند. نوشتن دستی یادداشتها نیز تأثیر مثبتی بر روی یادگیری مطالب درسی دارد. درواقع، درک مطالب درسی با نوشتن دستی در مقایسه با تایپ یادداشتها، بهتر انجام میشود.
نتایج بررسیهای انجامشده نشان میدهد، روش یادداشت برداری کرنل نه تنها کارآمدتر است بلکه مرور و یادآوری یادداشتها را نیز آسانتر میکند.
جهت آشنایی با بهترین روشهای درس خواندن، این مقاله را از دست ندهید.
روش یادداشت برداری کرنل چیست؟
سیستم این روش یادداشت برداری به این صورت است که صفحه خالی به دو ستون و 2 ردیف کوچکتر در پایین صفحه تقسیم میشود. آمادهسازی این ساختار نیاز به زمان کمی دارد و به همین خاطر یادداشت برداری در کلاس درسی یا جلسه مطالعه را راحتتر میکند.
درواقع، این بخشها برای جداسازی موضوع، یادداشتها، خلاصهها، کلمات و عبارات کلیدی است. هدف استفاده از روش یادداشت برداری کرنل این است که بخشهای مهم مطالب درسی را به صورت جداگانه مرتب کنید تا اطلاعات به صورت سازماندهی شده به حافظه بلندمدت منتقل شوند و در مواقع لازم، به صورت سازماندهی شده به حافظه کوتاهمدت انتقال پیدا کنند.
یادداشت برداری، خلاصهنویسی و مرور با استفاده از این روش باعث یادگیری بهتر مطالب درسی میشود و همین باعث میشود دانشآموزانی که به یادداشت برداری (چه بصری، چه ساختاریافته و چه بدون ساختار) علاقه ندارند، از یک روش جایگزین استفاده کنند و بازده زمانی که برای مرور مطالب اختصاص میدهند را افزایش دهند.
موارد استفاده از این روش
- ثبت اطلاعات از سخنرانیها یا متون
- ثبت اطلاعات، سؤالات یا محتوای متنی دیگر
- خلاصهسازی ایدههای مربوط به یادداشتها
- ادغام یادداشتها
- مطالعه و مرور یادداشتها
بیشتر بخوانید: بهترین بازی های آموزش زبان انگلیسی
نحوه انجام روش یادداشت برداری کرنل
نقطه قوت این روش، صفحهآرایی است. برای ایجاد یادداشتها، ابتدا باید کل صفحه را به 4 قسمت تقسیم کنید. از سمت بالا، صفحه را به اندازه 4 سانتیمتر جدا کنید و یک خط افقی رسم کنید. این بخش، محل نوشتن موضوع است.
البته به این نکته توجه داشته باشید که اندازه هر بخش بستگی به سبک یادگیری شما دارد. اگر اهمیت زیادی به یادداشتها میدهید، پس بخش بزرگتر را به آن اختصاص دهید. اگر خلاصه موجود در پایین صفحه، اهمیت بیشتری برای شما دارد، اندازه آن بخش را بزرگتر در نظر بگیرید. مهم این است که فرمت صفحه به شکل زیر باشد:
بخش 1: موضوع
ارائه یک بخش برای نوشتن موضوع کاملاً اختیاری است ولی نوشتن موضوع کلی مبحث میتواند ایده خوبی برای جداسازی راحتتر یادداشتها بر اساس موضوع باشد.
بخش 2: عبارات و سؤالات کلیدی
این بخش دربردارنده عباراتی است که یادآوری آنها باعث میشود بیشتر از نصف مطالب مهم را به خاطر بیاورید. به عنوان مثال، تاریخهای اتفاقات مربوط به درس تاریخ و نام آثار یک نویسنده در درس ادبیات باعث بالا بردن سرعت مطالعه و مرور میشوند.
سعی کنید این بخش را بعد از کلاس پر کنید؛ چون با مطالعه بخش یادداشت، بیشتر متوجه سؤالات و عبارت کلیدی مبحث موردنظر میشوید. درواقع، بخش خلاصه، چکیده بخش یادداشت و بخش عبارات کلیدی، چکیده بخش خلاصه است.
با نوشتن مطالب مناسب در این بخش، به سؤالات مهم و ضروری برای امتحان پاسخ میدهید که یک استراتژی مطالعاتی بسیار عالی است. اگر مطالعه یادداشتها را بهخوبی انجام دهید، درک مطالب و استخراج بخشهای مهم را یاد میگیرید و با ثبت آنها، مسیر آماده شدن برای امتحان را راحتتر و سریعتر طی میکنید.
سرنخهایی که این بخش، هنگام مطالعه و مرور مجدد ارائه میدهد به شما کمک میکند بهراحتی متوجه ارتباط مباحث با یکدیگر شوید. بهترین زمان برای مطالعه این بخش، شب قبل از امتحان است. اگر دستهبندی موضوعات را بهدرستی انجام دهید و یادداشتهای مهم و اصلی را در این بخش ثبت کنید، مرور و یادگیری در شب امتحان، بهتر و مؤثرتر انجام خواهد شد.
جهت آشنایی با ده ها تکنیک برای مقابله با استرس هنگام درس خواندن، این مقاله را از دست ندهید.
بخش 3: یادداشتها
بخش یادداشت، بخشی است که در جلسه کلاسی یا مطالعه نوشته میشود. سعی کنید سبک نوشتاری مناسبی را انتخاب کنید تا در نوشتن این بخش در کلاس به مشکل برنخورید. سرعت در نوشتن مطالب مهم در کلاس بسیار مهم است. اگر با نوشتن غیررسمی راحتتر هستید، همین سبک را ادامه دهید چون این مطالب خاص شما هستند و برای بالا بردن کیفیت مطالعه و مرور خود تهیه میکنید. سعی کنید جملاتی بنویسید که طول آنها بین 5 تا 10 کلمه باشد. روش یادداشت برداری کرنل، استفاده از جملات طولانی را منع میکند.
البته، توجه داشته باشید اگر یادداشت برداری را در حین جلسه مطالعه خود انجام میدهید، تمامی بخشها را تکمیل کرده و یک صفحه جدید باز کنید. در طول جلسه کلاسی، یادداشت برداری آموزشهای معلم باید به صورت سریع انجام شود. بهتر است بخش یادداشت را تکمیل کرده و سایر بخشها را در مرور بعد از کلاس، تکمیل کنید.
حتی ایده بهتر این است که یادداشت برداری را در یک جزوه دیگر انجام دهید و بخشبندی و تکمیل همه بخشهای مربوط به روش یادداشت برداری را بعد از کلاس و بر اساس یادداشتهای کلاسی انجام دهید. این باعث میشود که نظم و ترتیب هر صفحه به طور کامل حفظ شود.
این بخش باید به سؤالات موجود در بخش 2 پاسخ دهد و توضیحات بیشتری در مورد کلمات کلیدی ارائه دهد.
بخش 4: خلاصه
ثبت نتیجهگیری و خلاصهسازی یادداشتها در این بخش انجام میشود. خلاصهسازی یادداشتهای موجود در بخش 3 باعث درک بهتر و عمیقتر مطالب میشود که هدف اصلی روش یادداشت برداری کرنل محسوب میشود.
خلاصهسازی که بعد از کلاس انجام میشود، به شناسایی شکافهایی که نیاز به مطالعه و تحلیل بیشتر دارند، کمک میکند. یادداشت برداری مؤثر، زمانی عملی میشود که شامل خلاصهسازی اطلاعات باشد. اطلاعاتی که دانشآموز با ویرایش، حذف و جایگزین اطلاعات بهتر، معنای بهتری به آنها میدهد.
مراحل روش یادداشت برداری کرنل
ضبط: در طول جلسه کلاسی یا سخنرانی از ستون یادداشت برداری برای ثبت مطالب مهم با جملات کوتاه استفاده کنید.
سؤالات و عبارات کلیدی: تا حد امکان پس از اتمام جلسه، سؤالات و عبارات کلیدی مربوط به بخش 2 را ثبت کنید. تکمیل این بخش باعث روشن شدن معانی و مفاهیم کلی، آشکارسازی روابط و تقویت حافظه میشود. علاوه بر این، نوشتن سؤالات به صورت تکمیلی یک مرحله عالی برای تجزیه و تحلیل مطالب است.
مرور مفاهیم: بخش یادداشتها را با یک کاغذ بپوشانید و سپس، به سؤالات بخش 1 پاسخ دهید. عبارات کلیدی مربوط به این بخش را بخوانید و حقایق و ایدههای مربوط به آن عبارت را به زبان خود تحلیل کنید.
این کار باعث تقویت یادگیری، درک بهتر و بازیابی راحتتر اطلاعات در آینده میشود.
تفکر: در مورد مطالب موردنظر فکر کنید و از خود سؤال بپرسید. به عنوان مثال:
- اهمیت این اطلاعات چیست؟
- اصول مربوط به آن کدامند؟
خلاصهسازی: خلاصهای از ایدههای اصلی مطالب را در بخش خلاصه بنویسید. این بهترین راه برای درک و تست بهتر اطلاعات است.
مرور یادداشتها: یادداشتهای قبلی را مرور کنید. اگر این کار را به طور مرتب انجام دهید، آنها را بهخوبی حفظ میکنید و حتی در صورت لزوم، بهبودهایی نیز حاصل میشود که در بالا بردن کیفیت یادگیری شما مؤثر هستند.
راهکارهای رفع حواس پرتی هنگام درس خواندن
مزایای استفاده از روش یادداشت برداری کرنل
- جلوگیری از فراموش کردن مطالب
- تشویق به تمرکز
- ثبت ساختاریافته اطلاعات
- تفکر عمیقتر در مورد نکات کلیدی و جزئیات مطالب درسی
- تقویت مهارتهای یادداشت برداری
- آمادگی مؤثرتر برای امتحانات
- صرفهجویی در زمان و انرژی
- تشخیص سریعتر موضوعات و مفاهیم
نتیجهگیری در مورد روش یادداشت برداری کرنل
این روش یادداشت برداری به دانشآموزان کمک میکند مطالب درسی مهم خود را به صورت سازمانیافته ثبت کنند و در زمان امتحانات، یادگیری و مرور سریعتری داشته باشند. استفاده از روش کرنل نه تنها به شما کمک میکند مهارتهای گوش دادن و نوشتن پویا را تقویت کنید و اطلاعات بیشتری را جذب کنید، بلکه در آمادگی برای امتحانات نیز مؤثر است. ما در این مقاله تمام اطلاعات مربوط به روش یادداشت برداری کرنل را خدمت شما عزیزان ارائه دادیم. امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.