اگر به عنوان یک دانشآموز قصد دارید که برنامه ریزی درستی برای دوره تحصیلی خود داشته باشید، مطالعه این مقاله باعث میشود که با تمامی اصول برنامه ریزی درسی آشنا شوید. مطمئناً با در نظر گرفتن این اصول، شانس موفقیت شما بیشتر میشود چون در این صورت مدیریت زمان برای مطالعه و کارهای دیگر به صورت بهینهتر انجام میشود. در کل، یک برنامه ریزی درسی مناسب باعث میشود که دانشآموزان مهارت، دانش و درک لازم برای تبدیل شدن به یک دانشآموز موفق را به دست بیاورند. شما باید تصمیم بگیرید که وقت ارزشمند خود را برای چه کارهایی اختصاص دهید و این مقاله به شما کمک میکند که برنامه ریزی درسی خود را به درستی انجام دهید. برای آشنایی با مهمترین اصول برنامه ریزی درسی، ادامه مطلب را از دست ندهید!
اهمیت برنامه ریزی درسی
اکثر دانشآموزان برنامه ریزی درستی برای درس خواندن ندارند یا اینکه از آن پیروی نمیکنند. نتیجه هر دوی اینها پایین آمدن عملکرد تحصیلی آنها است. “من وقت زیادی را برای درس خواندن اختصاص میدهم ولی تلاشهایم بینتیجه میماند”، جملهای است که از اکثر دانشآموزان میشنویم. باید بگوییم که دلیل اصلی آن نداشتن برنامه ریزی درسی درست است.
یک برنامه درسی، آمادگی و جهت دهی به اهداف را به شیوه درستتر ترتیب میدهد. تعیین اهداف و اولویتبندی آنها باعث ترسیم یک برنامه درسی مؤثر میشود. برنامه ریزی، احساس مسئولیت برای انجام کارها را افزایش میدهد و این شروعی برای موفقیتها میباشد.
از جنبههای مهم برنامه ریزی درسی درست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش بهرهوری
برنامه ریزی درسی به شما کمک میکند زمان مطالعه خود را به قسمت های کوچکتر تقسیم کنید و کوچکترین کارهایی که هر روز انجام میدهید را ثبت کنید. این کار باعث میشود که دقیقاً بدانید چه کاری باید انجام دهید و چه زمانی را برای مطالعه مؤثر مشخص کنید. در این صورت توانایی شما برای به خاطر سپردن و کنترل استرس بیشتر میشود. علاوه بر این، یک برنامه ریزی درست، از انباشته شدن مطالب درسی برای روز امتحان جلوگیری میکند و مرور مداوم مطالب درسی بر اساس برنامه با بازده بیشتر همراه خواهد بود.
استفاده بهتر از زمان
زمانی که صحبت از موفقیت تحصیلی دانشآموزان میشود، استفاده مؤثر از زمان بسیار مهم است. پایبندی به اصول برنامه ریزی درسی درست به اندازه مرحله ایجاد برنامه مهم است. شما با ایجاد یک برنامه درسی قصد دارید که به کارهایتان نظم دهید و از زمان خود برای مطالعه و انجام کارهای دیگر استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر در زمان تعیین شده مطالعه خود را انجام دهید دیگر بابت یک اتفاق پیش بینی نشده زمان مطالعه خود را از دست نمیدهید.
بیشتر بخوانید: راهکارهای مدیریت زمان با موبایل
کاهش استرس
پیروی از اصول برنامه ریزی درسی به کاهش استرس کمک میکند. اکثر دانشآموزان منتظر آخرین روز یا آخرین ساعات برای شروع امتحان میمانند تا درس خواندن را شروع کنند و این یعنی تحمل استرس قبل از امتحان. انباشته شدن مطالب درسی، فشار و استرس زیادی را به همراه دارد که آمادگی زودتر با برنامه ریزی درست میتواند باعث کنترل این استرس شود.
کسب نمره بالاتر
اگر برنامه ریزی درستی برای مطالعه خود داشته باشید و با دقت آن را دنبال کنید، تمام شرایط لازم برای کسب بالاترین نمره فراهم میشود. مرور مطالب درسی با استفاده از یک برنامه باعث میشود که ماندگاری مطالب درسی در ذهن دانشآموز بیشتر شود.
مزایای برنامه ریزی درسی
- ایجاد یک برنامه بر اساس اصول برنامه ریزی درسی به از بین رفتن سردرگمی کمک میکند؛ زیرا با کمی تفکر در مورد خواستههای خود میتوانید طبق برنامه رو به جلو حرکت کنید.
- دانشآموز نحوه سازماندهی به کارهای خود را یاد میگیرد، زیرا ایجاد یک برنامه درسی مستلزم درک کامل میزان توانایی خود در درک مطالب درسی متنوع است.
- اهداف تعیین شده نقاط عطفی هستند که دانشآموز باید از آنها عبور کند. دستیابی به هر نقطه از این برنامه انگیزهای برای دستیابی به هدف دیگر است. رفته رفته با بیشتر شدن انگیزه، دانشآموز از این فرآیند لذت میبرد و به جای استرس، مفاهیم را بهتر و واضحتر یاد میگیرد.
- اولویتهای دانشآموز مشخص میشود و سطح اهمیت و تلاش او برای یادگیری هر موضوع بالا میرود.
- مطالب درسی انباشته نمیشوند و همین امر از سلامت جسمی و روحی دانشآموز محافظت میکند.
- مطالعه در ساعات مشخص باعث افزایش تمرکز و ایجاد حس نظم و انضباط میشود.
- دانشآموز میتواند با خیالت راحت زمانی را برای تفریح خود اختصاص دهد و بدون سردرگمی، از این اوقات فراغت استفاده می کند تا ذهن خود را آرام کند.
نکات مربوط به ایجاد یک برنامه درست با اصول برنامه ریزی درسی
درک این نکته بسیار مهم است که اصول برنامه ریزی درسی ثابتی وجود ندارد و هر دانشآموز باید بر اساس نیازهای خاص، کلاسها و سبک یادگیری خود یک برنامه شخصی سازی شده ایجاد کند.
اما بهتر است که دستورالعملهای زیر را برای شروع ایجاد یک برنامه درست در نظر بگیرید:
1. عادتهای مطالعه و سبک یادگیری خود را تجزیه و تحلیل کنید.
قبل از هر کاری به این فکر کنید که چه چیزی برای شما مفید است. آیا میتوانید هفتهای یک یا دو بار به صورت طولانیمدت مطالعه کنید؟ یا اینکه 30 دقیقه مطالعه شبانه برای شما مؤثرتر است؟ آیا در طول روز، ساعات خاصی است که بازدهی بیشتری داشته باشید؟ اگر بلافاصله بعد از کلاس مطالعه کنید، مطالب را بهتر حفظ میکنید یا اول باید استراحت کنید؟
2. برنامه و نحوه مدیریت زمان خود را ارزیابی کنید.
از یک تقویم کاغذی یا دیجیتالی برای ثبت تاریخ دقیق کلاسها، کارها و فعالیتهای فوقبرنامه استفاده کنید. این کار به شما این امکان را میدهد که ببینید چه قدر از زمان شما برای کارهای مشخص رزرو شده است و چقدر زمان خالی برای مطالعه در اختیار دارید.
اگر برنامه شما طوری بود که زمان کمی برای مطالعه باقی ماند، ممکن است نیاز به این داشته باشید که با ارزیابی مجدد، زمان لازم برای فعالیتهای دیگر را کاهش دهید یا اینکه برنامه خود را طوری تغییر دهید که زمان بیشتری برای مطالعه داشته باشید.
3. زمان لازم برای مطالعه مطالب درسی مربوط به هر کلاس را در نظر بگیرید.
قانون پذیرفته شده در این زمینه این است که برای هر یک ساعت کلاس باید دو ساعت زمان مطالعه داشته باشید. به این صورت که اگر در هفته 15 ساعت از وقت شما صرف حضور در کلاسها میشود، 30 ساعت را نیز باید برای مرور و یادگیری مطالب درسی آموزش داده شده در این کلاسها اختصاص دهید. البته این قانون برای سالهایی بود که دسترسی به اینترنت محدود بود و پروسه تحقیق و یادگیری مفاهیم سختتر نیاز به زمان بیشتری داشت. در حال حاضر شاید مطالعه با بازده بالا در زمان کوتاه تری انجام شود.
مدیران مدرسه در ابتدای سال تحصیلی برنامه درسی را در اختیار شما قرار میدهند که زمان دقیق کلاسها و امتحانات را شامل میشود. این برنامه درسی میتواند راهنمای شما برای محاسبه زمان لازم برای مطالعه باشد. برنامه ریزی برای مطالعه باعث میشود که از اختصاص زمان کافی برای انجام تکالیف و آماده شدن برای امتحانات مطمئن شوید.
4. برنامه خود را تنظیم کنید.
8 کتاب مناسب برای دانش آموزان
اکنون که متوجه شدید به چقدر زمان برای مطالعه نیاز دارید و چقدر زمان خالی برای مطالعه در اختیار دارید، میتوانید برنامه درسی خود را تنظیم کنید. جلسات مطالعه خود را درست به اندازه جدیت و دقت زمان کلاسها و امتحانات به برنامه خود اضافه کنید. این باعث میشود که زمان مطالعه خود را جدی بگیرید و نسبت به آن متعهد باشید.
برای اطمینان از اینکه برای هر درس زمان کافی اختصاص میدهید، برنامه ریزی کنید که چه درسی را در کدام روز مطالعه کنید. به عنوان مثال، می توانید دوشنبهها و پنجشنبهها را برای مطالعه و تمرین درس ریاضی و سهشنبهها و جمعهها را برای یادگیری زبان انگلیسی اختصاص دهید.
اگر برنامه شما شلوغ است، ممکن است نیاز به کمی خلاقیت داشته باشید تا زمان کافی را برای مطالعه خود اختصاص دهید. به عنوان مثال، اگر با وسایل نقلیه عمومی به مدرسه رفت و آمد میکنید، میتوانید از این زمان برای مطالعه استفاده کنید.
5. تقویم هفتگی خود را ارزیابی کنید.
شناسایی اهداف یادگیری هر مبحث درسی باعث میشود که در مورد میزان زمان لازم برای آن تصمیم بگیرید. دوست دارید مهارت خاصی را یاد بگیرید یا نمره خود را ارتقاء دهید؟ اینها اهداف کلی هستند که به شما در ایجاد انگیزه در طول ترم کمک میکنند.
سپس، ابتدای هر هفته جزئیات و اهداف خود در هر جلسه مطالعه را مشخص کنید. آیا قرار است که برای یک امتحان بسیار سخت آماده شوید؟ آیا میخواهید که با خواندن یک فصل برای کلاسهای هفته بعد آماده شوید؟ اصول برنامه ریزی درسی خود را طوری تنظیم کنید که به اهداف هفتگی خود برسید و در هر جلسه مطالعه، بیشترین بهرهوری را داشته باشید.
6. نسبت به برنامه خود پایبند باشید.
یک برنامه ریزی درسی زمانی بهترین نتیجه را به همراه دارد که به طور مداوم دنبال شود. شما باید سعی کنید که با پیروی از برنامه خود به هدفهای خود دست پیدا کنید. به یاد داشته باشید که مهمترین چیز این است که به برنامه خود پایبند باشید و هر روز دستیابی به هر هدف از این برنامه را تمرین کنید.
4 استراتژی جهت پایبندی به برنامه ریزی درسی
- استراحت را فراموش نکنید.
اگر برنامه شما شامل جلسات مطالعه طولانی و چندساعته است، حتماً هر چند وقت یکبار استراحتهای کوتاهی را برای کشش و استراحت ذهن خود اختصاص دهید. این کار باعث شادابی مغز شما میشود و احساس خستگی شما را از بین میبرد.
- زمان کافی را برای سایر فعالیتهای خود اختصاص دهید.
با یک برنامه ریزی درسی متعادل، ذهن شما پذیرای مطالعه بیشتری میشود. اگر چند روز پشت سرم هم را برای مطالعه طولانی برنامه ریزی کنید، دلسرد میشوید و وسوسه تسلیم شدن به سراغ شما میآید. بهتر است زمانی را برای فعالیتهای غیردرسی مانند ورزش، تماشای فیلمهای موردعلاقه، معاشرت با دوستان و همکلاسیها نیز در نظر بگیرید.
- مسئولیتپذیری خود را حفظ کنید.
برخی از دانشآموزان درس خواندن با یک همراه را مفید میدانند چون مسئولیتپذیری و همفکری را بهبود میدهد. قبل از اینکه برای درس خواندن با یک همراه یا همکلاس برنامه ریزی کنید، مطمئن شوید که تمایل شما برای درس خواندن بیشتر از صحبت کردن با همکلاسی خود است چون در غیر این صورت زمان مطالعه خود را از دست خواهید داد.
- برنامه ریزی درسی خود را ارزیابی کنید و در صورت لزوم، تغییراتی در آن ایجاد کنید.
برنامه ریزی درسی به شما کمک میکند که از زمان خود به صورت کارآمدتر استفاده کنید، ولی زمانی که متوجه شدید این کار با نتیجه مثبت همراه نشد، باعث ناامیدی شما میشود. در صورتی که فکر میکنید با ایجاد تغییرات میتوانید بازدهی برنامه خود را بالا ببرید، حتماً این کار را انجام دهید.
اگر دوست دارید اوقات فراغت برنامه درسی خود را با یک بازی آموزشی فوقالعاده سپری کنید، مطمئناً بازی تاپس یکی از بهترین گزینهها برای شماست.
بازی تاپس این فرصت را به شما میدهد که در کنار لذت یادگیری با شرکت در چالشهای متنوع انگیزه خود را بالا برده و هدفگذاری خود را به صورت مؤثرتر انجام دهید. شرکت در مسابقات و رقابت با همکلاسیها باعث میشود که سطح علمی خود را محک زده و همچنین از نقاط قوت و ضعف خود مطلع شوید. چه ایدهای بهتر از اینکه هم تمرکز و آرامش خود را با یک بازی سرگرم کننده حفظ کنید و هم اینکه از ساعت استراحت خود برای بهبود وضعیت تحصیلی خود استفاده کنید. توصیه میکنیم که هرچه زودتر با نصب این برنامه آموزشی فوقالعاده، وارد یک فضای آموزشی – رقابتی هیجانانگیز شوید و برای اثبات تواناییهای خود قدم بردارید.
نتیجهگیری در مورد اصول برنامه ریزی درسی
اگر بتوانید از اصول برنامه ریزی درسی پیروی کنید و بر اساس شرایط و ترجیحات خود یک برنامه مناسب ایجاد کنید، احتمال موفقیت شما در دوره تحصیلی بسیار بالاتر خواهد بود. کافی است نسبت به برنامه خود پایبند باشید تا به اهداف خود دست پیدا کنید. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید از شما متشکریم.