مهارت های موردنیاز برای دانش آموزان مقطع متوسطه نقش بسیار مهمی در رشد شخصیت و افزایش انگیزه آنها دارد. به این صورت که اگر بتوانید مهارت های ذکرشده در این مقاله را یاد بگیرید و در زندگی واقعی خود از آنها استفاده کنید، راه برای موفقیت شما باز میشود. کافی است که بخواهید زندگی خود را تحت کنترل خودتان نگه دارید، بعد از آن دیگر مسیر شما برای رسیدن به اهداف و خواسته هموارتر و روشنتر میشود.
یادگیری مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه باعث میشود که تصمیمگیری در مورد موضوعات مختلف بهتر و درستتر انجام بگیرد. رشته تحصیلی و مسیر شغلی تنها بخشی از موضوعاتی است که دانش آموزان در مقطع تحصیلی در مورد آنها تصمیم میگیرند. مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه زمانی باعث رشد فکری آنها میشوند که به شیوه درست بیان شوند. ما در این مقاله، هر آنچه که یک دانش آموز مقطع متوسطه به آن نیاز دارد را موردبررسی قرار میدهیم. مطمئناً هر دانش آموزی با مطالعه این مقاله در مورد مهارت هایی که برای ادامه زندگی خود نیاز دارد، تصمیم میگیرد. پس برای یادگیری این مهارت های مهم و ضروری، ادامه مطلب را از دست ندهید:
چرا دانش آموزان مقطع متوسطه نیازمند یادگیری مهارت های خاص هستند؟
یادگیری مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه به آنها کمک میکند که در زمان درست، برنامه زندگی مناسبی را برای خودشان ایجاد کنند. وجود برنامه زندگی به دانش آموزان کمک میکند که قدمهای خود را محکمتر و درستتر بردارند. کارهای خود را بر اساس افکار مثبت و سازنده جلو ببرند. زمانی که یاد بگیرند بین گوش دادن و شنیدن تمایز قائل شوند درواقع آماده شناسایی ارتباطات نادرست، رفتارهای افراطی و واکنشهای غیرعادی هستند.
دانش آموزان با یادگیری مهارت های زندگی ارزش خانواده و دوستان را بهتر درک میکنند. داشتن رابطه و رفتار درست با خانواده و دوستان باعث میشود که در آینده با همکاران خود نیز بهدرستی رفتار کنند. از مهمترین دلایل نیاز به یادگیری این مهارت ها میتوان به مورد زیر اشاره کرد:
تصمیمگیری بهتر
در کل، زندگی مجموعهای از تصمیماتی مانند تحصیل، شغل و ازدواج است. حتی، تصمیمات کوچکی مثل سبک لباس پوشیدن، نوع تغذیه و … هم روی زندگی هر شخص تأثیر میگذارند به همین خاطر است که یادگیری نحوه تصمیمگیری مطمئن و آگاهانه برای دانش آموزان اهمیت بسیار زیادی دارد. یادگیری مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه بهترین راهی است که میتوان برای کنترل و مدیریت زندگی انجام داد.
کنترل تأثیر همسالان
متأسفانه اکثر دانش آموزانی که به خاطر نداشتن مهارت های موردنیاز، توانایی کافی برای تصمیمگیری ندارند، تسلیم تأثیر و فشار همسالان خود قرار میشوند. به عنوان مثال، دانش آموز در کلاس و مدرسه دعوا راه میاندازد چون همکلاسیها یا هممدرسهای هایی که این کار را انجام میدهند، قوی به نظر میرسند. در حالی که این کاملاً اشتباه است و چیزی جز توهم و فشار اطراف نیست.
وجود یک برنامه زندگی بر اساس مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه باعث میشود که این چالشها و تأثیرها به سمت درست هدایت شوند. درواقع، این برنامه به دانش آموزان کمک میکند که اهمیت خودآگاهی و مسئولیتپذیری در قبال کارهای خود را یاد بگیرند.
آموزش نحوه ارزیابی موقعیتها از دیدگاه منطقی و عاطفی، مهارت تصمیمگیری نوجوانان را بهبود میبخشد.
آمادهسازی دانش آموزان برای موفقیت
دانش آموزان مقطع متوسطه سرشار از استعدادهای مخفی هستند. آنها به مهارت های خاصی نیاز دارند که این استعدادها را کشف و از آنها در زمینه درست استفاده کنند. یادگیری مهارت های زندگی به معلمان، والدین و سرپرستان کمک میکند که دانش آموزان را در مسیر درست قرار دهند. دانش آموزانی که بتوانند از هر گونه دغدغه و نگرانی خلاص شوند و مهارت های زندگی را به طور کامل یاد بگیرند، قدمهای محکمتری در مسیر موفقیت برمیدارند.
مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه
یکی از بهترین توصیههایی که میتوان به دانش آموزان مقطع متوسطه ارائه داد این است که به اندازه مطالب درسی، امتحانات، تمرینها و نمرات به مهارت های کاربردی دیگر نیز اهمیت بدهند. ما در این مقاله هم مهارت های لازم برای یادگیری مطالب درسی و هم مهارت های کاربردی که در زندگی اجتماعی به کمک دانش آموز میآیند را موردبررسی قرار میدهیم.
بخش 1: 7 مهارت های لازم برای افزایش کیفیت یادگیری مطالب درسی
1. مدیریت زمان
شما در طول روز فقط 24 ساعت وقت دارد. هر آنچه که در طول این 24 ساعت انجام میدهید، تفاوتها را رقم میزند. اگر بتوانید برنامه مناسبی برای درس خواندن داشته باشید و زمان خالی خود را مدیریت کنید، بسیاری از نگرانیها و استرسهای خود را کنار خواهید گذاشت. برای آشنایی بیشتر با راهحلهای درمان استرس درس خواندن میتوانید این مقاله فوق العاده را نیز مطالعه کنید.
اگر هنوز برای زمان خود برنامهریزی نکردهاید، هر چه زودتر اقدام کنید و با ثبت آن در دفترچه یادداشت یا اپلیکیشن های برنامهریزی، مدیریت زمان خود را شروع کنید. زمان را بهدرستی مدیریت کنید تا از هر روز خود، نهایت استفاده را ببرید.
2. عادتهای صحیح برای درس خواندن
از مهمترین عادتهای صحیح برای درس خواندن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- همیشه در کلاسها (حضوری یا آنلاین) حضور داشته باشید.
- تکالیف خود را بهموقع و به طور کامل انجام دهید.
- یادداشتها و جزوههای درسی خود را بهصورت روزانه بررسی کنید تا در شب امتحان از حجم زیاد مطالب خسته نشوید.
- در طول روز، زمانی را برای درس خواندن اختصاص دهید؛ حتی اگر روز بعد تکلیف یا امتحانی ندارید. این کار به شما کمک میکند که مطالب درسی را به خوبی یاد بگیرید و به خاطر بسپارید.
3. توانایی تعیین اهداف قابل دستیابی
تعیین اهداف زندگی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به شرطی توانایی و انگیزه لازم برای دستیابی به آنها را داشته باشید. اگر اهداف غیرقابل دستیابی برای خودتان مشخص کنید، بعد از یک مدت به خاطر فاصله گرفتن از این اهداف، افسرده خواهید شد. درواقع، شما با تعیین اهداف غیر معقول خودتان را به سرخوردگی و ناامیدی محکوم میکنید.
4. تمرکز
در حین تدریس، به حرفهای معلم خود گوش دهید و تمرکز خود را حفظ کنید. مطمئن باشید که مطالب درسی را به طور کامل درک کردهاید. اگر قسمتی از درس را متوجه نشدید، بدون هیچ تردیدی سؤالات خود را از معلم بپرسید.
5. یادداشت برداری
شما قادر نیستید که تمام گفتههای معلم را بنویسید به همین خاطر یادداشت برداری از مطالب مهم، بهترین کاری است که میتوانید برای حفظ اطلاعات انجام دهید.
اگر بعد از امتحان متوجه شدید که یادداشت برداری شما به نحوی نبود که جواب سؤالات خود را از آن پیدا کنید، بهتر است برای امتحانات بعدی جزوههای همکلاسیهای خود را نیز مطالعه کنید.
درس خواندن با یک همکلاسی نیز ایده خوبی است. البته، به شرطی که زمان خود را فقط صرف مطالعه کنید و آن را برای بحث و گفتگو تلف نکنید. اگر قدرت یادگیری بصری شما قوی است، بهتر است یادداشتهای خود را روی کارتهای رنگی بنویسید. همچنین موسیقی نیز میتواند به حافظه شما کمک کند البته تا حدی که باعث حواسپرتی نشود.
6. تکمیل تکالیف
معلمان با دلایل خاصی، تکالیفی را برای شما مشخص میکنند. درواقع، انجام این تکالیف باعث میشود که مطالب درسی را بهتر یاد بگیرید. به یاد داشته باشید که شما فقط به اندازه تلاشهای خود از زندگی بهرهمند میشوید. در واقع، شما با یادگیری مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه برای برداشتن قدمهای محکمتر و تلاش بیشتر، اعلام آمادگی میکنید.
7. انگیزه
شما باید انگیزه داشته باشید تا یاد بگیرید و سخت کار کنید. وقتی که برای کلاسها و مطالب درسی هیجانی ندارید باید به خودتان انگیزه بدهید. بیانگیزه بودن را برای خود یک مانع در نظر بگیرید و سپس با اراده و تلاش زیاد سعی کنید که آن را کنار بگذارید. موفقیت شما در گرو مسیری است که قرار است آن را بدون هیچگونه بهانهای طی کنید.
اگر به دنبال راهی هستید که مطالب درسی خود را با کیفیت بالاتری یاد بگیرید و درسهای خود را با یک روش لذتبخش تر بخوانید، یک پیشنهاد ویژه برای شما داریم:
بازی تاپس – بهترین بازی آموزشی برای مقاطع تحصیلی ابتدایی و متوسطه
بخش 2: 9 مورد از مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه برای مدیریت زندگی و حفظ انگیزه برای پیشرفت
1. همکاری
ارائه گروهی و همکاری برای انجام پروژه ازجمله کارهایی هستند که دانش آموزان آنها را برای اولین بار در مقطع متوسطه تجربه میکنند. دانش آموزان هنگام همکاری با یکدیگر، خود را کشف میکنند با تواناییها، نقاط قوت و نقاط ضعف خود روبرو میشوند. توانایی همکاری تیمی از امتیازات مهمی است که در نیروی کار جلبتوجه میکند.
2. اعتمادبهنفس
دانش آموزان مقطع متوسطه، بیشتر وقت خود را صرف کشف خود و اطرافیانشان میکنند و ممکن است همین باعث شود که حس بهتر یا بدتری نسبت به خود داشته باشند. تقویت روحیه و تشویق دانش آموزان به کشف خود به دانش آموزان کمک میکند که به بزرگسالان قوی و جسوری تبدیل شوند و هنگام امتحان کردن چیزهای جدید به خودشان اعتماد داشته باشند. ورزش، سرگرمی و وقت گذرانی با دوستان به دانش آموزان کمک میکند که اعتمادبهنفس خود را تقویت کنند. اعتمادبهنفس یکی از مهمترین مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه است چون شخصیت آنها در این دوره شکل میگیرد.
3. اخلاق کاری
تحقیقات نشان میدهد که ایجاد اخلاق کاری از طریق کارهای روزمره باعث میشود که دانش آموزان در دوران بزرگسالی خود موفقیت و مسئولیتپذیری بیشتری داشته باشند. انجام کارهای ساده با یک نظم مشخص نقش مهمی در شکلگیری اخلاق کاری دانش آموزان دارد و به آنها کمک میکند که از کارها لذت ببرند و به انجام آنها ادامه دهند.
4. رهبری
همه ما میدانیم که بعضی از افراد ذاتاً از توانایی و قدرت رهبری برخوردار نیستند و برخی افراد هم از همان دوران کودکی و نوجوانی برخی از نشانههای رهبری را از خود نشان میدهند. صرفنظر از این مسئله، همه دانش آموزان این پتانسیل را دارند که در همان دوران متوسطه بهخوبی از عهده رهبری بربیایند. دانش آموزان با ورزش، آموزش مطالب درسی و … به همسالان خود، شرکت در مسابقات مختلف و … میتوانند قدرت رهبری خود را تقویت کنند.
5. نحوه برقراری ارتباط با دیگران
دانش آموزان در مقطع متوسطه باید نحوه برقراری ارتباط با دیگران را یاد بگیرند. مهارت های ارتباطی خوب از طریق مکالمه، گوش دادن، صحبت کردن، نوشتن، احساس همدلی و درونگرایی به دست میآیند. کارمندان و دانشجویانی که از توانایی کتبی و کلامی مناسبی برخوردار هستند، نسبت به بقیه یک قدم جلوتر هستند.
6. خلاقیت
اگرچه دانش آموزان از دوران ابتدایی با مفهوم خلاقیت آشنا میشوند ولی مقطع متوسطه دورهای است که تمایل برای کشف ایده های پیچیدهتر افزایش پیدا میکند. دانش آموزانی که ایده های خلاقانه ای دارند باید مورد تشویق قرار بگیرند تا انگیزه ادامه دادن به این ایده پردازیها و عملی ساختن آنها را داشته باشند.
7. هنر خوب گوش دادن
شنونده خوب بودن یکی از ویژگیهای شخصیتی فوقالعاده است که کمتر کسی نسبت به یادگیری آن اقدام میکند. درواقع، یک شنونده خوب توانسته است که مهارت های موردنیاز دانش آموزان مقطع متوسطه مانند نحوه برقراری ارتباط، بلوغ عاطفی و احساس همدلی را یاد بگیرند.
8. خود نظارتی
خود نظارتی به توانایی شخص در سنجش و مقایسه رفتارها با یک استاندارد خاص و تلاش برای تغییر و کنترل آن رفتارها اشاره دارد. دانش آموزان با به دست آوردن این مهارت، نحوه سازگاری با موقعیتهای اجتماعی را نیز یاد میگیرند. خودآگاهی، تمایل به بهبود مداوم رفتار و شخصیت و برآورده کردن نیازهای اجتماعی از زیرمجموعه های خود نظارتی هستند. توانایی ارزیابی رفتار و تلاش برای تغییر آن میتواند به تقویت مهارت های دیگر مانند رهبری، سازگاری، کنترل هیجان و سایر مهارت های اجتماعی کمک کند.
9. خود نظارتی
یکی از مهارت های موردنیاز دانش آموز مقطع متوسطه این است که نحوه پذیرش کامل خود را یاد بگیرد. درست به اندازه توانایی سازگاری با محیطها و احساسات خاص، خود پذیری نیز اهمیت زیادی دارد. مطابق نبودن با استانداردهای تعیینشده توسط جامعه نباید باعث افسردگی دانش آموز شود. خود پذیری منجر به سطوح بالاتری از عزت نفس میشود که این هم باعث انگیزه بیشتر و نگرش مثبتتر میشود.
نتیجهگیری
مقطع متوسطه بخش مهمی از دوره رشد هر نوجوان است. در این دوره است که دانش آموزان یاد میگیرند بیشتر برای خود وقت بگذارند. تجربیاتی که از این دوره به دست میآید برای شکلگیری مهارت های اجتماعی و عاطفی موردنیاز است و زمینه را برای موفقیت در دوره بزرگسالی فراهم میکند. امیدواریم که با یادگیری مهارت های بالا، قدم به قم به اهداف و خواسته های خود نزدیک تر شوید. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، متشکریم.