اکثر دانشآموزان بر این باورند که یادگیری ریاضیات سخت و چالش برانگیز است. سخت بودن ریاضیات به این معنی نیست که شما نمیتوانید از عهده آن بربیایید. داشتن شیوه مناسب یادگیری ریاضی و انجام تمرینهای لازم جهت تقویت مهارت های ریاضی، تنها کاری است که میتوانید برای غلبه بر این چالشها انجام دهید. جای هیچ نگرانی نیست چون در جای درستی قرار دارید. در این مقاله، تمام راهکارهای لازم در راستای تقویت مهارت های ریاضی شما دانشآموزان عزیز را ارائه میدهیم. مطمئناً اِعمال این راهکارها دید زیباتری نسبت به یادگیری ریاضی در شما ایجاد خواهد کرد، با ادامه مقاله همراه باشید:
اهمیت درک مهارت های پایه در درس ریاضیات
ریاضی از جمله درسهایی است که ساختار مخصوص به خود را دارد و برای یادگیری مبحث بعدی باید مباحث گذشته را به طور کامل یاد گرفته باشید. به همین دلیل است که قبل از امتحان، یادگیری درس ریاضیات را خستهکننده و سخت میدانید. هر چقدر که برای جلو رفتن عجله کنید، بیشتر عقب میمانید چون مباحث وابسته به هم هستند و ضعف در یک بخش زمینه لازم برای ضعف بیشتر در بخشهای بعدی را فراهم میکند.
راهکارهای تقویت مهارت های ریاضی
برای اینکه عملکرد بهتری در یادگیری ریاضیات داشته باشید، بهتر است با ایجاد تغییراتی در سبک یادگیری خود، دید متفاوتی نسبت به این درس داشته باشید. با راهکارهایی که در ادامه خدمت شما عزیزان معرفی میکنیم، به راحتی میتوانید از عهده یادگیری هر مبحث از درس ریاضیات بربیایید:
1. انجام بازیهای ریاضی
استفاده از روشهای سرگرمکننده مثل بازی، یک ایده عالی برای تقویت مهارت های ریاضی است. استفاده از بازیهای مناسب برای یادگیری ریاضی باعث تقویت حس کنجکاوی میشود و استرس ناشی از روبرو شدن فرمولها و معادلات ریاضی سخت، با لذت ناشی از سرگرمی کمتر خواهد شد.
برای کسب تجربههای بهتر به دنبال بازیهای آنلاینی باشید که با سن و سطح تحصیلات شما مطابقت داشته باشد. بازیهای آنلاینی مانند تاپس، DragonBox، Prodigy و Polyup امکان لذت بیشتر از یادگیری ریاضی را برای شما فراهم میکنند.
تاپس: تجربه یک رقابت شیرین و هیجانی با حل تستهای مرتبط با دروس دوره تحصیلی
DragonBox: تقویت مهارت های ریاضی تا زمان تسلط بر معادلات سختتر و پیچیدهتر
Prodigy: نقشآفرینی در یک دنیای فانتزی با عبور از مسیرهای پیشرفت از طریق ریاضیات
Polyup: یک بازی ریاضی مبتنی بر ماشین حساب
بنابراین با انجام این بازیها، نه تنها مهارت های ریاضی خود را محک میزنید، بلکه به صورت روزانه، شاهد پیشرفت مهارت های خود نیز خواهید شد.
2. ادغام ریاضیات با دنیای واقعی
همه ما میدانیم که ریاضی در زندگی روزمره ما دخیل است پس سعی کنید آن را طوری در زندگی روزمره خود لحاظ کنید تا تمرین این مفاهیم به یک عادت لذت بخش تبدیل شود.
بررسی قیمت محصولات فروشگاه، محاسبه درصد تخفیف، اندازهگیری وزن مواد اولیه لازم برای پخت غذا و شیرینی و … همگی به شما کمک میکنند تا مهارت های ریاضی را با یک روش متفاوتتر تقویت کنید.
سعی کنید به مثالهای دنیای واقعی فکر کنید و مفاهیم لازم برای هر کدام را تشخیص دهید. حتی اگر به عنوان یک والدین، دوست دارید که اقداماتی در جهت تقویت مهارت های ریاضی فرزندتان انجام دهید، بهتر است توجه آنها را به سمت کارهایی جلب کنید که ذهنشان آمادگی بیشتری برای یادگیری ریاضیات داشته باشد. کارهایی از قبیل، خواندن سرعت حرکت ماشین در مسیر جاده، محاسبه قیمت لباس موردنظر بعد از اعمال تخفیف و غیره.
3. انجام محاسبات ریاضی به صورت ذهنی
هر چقدر توانایی بیشتری در انجام محاسبات به صورت ذهنی داشته باشید، به خاطر سپردن مفاهیم کلیدی، کار راحتتری خواهد شد. حل برخی از مفاهیم مثل: هندسه، حساب دیفرانسیل و انتگرال نیاز به مداد و کاغذ دارد، اما اصول ریاضی مثل جمع، تفریق، ضرب و تقسیم، مواردی هستند که میتوانید در ذهن خود نیز انجام دهید.
هنگام حل کردن مسائل، قبل از اینکه فوراً به ماشین حساب پناه ببرید، اول ذهن خود را به کار بیندازید چون تلاش شما برای بهکارگیری قدرت ذهنی خود، قدم خوبی در مسیر تقویت مهارت های ریاضی است.
اگر در اوایل محاسبات ذهنی، در مورد درستی جوابهای خود نگران هستید، میتوانید با حل دوباره همان مسائل با استفاده از ماشین حساب، میزان توانایی خود را بسنجید.
4. تمرین و تکرار مفاهیم ریاضی
تمرین برای یادگیری هر مهارتی کارساز است و ریاضیات نیز از این قاعده مستثنا نیست. تحقیقات نشان میدهند که وقتی نوبت به تقویت مهارت های ریاضی میرسد، تمرین مهمترین فاکتور است، نه استعداد.
هیچ چیز به اندازه تمرین مداوم نمیتواند ما را به موفقیت نزدیک کند؛ بنابراین، ریاضیات را بخشی از زندگی روزمره خود قرار دهید و بدون از دست دادن هیچ فرصتی، به دنبال تقویت مهارت های خود باشید. مهارت هایی که برای روبرو شدن با نقاط ضعف شما ضروری هستند.
یک برنامه مطالعاتی برای خود تنظیم کنید و سعی کنید مسائل ریاضی را به مدت 15 تا 20 دقیقه (بیشتر) در روز مرور کنید. تقویت مهارت های ریاضی شما با تکرار مداوم مفاهیم با تلاش حداکثر امکانپذیر است.
اصول برنامه ریزی درسی
مفاهیم و فرمولهای ریاضی را روی کارتهای یادداشت بنویسید تا در حین حل مسائل، به راحتی به آنها دسترسی پیدا کنید و مطالعه قبل از امتحان را نیز با سرعت بیشتری انجام دهید.
در مکان آرامی مطالعه کنید. وجود عوامل حواسپرتی، چه شنیداری و چه تصویری، توانایی و توجه شما برای حفظ اطلاعات را کاهش میدهد.
وقتی هوشیاری بالایی دارید، تمرین و مرور کنید چون نداشتن آمادگی ذهنی برای حل مسائل باعث افت عملکرد و در نتیجه پایین آمدن اعتماد به نفس میشود. سعی نکنید تمرینات خود را با حالت اجبار انجام دهید.
5. تمرکز بیشتر بر روی روش حل و نشان دادن مسیر رسیدن به پاسخ
سعی کنید با تمرکز بیشتری روی الگو و فرآیند حل مسئله، وقت بگذارید چون با این کار به جای سرعت حل کردن، راهحل را درک میکنید که در ادامه بیشتر به درد شما خواهد خورد:
ریاضیات بیشتر به تفکر دقیق مربوط میشود تا سرعت حل. پرسیدن سؤالات خوب و ایجاد نگرشهای مؤثر نیز باید به همان اندازه مهم باشد.
نوشتن باعث میشود که تشخیص اشتباهات، کار راحتتر باشد. وقتی در حال تلاش برای حل یک مسئله ریاضی هستید، از یک مداد و کاغذ برای نوشتن راهحل خود استفاده کنید.
اینکه راهحل را به طور دقیق به خود نشان دهید به شما کمک میکند که بعداً درستی یا نادرستی راهحل خود را بررسی کرده و دقیقتر متوجه اشتباهات شوید. شناسایی اشتباهات خود در حل مسائل یکی از بهترین راههای تقویت مهارت های ریاضی است.
مسائل ریاضی خود را با خودکار حل نکنید! پاک کردن و تصحیح اشتباهات مسائلی که با مداد نوشته شدهاند، راحتتر و مؤثرتر است.
6. ترسیم دیداری برخی از مسائل متنی
تجزیه و ترسیم مسائلی که با متن توضیح داده شدهاند، یکی از راههای عالی برای درک بهتر آنها است.
یک مثال ساده از مسئله دوره ابتدایی:
علی 11 سیب داشت. 7 تا از آنها را خورده است. اکنون علی چند سیب دارد؟
اگر برای حل این مسئله، 11 سیب را روی کاغذ بکشید و 7 تا از آنها را خط بزنید، جواب به دست میآید، یعنی 4.
البته که به مرور زمان، مسائل سختتر و سختتر میشوند ولی اگر بتوانید تصاویر و نمودارهای دیداری مربوط به مسائل را ترسیم کنید، توانایی بیشتری در تقویت مهارت های ریاضی خواهید داشت.
خواندن توضیح مسائل با صدای بلند و شناسایی دادهها و جوابهای درخواستی به شما کمک میکند که مهارت ریاضی خود را بهبود ببخشید.
7. حل مسائل و نمونههای مرتبط با مبحث موردنظر
امروزه، با پیشرفت روزافزون فنّاوری، دسترسی به مسائل متنوع به صورت آنلاین به کار راحتی تبدیل شده است. اگر قصد دارید یک مبحث ریاضی را یاد بگیرید، در مورد آن جستجو کنید و 2 یا 3 مسئله شبیه به آن را پیدا کرده و حل کنید. تا زمانی که در حل این مسائل مهارت پیدا نکردهاید، مطالعه در مورد آن مبحث و حل مسائل جدید را تکرار کنید.
اگر در پیدا کردن مسائل مرتبط به مشکل برمیخورید، میتوانید از معلم خود درخواست کنید که نمونههای بیشتری را برای شما ارائه دهد.
اگر بتوانید مهارتها و مفاهیم لازم در حل مسائل را مشخص کنید، اقدامات لازم برای تقویت مهارت های ریاضی را یاد خواهید گرفت.
8. استفاده از منابع آموزشی آنلاین
گاهی اوقات، دانشآموزان برای درک واقعی مفاهیم به توضیحات بیشتری نیاز دارند. منابع آنلاین زیادی مانند آکادمی خان، Study PatrickJMT و Breaking Math وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید به هدف خود برسید.
البته، کتابهای کار و دورههای خودآموز نیز میتوانند در تقویت مهارت های ریاضی به شما کمک کنند. نکته مهم این است که راهی را برای یادگیری بهتر مفاهیم پیدا کنید. آموزش کامل یک موضوع به خودتان، نیاز به تمرین دارد و قطعاً در این مسیر به دست اندازهایی برخورد خواهید کرد. مهم این است در برخورد با این مشکلات چه واکنشی از خود نشان میدهید.
برای آشنایی با سایتهای آموزشی آنلاین بیشتر، این مقاله را از دست ندهید.
9. تسلط گامبهگام بر روی مفاهیم ریاضی
هر مبحث ریاضی جدید بر اساس آخرین مبحث قبلی است و ارتباط بین آنها باعث میشود که یادگیری گامبهگام مفاهیم بسیار ضروری باشد.
اگر با مبحثی روبرو هستید که در یادگیری آن کمی دچار مشکل شدهاید، حرکت رو به جلو برای شما سختتر خواهد بود. نداشتن مهارت در حل مسائل فعلی زمینه لازم برای ناتوانی در حل مسائل بعدی را فراهم میکند. پس بهتر است زمان و انرژی بیشتری را برای مطالعه و یادگیری مسائل مربوط به آن مفاهیم صرف کنید.
نادیده گرفتن و بیاهمیت دانستن برخی مفاهیم ریاضی، راحتترین کار ممکن است. مطمئن باشید که این راحتطلبی در آینده برای شما مشکلساز خواهد شد.
10. آموزش مفاهیم ریاضی به دیگران
داشتن نقش معلم، مسئولیتهای مخصوص به خود را دارد که درک عمیق مفاهیم، یکی از آنهاست. این کار باعث میشود که اعتماد به نفس دانشآموز بالا رفته و به ادامه راه تشویق شود.
حتی والدین هم میتوانند از کودکان خود درخواست کنند که مفاهیم را به آنها یاد دهد و از این طریق، حس مهم بودن آن مفاهیم را تجربه کنند.
دانشآموزان میتوانند از دوستان و همکلاسیهای خود بخواهند که سؤالات خود را بپرسند و برای حل آنها تلاش کنند. پاسخ دادن به آنها به بهترین شکل ممکن، انگیزه لازم جهت تقویت مهارت های ریاضی را فراهم میکند.
نتیجهگیری در مورد راهکارهای تقویت مهارت های ریاضی
ریاضی یکی از دروس مهم هر دوره تحصیلی است که یادگیری آن برای برخی از دانشآموزان میتواند کمی چالش برانگیز باشد. هدف ما از تهیه این مقاله، این بود که در راستای تقویت مهارت های ریاضی به شما عزیزان کمک کنیم. مطمئناً پیادهسازی این راهکارها باعث خواهد شد که حس بهتری نسبت به یادگیری مفاهیم ریاضی داشت باشید. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، از شما متشکریم.