هر دانش آموزی در زمینههای مختلف استعدادهایی دارد و کشف این استعدادها نیازمند انجام دادن کارهای خاصی است که موفقیت را به همراه خواهد داشت. آشنایی با عادت های دانش آموزان موفق باعث میشود که آمادگی لازم را برای یادگیری بهتر مطالب درسی داشته باشید. تبدیلشدن به یک دانش آموز ممتاز زمانی امکانپذیر است که این رازها را با انگیزه و اراده خود در دستیابی به نمرات برتر و همچنین آینده بهتر ترکیب کنید. درواقع، دانش آموزان موفق عادت هایی دارند که با انجام آنها قدم به قدم در موفقیت در دوره تحصیلی خود نزدیکتر میشوند. توجه داشته باشید که تنها با خواستن نمیشود به آرزوها رسید، خواستههای شما زمانی عملی میشوند که با استفاده از تکنیکها و عادت های درست به سمت آنها حرکت کنید. امیدواریم که با مطالعه عادت های دانش آموزان موفق، تغییرات درست و مؤثری در زندگی خود ایجاد کنید:
18 مورد از عادت های دانش آموزان موفق
اشتیاق برای موفقیت مهمترین راز موفقیت است. اگر در زندگی به نقطهای رسیدید که جز رسیدن به خواستهها هیچ فکر و خیالی نداشتید، زمان آن است که با استفاده از تکنیکهای درست، عادت های خوبی برای درس خواندن ایجاد کنید. در ادامه 18 مورد از عادت های مؤثر برای موفقیت در درس خواندن مؤثر را مطرح میکنیم:
1. مطالعه سیستماتیک
دانش آموزانی که عملکرد خوبی در درسها و کسب نمرات برتر دارند، منتظر لحظه رسیدن به اوج انگیزه و تمرکز نمیشوند. خودشان برای سازماندهی زمان مطالعه، به سیستمی تکیه میکنند که مطمئن باشند پیروی از آن سیستم باعث میشد که کارهای لازم را با یک نظم خاص جلو ببرند. ایجاد یک برنامه و تکرار مداوم آن باعث خواهد شد تا ذهن شما در جهت شرطی سازی قرار بگیرد. منظور از شرطیسازی این است که خوشحالی ناشی از اجرای برنامه را به ناراحتی ناشی از بیحوصلگی و سستی برای درس خواندن ترجیح دهید.
2. مدیریت زمان
اگر میخواهید که مطالعه مؤثری داشته باشید، باید به جای کمیت روی کیفیت تمرکز کنید. اگر بلوکهای زمانی کوتاهتری را برای درس خواندن در نظر بگیرید و تمام تمرکز خود را به کار بگیرید، بازده بسیار بهتر خواهد شد. تحقیقات نشان میدهند که بلوکهای زمانی 30 الی 45 دقیقهای برای مطالعه ایده آل هستند. بهتر است بعد از هر بلوک به مدت 5 الی 10 دقیقه به خود استراحت دهید تا تمرکز خود را برای ادامه درس خواندن حفظ کنید.
بیشتر بخوانید: 8 راهکار مدیریت زمان با موبایل
3. مرور آموختهها
تنها یادگیری کافی نیست. اگر وقتی برای مرور مباحث درسی خود جدا نکنید، به احتمال زیاد آموختههای خود را فراموش خواهید کرد. این فراموشی در دوره امتحانات برای شما مشکلساز خواهد بود. مرور روزانه مباحث درسی نیاز به زمان زیادی ندارد ولی یک گام مهم برای تضمین ماندگاری مباحث درسی در ذهن شماست. مرور کردن به شما کمک میکند که اطلاعات را سریعتر به حافظه بلندمدت خود منتقل کنید و این یکی از بهترین عادت های دانش آموزان موفق است.
4. یادداشتبرداری
برای اینکه بتوانید همه چیز را به خاطر بسپارید، باید یادداشتبرداری را به صورت دقیق و مؤثر انجام دهید. یادداشت کردن تکالیف، تاریخ امتحان، مهلت پروژه و همه رویدادهای مربوط به مدرسه و خانواده باعث میشود که به صورت همگام عمل کنید.
همچنین اگر یادداشتبرداری و جزوه نویسی از مباحث درسی را به صورت دستی انجام دهید، بخشهای بیشتری از مغز فعال میشوند و این باعث تقویت حافظه نیز میشود. هنگام استفاده از کامپیوتر، لپ تاپ یا گوشی برای یادداشتبرداری، درک مطلب کاهش مییابد.
5. دوری از انجام کارها به صورت موازی
مطمئناً موازی کاری جزو عادت های دانش آموزان موفق نیست. هر موقع که چند کار را با هم انجام میدهید، درواقع بین آن کارها جابهجا میشوید. اگر این تکنیک را هنگام مطالعه خود اعمال کنید، بازده مطالعه شما بهشدت پایین میآید.
بنابراین وقتی در حال درس خواندن یا انجام تکالیف خود هستید، چند کار به صورت همزمان انجام ندهید. در عوض، هر بار روی یک کار تمرکز کنید. در این صورت، متوجه میشوید که در زمان کمتر میتوانید کارهای بیشتری انجام دهید.
6. کنترل حواسپرتی
بزرگترین مانع برای موفقیت در مدرسه، حواسپرتی است. به عنوان مثال، فرض کنید در حال درس خواندن هستید، از یک طرف نوتیفیکیشن های گوشی توجه شما را جلب میکند، از یک طرف خواهرتان در حال تعریف کردن ماجراهای کلاسش است و از طرف دیگر مشغول درس خواندن هستید. در این صورت ذهن نمیتواند تمام انرژی خود را برای درس خواندن اختصاص دهد و بازده مطالعه پایین میآید. از بین بردن حواسپرتی و اختصاص تمام انرژی روی یک کار باعث جلوگیری از هدر رفتن انرژی میشود. توجه داشته باشید که تنها اراده برای از بین بردن این حواسپرتی ها کافی نیست:
چند مورد از عادت های دانش آموزان موفق برای از بین بردن حواسپرتی
- خاموش کردن اعلانهای تلفن همراه یا تبلت
- حذف برنامههایی که باعث حواسپرتی میشوند
- قرار دادن یک رمز عبور طولانی برای تلفن همراه یا تبلت
- محدود کردن دسترسی به اینترنت
7. کمک خواستن از همکلاسیها، معلمان و ...
درخواست کمک به این معنی نیست که شما در حال مبارزه هستید و به خاطر ترس از شکست از بقیه کمک میگیرید. با این که با توجه به موقعیتهای مختلف میتوانیم از دیگران کمک بخواهیم؛ اما یکی از بهترین عادت های دانش آموزان موفق این است که از تمام منابع اطراف خود برای افزایش سطح دانش و تقویت مهارتهای خود استفاده میکنند.
حتی منابع آموزشی دیگری مانند دورههای آنلاین و ویدیوهای آموزشی زیادی در اینترنت موجود هستند که بسته به مشکلی که دارید میتوانید از آنها استفاده کنید.
8. تغذیه مناسب
ماست، سبزیجات، شکلات، میوه و قهوه همگی باعث تقویت حافظه میشوند. البته مواد مغذی حاوی سدیم، قند و چربی اشباع شده، استرس و افسردگی را افزایش میدهند و تأثیر منفی روی توانایی شناختی میگذارند. پس اگر دوست دارید یک دانش آموز پرانرژی و باهوش شوید، برنامه غذایی خود را به صورت هوشمندانه تنظیم کنید.
تغذیه بهتر، عملکرد بهتر مغز را به همراه دارد. هر چقدر که عملکرد مغز شما بهتر باشد، پتانسیل شما برای تبدیلشدن به یک دانش آموز موفق افزایش پیدا میکند. در ادامه چند نکته مهم برای تغذیه سالمتر را بیان میکنیم:
- مصرف سبزیجات، گوشت، ماهی، تخممرغ و آجیل
- پرهیز از غذاهای فرآوری شده، شکر زیاد و چربیهای ترانس
- مصرف زیاد آب
- پرهیز از نوشیدنیهای شیرین
9. خواب کافی و منظم
خواب کافی، یکی از مهمترین عادت های دانش آموزان موفق است. خواب بخش مهمی از مراحل یادگیری مؤثر است. خواب باعث تقویت حافظه و یادگیری میشود؛ بنابراین هر روز در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید و 8 ساعت خواب شبانه را در اولویت خود قرار دهید.
همچنین، شببیداریها نیز قطعاً راهی برای بهبود عملکرد تحصیلی نیست. با این که ممکن است در شبهای امتحان به شما کمک کند ولی با گذشت زمان باعث افت عملکرد شما خواهد شد.
10. کنترل احساسات و افکار
دانش آمورانی که تمرکز و انگیزه خود را از دست میدهند، معمولاً نسبت به درس خواندن سست میشوند. یکی از عادت های دانش آموزان موفق این است که اجازه نمیدهند هر حس و فکر منفی آنقدر قوی شود که باعث سست شدن و ناامیدی آنها شود.
وقتیکه با افکار منفی دست و پنجه نرم میکنید، بهتر است سؤالات زیر را از خود بپرسید:
- آیا این افکار روی آینده من تأثیر میگذارند؟
- نحوه دید من نسبت به مسائل باعث این حساسیت شده است؟
- آیا فداکاری و بخشش (در مورد هر مسئلهای) میتواند حال من را خوب کند؟
- چه کارهایی انجام بدهم، میتوانم از این افکار دور شوم؟
با پاسخ دادن به این نوع سؤالات، ذهنیت مثبت و انعطافپذیری خواهید داشت.
11. پاداش
حفظ انگیزه از مهمترین عادت های دانش آموزان موفق است و اگر با پاداش های کوچک خود را خوشحال کنید، مطمئناً مطالب درسی خود را با علاقه بیشتری دنبال خواهید کرد.
به عنوان مثال، تصمیم بگیرید که بعد از هر 40 دقیقه درس خواندن، از یوتیوب یک ویدیو 5 تا 10 دقیقهای تماشا کنید. یا اگر از ورزش کردن لذت میبرید، تصمیم بگیرید که بعد از تمام کردن تکالیف درسی، یک تمرین 30 دقیقهای انجام بدهید. درواقع، هر کاری که به شما انگیزه میدهد را برای پایان بلوک 30 الی 45 دقیقهای مطالعه خود تعیین کنید.
12. کنترل استرس
دانش آموزانی که به خوبی از عهده کنترل استرس خود برنمیآیند، تمرکز لازم برای یادگیری بهتر و کسب نمرات برتر را نخواهند داشت. بهتر است برای کنترل استرس خود، راههای زیر را امتحان کنید:
- تمرینات تنفس عمیق انجام دهید.
- وقتی را برای صحبت با دوستان خود در نظر بگیرید.
- ورزش کنید.
- کتاب بخوانید.
- فیلم مفید و انگیزشی تماشا کنید.
- هر روز زمانی را برای فکر کردن در مورد اهداف و آرزوهای خود اختصاص دهید.
- بازی انجام دهید.
اکنون که صحبت از بازی شد، چه ایدهای بهتر از اینکه با استفاده از یک بازی آموزشی فوقالعاده هم استرس خود را کنترل کنید و هم با یک روش بسیار جذابتر به یادگیری خود ادامه دهید.
بله! منظور ما یکی از بهترین بازیهای آموزشی یعنی بازی تاپس است!
بازی آموزشی تاپس
13. انجام به موقع تکالیف و در نظر گرفتن چالشهای بیشتر
هر چه قدر اشتیاق بیشتری برای انجام به موقع و کامل تکالیف داشته باشید، مطمئناً پتانسیل شما برا تبدیلشدن به یک دانش آموز موفق بیشتر میشود. علاوه بر تکالیف تعیین شده، اگر خودتان را به چالش بکشید و سؤالات سخت تری را برای خودتان طرح کنید و پاسخهای آنان را از منابع آنلاین پیدا کنید، مطمئناً پیشرفت تحصیلی شما حتمی خواهد بود. یادگیری مطالب غیردرسی نیز میتواند دلیلی برای افزایش انگیزه شما شود.
14. استراحت
وقتی از عادت های دانش آموزان موفق صحبت میکنیم، به این معنا نیست که این دانش آموزان به غیر از درس خواندن کار دیگری انجام نمیدهند. آرامش و انگیزه زمانی در زندگی حضور دارند که همه چیز حالت متعادل داشته باشد.
برای داشتن یک زندگی متعادل، باید به استراحت خود نیز اهمیت بدهید. اگر به اندازه کافی استراحت نکنید، خستگی مانع یادگیری مؤثر شما میشود.
15. شروع زودتر مطالعه برای امتحان
انباشته کردن مطالب درسی بدون مرور کردن بدترین کاری است که هنگام آمادگی برای امتحانات میتوان انجام داد. این کار موفقیت طولانیمدت در مدرسه را به همراه نخواهد داشت. بهتر است حداقل یک تا دو هفته قبل از امتحان برای درس خواندن خود برنامهریزی کنید تا در زمان مناسب برای امتحان آماده باشید.
16. تقویت احساس موفقیت
دانش آموزان موفق هر لحظه به دنبال فعالیتهایی هستند که انگیزه خود برای رسیدن به خواستههایشان را حفظ و تقویت کنند. اگر هدفتان فقط کسب نمره بالا باشد و به ادامه مسیر فکر نکنید، مطمئناً از یک زمان به بعد انگیزهای برای ادامه نخواهید داشت.
اما راههای تقویت احساس دستیابی به هدف:
- چه استانداردهایی برای زندگی خود در نظر گرفتهاید؟
- چه اهداف بلندمدتی در سر دارید؟
- دوست دارید در آینده در چه جایگاهی قرار بگیرید؟
- چه وظایف و مسئولیت هایی دارید؟
فکر کردن در مورد این موارد باعث میشود که به جنبههای مختلف زندگی خود فکر کنید و ایدههای روشنتری در مورد تقویت عملکرد خود در مدرسه داشته باشید.
17. معاشرت با افراد با انگیزه
اطرافیان ما تأثیر زیادی در میزان انگیزه و همچنین طرز فکر ما دارند. در مورد افرادی که اطراف شما را احاطه کردهاند، بیشتر فکر کنید:
- آیا با آدمهای بدبینی معاشرت میکنید؟
- شکایت آنها از وضعیت فعلی خود به عنوان یک انرژی منفی روحیه شما را تحت تأثیر قرار میدهد؟
- آیا به دنبال راههای برای ارتقاء وضعیت خود هستند یا راحت طلبی و ثابت ماندن را ترجیح میدهند؟
وقت خود را با افرادی بگذرانید که مثبت، باانگیزه، مهربان، سخاوتمند و سختکوش هستند. با گذر زمان متوجه میشوید که ویژگیهای شخصیتی و رفتاری شما نیز ارتقا پیدا میکنند.
18. تجزیه و تحلیل اشتباهات خود در امتحانات
هر امتحان و نتیجه آن معیار سنجشی برای اطلاع از نقاط ضعف شما است. بهتر است دلیل اشتباهات خود را تحلیل کنید و از خود سوالاتی بپرسید، مثلاً:
- آیا اشتباه من ناشی از بیاحتیاطی است؟
- نکات مهم را با دقت مطالعه نکردم؟
- مطالعه را به صورت سطحی انجام دادم؟
- با چه تغییری میتوانم برای امتحان بعدی بهتر آماده شوم؟
این تجزیه تحلیلها به شما کمک میکند که در تحصیلات خود پیشرفت داشته باشید.
با این جملات انگیزشی، اراده و انگیزه بیشتری برای درس خواندن خواهید داشت!
وقت آن رسیده است که با خواندن بهترین جملات انگیزشی، احساسات منفی خود را سرکوب کرده و آنها را به
15 مورد از بهترین انیمیشن های انگیزشی که به هیچ عنوان نباید از دست بدهید – بخش 1
چه چیزی لذتبخشتر از اینکه روحیه و حال اکنون شما با دیدن یک انیمیشن انگیزشی فوقالعاده تغییر کند؟ تأثیری که
9 مورد از فیلم های برتر در مورد درس خواندن و مدرسه
هر فیلمی که میبینید، فرقی نمیکند که از چه ژانری باشد، روی احساسات، روحیه و اوضاع کنونی شما تأثیر میگذارد.
نتیجهگیری در مورد عادت های دانش آموزان موفق
اگر تمام این عادت های خوب را در خود ایجاد کنید، تقریباً غیرممکن است که نتوانید وضعیت تحصیلی خود را ارتقاء دهید. البته، منطقی نیست که همه این عادتها را به صورت یکجا در خود ایجاد کنید. به هر حال مسیر موفقیت با هر قدم شما طی میشود. امیدواریم که قدمهای رسیدن به هدفهای دلخواهتان با خواندن این مقاله بهتر و سریعتر برداشته شوند.