فرقی نمیکند که در حال تحصیل هستید یا بعد از فارغالتحصیل شدن نیاز به یادگیری مهارت جدید دارید، داشتن عادات خوب مطالعه یکی از اصول لازم برای استفاده بهتر از زمان و انرژی است. پیدا کردن بهترین ساعت برای درس خواندن باعث میشود مطالب را در زمان درستتر و با درک عمیقتر فرا بگیرید. برنامه مطالعاتی باید به صورت شخصی تنظیم شود. دانشآموزان مختلف، زمانهای مختلفی را برای بهرهوری خود در نظر میگیرند. برخی از دانشآموزان با درس خواندن در صبح بازده بیشتری دارند و برخی هم با بیدار ماندن در طول شب، مطالعه مؤثری انجام میدهند. تلاش ما در این مقاله، بررسی عمیقتر بهترین ساعت برای درس خواندن و مزایای مطالعه در روز و شب است. امیدواریم که با مطالعه این مقاله، بهترین ساعت برای درس خواندن خود را پیدا کنید و مراحل یادگیری خود را با لذت بیشتری دنبال کنید:
تأثیر ساعت درس خواندن بر روی توانایی یادگیری
مغز دانشآموزان در صبح، بعد از یک خواب شبانه کافی و یک صبحانه مغذی، قویترین حالت را دارد. این قدرت باعث میشود باز کردن کتابهای درسی با انگیزه بیشتری انجام شود و در ادامه، لذت یادگیری مطالب جدید و مرور یادداشتها چند برابر شود. دانشآموزان با یک مغز هوشیارتر، توانایی بهتری در یادآوری مطالب درسی خود دارند.
بعد از ظهر، زمان خوبی برای ادغام اطلاعات جدید با اطلاعات قبلی است. در این بازه از روز، قدرت برقراری ارتباط دانشآموزان بیشتر میشود و با استفاده از این قدرت میتوانند اطلاعاتی که یاد گرفتهاند را معنادارتر کنند.
ولی این را فراموش نکنید، نکاتی که در بالا ذکر کردیم برای همه ثابت نیستند و به طور کلی مطرح شدند. در واقع، هیچ ساعتی به عنوان بهترین ساعت درس خواندن وجود ندارد. همه ما ساعتی را به عنوان بهترین ساعت درس خواندن تعیین میکنیم که انرژی بیشتری داریم.
همانطور که هر دانشآموز سبک یادگیری منحصربهفردی دارد، بهترین ساعت درس خواندن نیز برای دانشآموزان مختلف فرق میکند.
بررسی مزایای انتخاب بهترین ساعت درس خواندن در طول شبانه روز
چرخههای هوشیاری و تمرکز بدن توسط ریتمهای شبانهروزی کنترل میشود. با این که تعیین بهترین ساعت برای درس خواندن، قاعده خاصی ندارد اما بررسی مزایای درس خواندن در روز و شب میتواند ایده خوبی جهت کمک به شما در انتخاب زمان مطالعه مناسب باشد:
درس خواندن در روز
اکثر مردم بر این باورند که صبح، بهترین زمان برای درس خواندن است زیرا مغز بعد از یک خواب کامل و صبحانه مقوی، در آمادهترین حالت ممکن قرار دارد و نور طبیعی موجود هم برای چشمها مفید است. این نور طبیعی علاوه بر حفظ بهینه بینایی، با غده هیپوفیز نیز کار میکند و باعث افزایش بیداری و هوشیاری میشود.
در کل، بررسیها نشان میدهند که صبحها و بعد از ظهرها، زمان مناسبتری برای درس خواندن هستند. علاوه بر بالا بودن هوشیاری، دسترسی به همکلاسیها و معلمها برای رفع اشکالات نیز از مزیتهای مطالعه در روز است.
برای دانشآموزانی که در اوایل روز، انرژی بیشتر و تمرکز بالاتری دارند، مطالعه هنگام صبح میتواند بهترین کار ممکن باشد. از مزایای درس خواندن در روز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مغز بعد از خواب شبانه سرحال و شاداب میشود و قدرت بیشتری در جذب اطلاعات دارد.
- نور طبیعی برای چشمها مفید است و هوشیاری و تمرکز را افزایش میدهد.
- برنامه خواب را مختل نمیکند.
- مطالعه گروهی با همکلاسیها را ممکن میسازد.
- ریتم شبانهروزی طبیعی دانشآموز حفظ میشود.
نکاتی در مورد انتخاب بهترین ساعت درس خواندن از بین ساعات مربوط به طول روز
- فضایی را برای درس خواندن انتخاب کنید که نور طبیعی زیادی را برای شما فراهم کند.
- از عوامل حواسپرتی احتمالی دوری کنید.
- برخلاف تصور عموم، صبحانه مهمترین وعده غذایی روز نیست، اما یک صبحانه سالم به بهبود سطح تمرکز کمک میکند.
بیشتر بخوانید: نحوه چیدمان درست اتاق مطالعه
درس خواندن در شب
اگر تمایل دارید که در طول روز، انرژی بیشتری برای کارهای دیگر داشته باشید، بهتر است که بهترین ساعت برای درس خواندن را از بین ساعات مربوط به طول شب انتخاب کنید. اگر شب را برای درس خواندن انتخاب کنید، احتمالاً حواسپرتی کمتری نیز خواهید داشت و فرصت لازم برای تمرکز و آرامش را در اختیار خواهید داشت. مخصوصاً اگر با یک خانواده شلوغ زندگی میکنید و عوامل حواسپرتی زیادی مانع شما برای مطالعه در روز میشود، درس خواندن در شب ایده بهتری برای شما میباشد.
همچنین ثابت شده است که مطالعه در شب به شما کمک میکند یادگیری خود را تثبیت کرده و قدرت یادآوری مطالب را بهبود ببخشید. علاوه بر این، مطالعه در شب، فرصت را برای یادگیری مهارتهای جدید مثل زبان جدید فراهم میکند. مرور مطالب درسی قبل از خواب، فرآیند تثبیت حافظه را به اوج میرساند.
به این نکته نیز توجه داشته باشید که مطالعه شبانه به این معنا نیست که باید خواب کمتری داشته باشید. حداقل 8 تا 9 ساعت خواب برای سلامتی جسم و ذهن شما ضروری است.
بسیاری از نویسندگان و دانشمندان ترجیح میدهند در طول شب کار کنند، زیرا احساس میکنند تمایل بیشتری به تفکر خلاقانهتر دارند. حتی تحقیقی که در این زمینه انجامشده، نشان میدهد افرادی که شبها مشغول به تحقیق یا انجام کارهای خاص هستند، خلاقیت بیشتری نسبت به افرادی دارند که کار و درس خود را از صبح زود شروع میکنند. از مزایای درس خواندن در شب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانشآموز از آرامش و سکوت بیشتر لذت میبرد.
- حواسپرتیهای مربوط به طول شب کمتر است.
- شرایط برای یک ذهن روشنتر و تفکر خلاقانهتر فراهم است.
- خواب بعد از درس خواندن شبانه باعث تثبیت بهتر اطلاعات و بهبود یادآوری میشود.
- تکمیل کارهای روزانه باعث افزایش تمرکز دانشآموز برای درس خواندن میشود.
نکاتی در مورد انتخاب بهترین ساعت درس خواندن از بین ساعات مربوط به طول شب
- از عوامل حواسپرتی سرگرمکننده مثل تماشای تلویزیون، استفاده از شبکههای اجتماعی و … دور بمانید.
- سعی کنید از کافئین پرهیز کنید، زیرا ممکن است چهار ساعت طول بکشد که در بدن شما گردش کند. در این صورت، شاید به شما انرژی بیشتری بدهد اما میتواند مانع داشتن یک خواب خوب شبانه شود.
- روالی ایجاد کنید تا زمانی کافی برای استراحت شبانه نیز داشته باشید.
پیدا کردن بهترین ساعت برای درس خواندن
تعیین بهترین ساعت برای درس خواندن، نقش مهمی در افزایش بازده یادگیری دارد. پیدا کردن ساعت مناسب باعث صرفهجویی در زمان میشود و به شما کمک میکند بهتر یاد بگیرید و برنامه خود را با لذت بیشتری دنبال کنید.
البته، قاعده ثابت و صد در صد کارسازی جهت پیدا کردن زمان ایده آل برای درس خواندن وجود ندارد، اما تکنیکهایی هستند که به کمک آنها میتوانید بهترین زمان از روز برای درس خواندن را پیدا کنید:
1. هوشیاری
برای این که بهترین ساعت را برای خود مشخص کنید، بهتر است با آزمایشهای مداوم در این زمینه تصمیم بگیرید. ساعتهای مختلف از روز و شب را برای درس خواندن امتحان کنید و در این مورد به یک نتیجه برسید. تصمیمگیری آگاهانه بر اساس میزان بازدهی یادگیری در ساعات مختلف در طولانیمدت کمک زیادی به شما خواهد کرد.
به نظر میرسد که قدرت حافظه و هوشیاری در ساعت مختلف روز (نسبت به شب) بیشتر هستند. اکثر مردم در اوایل بعد از ظهر (بین 13 تا 14 بعد از ظهر) دچار افت انرژی میشوند.
2. حواسپرتی
اگر از لحاظ تئوری در ساعت 8 شب بهترین بازده یادگیری را دارید، به این معنی نیست که حتماً باید این ساعت را برای مطالعه انتخاب کنید. دلیل هم این است که اگر در این ساعت مشغول حاضر کردن شام یا صرف شام در کنار خانواده هستید، مطالعه در سر میز شام به هیچ وجه ایده خوبی نیست.
متأسفانه، عواملی که باعث حواسپرتی میشوند، مانع بزرگی برای درس خواندن بهینه هستند. برخی از حواسپرتیها قابلکنترل هستند مانند شبکههای اجتماعی، اما به عنوان مثال اگر با یک خانواده شلوغ زندگی میکنید، مطمئناً باید زمانی را انتخاب کنید که از آرامش و تمرکز کافی برخوردار هستید. میتوانید تا شب صبر کنید و در آرامترین زمان ممکن مطالعه را شروع کنید و یا اینکه صبح زود بیدار شوید تا بدون سر و صدا با تمرکز کامل درس بخوانید.
آشنایی با بهترین و موثرترین روش های آموزش حروف الفبا
3. سازگاری
بهترین ساعت برای درس خواندن را طوری انتخاب کنید که هر روز به آن پایبند باشید. به عنوان مثال، اینگونه زمانبندی کنید:
من هر روز صبح ساعت 5:00 بیدار میشوم و 6 روز در هفته، 2 ساعت اول صبح را برای انجام کارهای زیر اختصاص میدهم: درس خواندن، ورزش، دوش گرفتن و یادداشتبرداری.
داشتن ثبات، علاوه بر پایبندی به برنامه باعث بهبود کیفیت کار موردنظر نیز میشود. اگر هر روز در یک زمان معین درس بخوانید، ذهن و بدن شما به سرعت با این روال سازگار میشود. اگر کمی تمرین کنید، تمرکز خود را در بهترین زمان ممکن، صرف درس خواندن خواهید کرد و در نتیجه انتظارات خود را برآورده خواهید کرد.
در کل، تواناییهای یادگیری شما مانند حافظه، هوشیاری و مهارتهای فکری شما میتواند در زمانهای مختلف روز متفاوت باشد. به عنوان مثال، صبحها حافظه بصری بهتری دارید، در حالی که در بعد از ظهر، هوشیاری شما به اوج میرسد.
بعد از اینکه برنامه خود را تنظیم کردید، با تکرار مداوم آن به بدن و ذهن خود کمک میکنید که با آن برنامه سازگار شود. با این کارها، میتوانید روال درس خواندن خود را سازماندهی کنید و در نتیجه، مطالعه مؤثرتر و کارآمدتری داشته باشید.
نتیجهگیری در مورد تعیین بهترین ساعت برای درس خواندن
دانشآموزان زیادی هستند که در مورد انتخاب بهترین ساعت برای درس خواندن دچار سردرگمی هستند. بهتر است بدانید که ساعت مناسب برای همه دانشآموزان ثابت نیست. شما باید بر اساس میزان انرژی، شرایط زندگی و سبک درس خواندن خود، برنامه زمانی مناسب برای مطالعه را ایجاد کنید. مهم این است که برنامه شخصی خود را داشته باشید و با تکرار مداوم روال موردنظر، سازگاری لازم را به دست بیاورید. امیدواریم که مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود و کمی هم که شده در این مسیر به شما کمک کند. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، متشکریم.
برگرفته از: سایت psb academy