edutainment یا سرگرمی آموزشی به فعالیتهایی گفته میشود که یادگیری از طریق آنها، لذتبخشتر و جذابتر میشود. معمولاً این نوع یادگیری از طریق محتوای ویدیویی، بازی یا شبیهسازی مجازی انجام میشود. هدف اصلی از edutainment، آموزش و در عین حال سرگرم کردن مخاطبان میباشد. استفاده از این تکنیک برای افزایش انگیزه و علاقه دانشآموزان باعث میشود که بازده یادگیری محتوای درسی نسبت به روشهای سنتی بیشتر باشد. مخصوصاً استفاده از بازیها آموزشی در پروسه یادگیری باعث افزایش احساس مسئولیت و انگیزه لازم برای یادگیری میشود.
سرگرمی به تنهایی برای جلب توجه دانشآموزان، آن هم بهصورت طولانیمدت، کافی نیست. درگیر کردن دانشآموزان با edutainment باعث میشود که نه از سرگرمی خسته شوند و نه اینکه یادگیری برای آنها تکراری شود. دلیل اصلی آن هم این است که بازیهایی که انجام میدهند یا محتوای تصویری که تماشا میکنند، با نتایج مثبت و مفیدی همراه است و همین نتیجهگیری مثبت باعث حفظ انگیزه آنها جهت ادامه دادن میشود. با ادامه مقاله همراه باشید تا با edutainment، مزایا و کاربرد آن آشنا شوید:
edutainment چیست؟
edutainment به محتواهایی گفته میشود که ترکیبی از سرگرمی و یادگیری هستند. برخلاف روشهای آموزشی سنتی و رایج، این نوع آموزش، بیشتر روی تعامل، فعالیتهای سرگرمکننده، افزایش قدرت تفکر و درگیر کردن حواس دانشآموزان تمرکز دارد.
کل منطق یا ایده این تکنیک این است که دانشآموزان هنگام یادگیری مطالب درسی، سرگرم شوند و تمایل بیشتری به ادامه دادن این روند داشته باشند.
استراتژی سرگرمی آموزشی برای انواع یادگیریها مفید است. استفاده از تکنیکهای مختلف edutainment باعث استفاده هوشمندانهتر از اوقات فراغت میشود. وقتی یادگیری سرگرمکننده باشد، دانشآموزان با علاقه بیشتری آن را دنبال میکنند و آموزش درست و مناسب با پیشرفت تحصیلی همراه خواهد شد.
" به من بگو و من فراموش میکنم. به من آموزش بده و من یادم میماند. مرا درگیر کن و من یاد میگیرم."
مزایای استفاده از edutainment
حفظ بهتر دانش، بارزترین مزیت edutainment است. به این صورت که، وقتی کلاسها و سبکهای آموزشی سنتی برای دانشآموزان خستهکننده و گاهی اوقات دلهرهآور می شود، سرگرمی آموزشی حالت جذابتری به آموزش میدهد؛ بنابراین، دانشآموزان فعالتر میشوند و انگیزه بیشتری برای یادگیری مفاهیم درسی خود پیدا میکنند.
ایجاد پیوند قویتر بین دانشآموزان و معلمان از مزایای دیگر سرگرمی آموزشی است. اگر دانشآموزان از تکنیکهای آموزشی که معلمان ارائه میدهند و یا والدین برای یادگیری بهتر آنها استفاده میکنند، لذت ببرند، پایه محکمتری برای حفظ ارتباط با آنها ایجاد خواهد شد.
همچنین، استفاده از بازیهای آموزشی آنلاین مانند تاپس، باعث میشود دانشآموزان از حس رقابت و مشارکت با همکلاسیهای خود لذت ببرند و حس مشترک بین آنها، پشتوانهای برای ادامه دادن به این روند آموزشی جذاب شود.
نکته مهم این است که در این دوره، edutainment نسبت به قبل بسیار آسانتر شده است. تکنولوژیهای زیادی وجود دارند که دانشآموزان در هر مکان و زمانی میتوانند به یادگیری خود ادامه دهند. مخصوصاً بازیهای آموزشی آنلاین که در تلفنهای هوشمند، تبلت ها و لپتاپها قابلنصب هستند، یادگیری با روشهای جذابتر را برای دانشآموزان راحتتر مینمایند. این یک مزیت بزرگ سرگرمی آموزشی است: بهرهمندی از جذابیت فناوریهای جدید با استفاده از دستگاههای هوشمند باعث افزایش انگیزه، علاقه و اشتیاق دانشآموزان برای یادگیری میشود.
همین مزایا باعث شدهاند امروزه، تکنیکهای مختلف سرگرمی آموزشی و بازیهای آموزشی به یک مبحث پرطرفدار در بین دانشآموزان تبدیل شوند. مخصوصاً اکنون که شیوع ویروس کرونا باعث شده است دانشآموزان کمی بیشتر از قبل با تلفنهای هوشمند کار کنند، نصب بازی آموزشی فوقالعادهای مثل تاپس باعث میشود علاوه بر انجام تکالیف درسی خود، با شرکت در چالشهای درسی، مفاهیم متنوع مربوط به درسهای خود را با یک شیوه جذابتر یاد بگیرند.
تأثیرات edutainment در یادگیری دانشآموزان
در این بخش به چگونگی تأثیر سرگرمی آموزشی در روند یادگیری دانشآموزان میپردازیم. مطمئناً با خواندن این بخش متوجه خواهید شد که این نوع یادگیری چگونه باعث رشد و پیشرفت دانشآموز میشود:
یادگیری تعاملی
روند یادگیری یکنواخت در کلاسهای درسی باعث کسالت در کودکان و نوجوانان میشود. ادامه داشتن این کسالت، باعث به وجود آمدن فشارهای ناخواسته و دیدگاههای منفی نسبت به یادگیری میشود. Edutainment در قالب فیلم، بازی، داستانسرایی و … باعث تعاملیتر شدن یادگیری میشود. مخصوصاً با توجه به این که اکثر کودکان به بازی علاقه زیادی دارند، رویکرد سرگرمی آموزشی برای آنها با نتایج مثبتی همراه خواهد بود.
دانشآموزان با استفاده از این تکنیک، علاوه بر کنترل استرس و خستگی، میزان جذابیت یادگیری را نیز درک میکنند. جلسات کوتاه یادگیری با بازیهای آموزشی نه تنها باعث درگیر شدن آنها میشوند بلکه یادگیری را برای آنها جذابتر میکند.
افزایش قدرت یادگیری
استفاده از تکنیکهای مختلف Edutainment باعث افزایش توانایی تفکر و درک موضوعات مختلف میشود. اگر دانشآموز بتواند به جای حفظ مفاهیم درسی برای مدت کوتاه، ایده و مفهوم موضوعات را به طور کامل درک کند و آنها را با زندگی واقعی خود پیوند دهد، دیگر نیاز به حفظ آنها نمیباشد.
دیدن فیلمهای آموزشی یا انجام بازیهای آموزشی در کنار تکالیف درسی باعث میشود که دانشآموزان درک عمیقتری نسبت به موضوعات درسی خود داشته باشند.
افزایش قدرت یادگیری
اسباب بازیهای زیادی وجود دارند که میتوان از آنها برای افزایش جذابیت یادگیری دانشآموزان مخصوصاً دانشآموزان پیشدبستانی و دورههای اول دبستان استفاده کرد.
برای آشنایی با روشهای مختلف آموزش حروف الفبا میتوانید این مقاله فوقالعاده را مطالعه کنید.
درواقع، اسباب بازیهای آموزشی، مفاهیم و ایدههای زیادی را به کودکان آموزش میدهند. ایدههای اکثر بازیهای آنلاین از اسباب بازیها گرفته شده است. همین پیادهسازیها باعث شده است دسترسی به مجموعهای از روشهای Edutainment جذاب، کار راحتی باشد.
تقویت قدرت تفکر و خلاقیت
انجام بازیهای آموزشی و تماشای فیلمهای مفید برای یادگیری موضوعات مختلف باعث افزایش قدرت خلاقیت و تفکر دانشآموزان میشوند. درواقع، این نوع یادگیری، دانشآموز را تشویق به تفکر میکند و این باعث میشود یادگیری مطالب جدید در زندگی برای او لذتبخش باشد.
استفاده از ایدههای مناسب برای بازیهای آموزشی علاوه بر رشد تحصیلی باعث تقویت قدرت حل مسئله، تصمیمگیری و مشارکت در کارهای گروهی نیز میشود.
بهبود مهارتهای فکری
کودکان علاقه زیادی به کشف دنیای اطراف خود دارند و تکنیکهای Edutainment نیز از این موضوع برای تشویق دانشآموزان به یادگیری استفاده میکنند. مخصوصاً بازیهای تعاملی، هماهنگی چشم و دست را بهبود میبخشد و مهارتهای فکری دانشآموزان را نیز تقویت میکند.
علاقه کودکان به یادگیری باعث میشود آنها از ابزارهای فناوری مدرن به نحو احسن استفاده کنند. اگر بتوانید مجموعه کاملی از بازیها و فیلمهای آموزشی را در اختیار دانش آموزان قرار دهید، مطمئناً آنان فرصت بیشتری برای کشف ایدههای جدید و همچنین استعدادهای خود خواهند داشت.
یادگیری دیجیتالی
نفوذ Edutainment در بازیهای و فعالیتهای آنلاین باعث شده است این رویکرد در زمان کوتاه به محبوبیت زیادی دست پیدا کند. وجود برنامههای آموزشی مختلف موجب آن شده است که یادگیری برای دانشآموزان بسیار سرگرمکنندهتر و تعاملیتر شود. دانشآموزان با استفاده از این برنامهها و بازیها میتوانند در هر جا و زمانی به یادگیری خود ادامه دهند. مخصوصاً بازیهایی که بر روی تلفنهای هوشمند قابلنصب هستند، یک تجربه بسیار خوب از یادگیری را برای دانشآموزان رقم میزنند.
به دست آوردن دیدگاه مثبت نسبت به یادگیری
داشتن یک الگوی سرگرمکننده برای یادگیری، به دانشآموزان کمک میکند که از همان اول، دیدگاه مثبتی نسبت به یادگیری و همچنین آینده خود داشته باشند. کشف قدرت و نوع دیدگاه قهرمانهای فیلمهای آموزشی و انگیزشی و کسب امتیازات برتر در بازیهای آموزشی به خاطر داشتن سطح علمی بالا باعث میشود که مثبت اندیشی در دانشآموزان ترویج پیدا کند.
بازیها، برنامهها و فیلمهای آموزشی، الهامبخش زندگی بسیاری از دانشآموزان می شوند و بعدها به یک منبع اصلی برای تقویت ارزشهای اخلاقی، مسئولیتپذیری، کار گروهی و انسانیت تبدیل میشوند.
مطمئناً بازی تاپس یکی از بهترین نمونههای بازیهای Edutainment است که با ویژگیها و طراحی جذاب خود توانسته است به یک بازی آموزشی محبوب در بین دانشآموزان تبدیل شود.
دانشآموزانی که از سیستمهای آموزشی سنتی خستهاند و به دنبال روش جذابتری برای یادگیری و مرور مفاهیم درسی خود هستند، از این بازی فوقالعاده بسیار لذت میبرند.
علاوه بر این که درس خواندن با بازی تاپس بسیار جذابتر میشود، شرکت در رقابتهای فردی و گروهی و همچنین برنده شدن و به دست آوردن جوایز ارزشمند، باعث افزایش انگیزه و روحیه دانشآموزان جهت یادگیری مباحث درسی جدید میشود. در ادامه، چند مورد از بهترین ویژگی های این بازی را موردبررسی قرار می دهیم:
بهرهمندی از تکنولوژی گیمیفیکیشن
قرار گرفتن مکانیسمهای بازی مانند سیستم امتیازدهی، جوایز، رتبهبندی و … باعث شده است بسیاری از مشکلات مربوط به سیستمهای آموزشی سنتی برطرف شوند. دانشآموز با انجام این بازی، نه تنها از یادگیری مباحث جدید خسته نمیشود بلکه استرس ناشی از ترس امتحانات را به انگیزه لازم برای یادگیری بیشتر تبدیل میکند.
اطلاع از نقاط ضعف و قوت با دادهکاوی
مشکل اصلی که اکثر دانشآموزان با آن مواجه هستند، سردرگمی در کشف استعدادها و انتخاب مسیر تحصیلی و شغلی است. یکی از ویژگیهای برتر بازی تاپس این است که عملکرد دانشآموز بهصورت هوشمند آنالیز میشود و بر این اساس، نقاط قوت و ضعف او با استفاده از نمودارها ارائه میشود. مشاوران این بازی، با انجام تحلیلهای لازم، مشاورههای دقیق و منحصر به فردی را برای همه دانشآموزان ارائه میدهند.
برقراری عدالت آموزشی
با بازی تاپس، دیگر نیازی نیست که نگران هزینههای آموزشی بالا باشید. میزان دسترسی شما به بخشهای مختلف برنامه به عملکرد شما وابسته است. به این صورت که هرچقدر در بازیهای بیشتری شرکت کنید و بر رقیبان خود پیروز شوید، سکههای بیشتری را جمعآوری میکنید و این سکهها، کلید دسترسی شما به بخشهای مختلف برنامه خواهند بود.
برخورداری از بخشهای متنوع
رقابت، تمرین، آموزش و معلمان، بخشهای اصلی بازی تاپس هستند که ویژگیهای منحصربهفرد هر کدام باعث ایجاد یک تجربه فوقالعاده برای دانشآموزان میشود. وجود این بخشها به صور جداگانه باعث به وجود آمدن یک فضای فوقالعاده برای تفریح و تحصیل شده است. همین ویژگیهای فوقالعاده باعث شده است بازی تاپس، یکی از بهترین نمونههای Edutainment باشد.
رقابتهای چالشبرانگیز
رقابت در این بازیها در سه نوع، فردی، گروهی و لیگی انجام میشود. در این نوع رقابت، دانشآموز به صورت تصادفی یا انتخابی با یکی از دانشآموزان مقطع تحصیلی خود رقابت میکند و سطح دانش خود را میسنجد. رقابتهای گروهی هیجان بیشتری نسبت به رقابتهای فردی دارند. به این صورت که دانشآموزان هر کلاس با دانشآموزان کلاسهای دیگر یا گروهی دیگر از همکلاسیهای خود به رقابت میپردازند.
رقابت لیگی نیز به دو صورت، ثبتنامی و فوری انجام میشود. البته، زمان برگزاری لیگ ثبتنامی قبل از برگزاری، اعلام میشود و جوایز نفیسی به نفرات برتر این رقابتها اهدا میگردد؛ اما لیگ فوری، زمانبندی مشخصی ندارد و بعد از تکمیل تعداد نفرات، برگزار میشود. برندگان رقابت لیگی فوری از جوایز درون برنامهای بهرهمند میشوند.
پوشش تمام مطالب درسی
بخش آموزش بازی تاپس، سؤالات و منابع مناسبی را برای دانشآموزان ارائه خواهد داد. حتی امکان قرار دادن فایلها و فیلمهای آموزشی دبیران نیز باعث میشود محتوای آموزشی این بازی به یک منبع کامل برای آموزش تبدیل شوند. دانشآموزان علاوه بر این که به آموزشهای برتر دسترسی دارند، بر اساس نقاط ضعف و قوت خود، پیشنهادهای آموزشی دریافت میکنند که یک ایده فوقالعاده برای پیشرفت تحصیلی آنها است.
امکانات فوقالعاده بخش دبیران
دبیران با اضافه کردن سؤالات اختصاصی خود میتوانند به جامعتر شدن بانک سؤالات مربوط به مقاطع تحصیلی کمک کنند. ارائه خدمات مشاورهای توسط دبیران و همچنین امکان ایجاد آزمون باعث میشود که تعامل دانشآموزان و دبیران بیشتر و بهتر شود. از طرف دیگر، دبیران نیز میتوانند با تهیه محتوای آموزشی مناسب، از دانش خود برای کسب درآمد نیز استفاده کنند.
* ارائه نمودارهای تحلیلی، امنیت بسیار بالا در حفظ اطلاعات دانشآموزان و دبیران، مقایسه عملکرد دانشآموزان، امکان تهیه فلش کارت از سؤالات مهم توسط دانشآموزان، امکان تحلیل عملکرد دانشآموزان به تفکیک فصل و … از ویژگیهای دیگر بازی تاپس است که با توجه به این ویژگیها، استفاده از این بازی بهعنوان یک ابزار Edutainment برای افزایش انگیزه و علاقه لازم برای یادگیری مباحث درسی، اقدام بسیار مناسب و فوقالعادهای میباشد.
نتیجهگیری در مورد Edutainment
استفاده از استراتژی Edutainment باعث شده است دانشآموزان، دوره تحصیلی خود را با انگیزه بیشتری طی کنند و مباحث درسی را با درک بهتر و تفکر عمیقتر یاد بگیرند. همین باعث میشود یادگیری مباحث مختلف با بازده و کیفیت بهتری انجام شود. ما در این مقاله در مورد تاثیرات ابزارهای Edutainment صحبت کردیم و یکی از بهترین نمونههای Edutainment یعنی بازی تاپس را خدمت شما عزیزان معرفی کردیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.