همه دانشآموزان در طول شبانه روز، زمان یکسانی در اختیار دارند و در نتیجه، مدیریت زمان برای درس خواندن است که باعث افزایش سرعت و کیفیت مطالعه میشود. درواقع، دانشآموزان، سال جدید خود را با انتظارات بالا شروع میکنند و این مدیریت زمان است که باعث برآورده شدن این انتظارات میشود. برای موفقیت تحصیلی، باید زمان مطالعه را بهصورت روزانه، هفتگی و ترمی مدیریت کنید. شما به عنوان یک دانشآموز، علاوه بر درس خواندن، وظایف دیگری مثل شرکت در دورههای جدید، خواندن کتاب، نوشتن تکالیف و سایر کارهای روزانه خود را نیز بر عهده دارید. با مدیریت درست زمان میتوانید همه کارهای خود را به نحو احسن انجام دهید و از مزایای آن بهرهمند شوید.
یادگیری نحوه مدیریت زمان برای درس خواندن یکی از مهارتهای مهم برای دانشآموزان است که در این مقاله با تمام نکات مربوط به این مهارت آشنا میشوید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تکنیکهای مدیریت زمان، با ما همراه باشید:
تأثیرات مدیریت زمان برای درس خواندن
مدیریت زمان به معنی این است که از 24 ساعت شبانه روز بهصورت هوشمندانه و برنامهریزیشده استفاده کنید. مهارت مدیریت زمان به شما کمک میکند وظایف خود را اولویتبندی کنید و همه آنها را بهموقع تکمیل کنید. با تمرین مدیریت زمان برای درس خواندن، به مرور زمان، از بازده مطالعه خود مطمئن میشوید و این شروع موفقیت در زندگی شما خواهد بود.
از مزایای مدیریت زمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش استرس
- افزایش بهرهوری
- انرژی بیشتر برای اوقات فراغت
- تعیین اهداف روزانه مشخص
- افزایش تمرکز و انگیزه
- تصمیمگیری بهتر
- دستیابی سریعتر به اهداف
- بهبود کیفیت درس خواندن
- اعتمادبهنفس بیشتر
برای مدیریت مؤثر زمان خود باید چه کاری انجام دهید؟
اولین مرحله برای بهبود مدیریت زمان، ایجاد یک لیست از کارهایی است که باید انجام دهید. طبق تجربیات قبلی، اکثر دانشآموزان تمایل دارند کارهای خود را برای لحظه آخر نگه دارند که این کار روی کیفیت درس خواندن و نمرات آنها تأثیر میگذارد.
برخی از مهمترین مهارتهایی که دانشآموزان برای مدیریت زمان به آن نیاز دارند:
اگر نتوانید بهدرستی هدفگذاری کنید، مطمئناً قادر به استفاده درست از زمان خود نیز نخواهید بود. دانشآموزان میتوانند اهداف بلندمدت و کوتاهمدت مناسبی را برای خود انتخاب کنند و زمانبندی لازم برای دستیابی به آنها را انجام دهند.
برای آشنایی بیشتر با نحوه هدفگذاری برای درس خواندن، این مقاله فوقالعاده را از دست ندهید.
با ارزیابی کارها و در نظر گرفتن بازه زمانی مناسب در انجام هر کدام، بهراحتی میتوان وظایف را بر اساس اهمیتشان اولویتبندی کرد. تعیین اولویتها برای هر روز، هفته، ماه و سال میتواند به دانشآموزان کمک کند تا به اهداف خود دست پیدا کنند. این اولویتبندی بستگی به نظر دانشآموز در مورد آنها دارد و مهلت انجام، میزان سختی و … از فاکتورهای تأثیرگذار در اولویتبندی هستند. به عنوان مثال، برخی از افراد دوست دارند کارهای آسان را در اوایل روز انجام دهند و با تقویت انرژی و انگیزه خود، کارهای سختتر و بزرگتر را انجام دهند.
پس از تعیین اولویتها، داشتن برنامه برای انجام آنها مهم است. برخی از دانشآموزان به طور طبیعی از مهارت سازماندهی برخوردار هستند و برخی دیگر در این زمینه نیاز به کمک دارند. استراتژیهایی مانند به روز نگه داشتن تقویم درسی و کاری، داشتن یک محیط مطالعه مرتب و استفاده از اپلیکیشن های درسی به سازماندهی بهتر درس و کار کمک میکند. اکنون که صحبت از اپلیکیشنهای درسی شد، بهتر است به معرفی یکی از بهترین بازیهای آموزشی بپردازیم:
بله منظور ما بازی تاپس است!
شما با شرکت در بازیهای رقابتی تاپس، بهراحتی میتوانید از اوقات فراغت خود به نحو احسن استفاده کنید و کیفیت مدیریت زمان برای درس خواندن را بالا ببرید. سؤالات امتحانی دروس دوره تحصیلی به شکل بازی گونه در اختیار شما قرار میگیرد و نتایج مربوط به این رقابتها به کمک هوش مصنوعی تحلیل میشوند و باعث روبرو شدن شما با نقاط ضعف و قوتتان میشود. چه ایدهای بهتر از اینکه با همکلاسیهای خود در یک محیط بازی-درسی رقابت کنید و با قدرت و تواناییهای همدیگر روبرو شوید.
پس فرصت را از دست ندهید و هر چه زودتر با نصب این بازی فوقالعاده، قدم به قدم، موفقیت تحصیلی را برای خود رقم بزنید:
کسی که از استرس بیش از حد رنج میبرد، میتواند به اوج عملکرد خود دست پیدا کند. دانشآموزان باید با استفاده از روشهای درست، فشار درس خواندن را کنترل کنند تا بهرهوری خود را بالا ببرند. خواب کافی و ورزش ازجمله روشهای عالی برای دور نگه داشتن استرس و یادگیری مؤثرتر هستند.
10 نکته مؤثر جهت مدیریت زمان برای درس خواندن
استفاده بهینه از زمان، یکی از کلیدهای اصلی موفقیت است که دانشآموزان با یادگیری و تمرین، میتوانند مسیر روشنتری برای خود ایجاد کنند. در ادامه چند مورد از بهترین نکات مؤثر برای کمک به مدیریت زمان دانشآموزان ارائه میدهیم:
استفاده از یک تقویم و برنامه از اصول مهم مدیریت زمان است. در ابتدای هر ترم، دانشآموزان باید تعهدات و وظایف خود را در یک برنامه لحاظ کنند. مشخص کردن تاریخ دقیق تکالیف و امتحانات با های لایت های رنگی بر روی تقویم باعث افزایش تمرکز نسبت به آنها و جلوگیری از فراموشی میشود.
تهیه یک لیست از کارهای روزانه یک ابزار عالی برای مدیریت زمان است و همین آگاهی در مورد وظایف روزانه باعث از بین بردن شک و تردید میشود. انجام تک تک کارهای این لیست و قرار دادن یک تیک در کنار آن باعث ایجاد حس آرامش و موفقیت میشود. انرژی مثبت حاصل از استفاده درست از زمان باعث افزایش انگیزه لازم برای خلق روزهای بهتر میشود.
برای آشنایی کامل با اصول برنامه ریزی درسی، این مقاله فوقالعاده را از دست ندهید.
تعیین اولویتها نقش مهمی در ایجاد یک برنامه درس و مؤثر دارد. روش A-B-C به این صورت است که ابتدا باید کارهای روزانه خود را یادداشت کنید و سپس جلوی هر کدام از آنها یکی از حروف A، B و C را قرار دهید.
A: امروز حتماً باید تکمیل شود.
B: بهتر است امروز تکمیل شود.
C: در صورت لزوم میتواند فردا نیز انجام شود.
انعطافپذیر بودن نقش مهمی در مدیریت زمان برای درس خواندن دارد. وقتی شرایط مشخص میکند که یک کار باید از سطح C به سطح A تغییر پیدا کند، باید آمادگی این تغییر را داشته باشید. بله، تمرکز و به پایان رساندن وظایف مهم یک ایده عالی برای حفظ پایبندی به برنامهریزی زندگی شما است. پایبند بودن به کاری که از اهمیت کمتری برخوردار است، فقط باعث عقب ماندن شما میشود.
به تعویق انداختن کارها باعث اضطراب و در نتیجه بدتر شدن وضعیت زندگی میشود. دانشآموزان برای مقابله با این مشکل لازم است بدانند که باید از چه کارهایی اجتناب کنند. به عنوان مثال، بلد نبودن راهحل یک تکلیف یا داشتن مشکل در یادگیری یک مبحث درسی به این معنا نیست که این وظیفه را از لیست خود حذف کنید. مصمم بودن در حل مشکلات زمینه ساز موفقیت شما در آینده خواهد بود.
اگر زمان لازم برای درس خواندن یا انجام کارهای دیگر را ندارید، بهجای تنبلی، اولویتهای خود را بررسی کنید و با یادآوری ارزشهای زندگی، اراده لازم در پایبندی به برنامه خود را داشته باشید.
به کمک این راهکارها، تمام عوامل حواسپرتی را از خود دور نگه دارید.
نتایج بسیاری از تحقیقات نشان میدهد انجام چندین کار بهصورت همزمان باعث صدمه دیدن انگیزه و تمرکز دانشآموزان میشود. اگر میخواهید به بازده بالاتری دست پیدا کنید و باید در هر زمان واحد، روی یک وظیفه تمرکز کنید و با تکمیل بهموقع آن، کارهای بعدی را شروع کنید.
تمرکز عمیق برای انجام یک کار یا درس خواندن بعد از یک مدت خستهکننده میشود. اگر در بازههای زمانی مشخص، استراحت کافی را نیز لحاظ کنید، انگیزه شما برای ادامه دادن به آن وظیفه حفظ میشود.
آیا با فواید مدیتیشن در تقویت عملکرد مغز دانش آموزان آشنا هستید؟ این مقاله را از دست ندهید.
کارهای دنیا بر اساس مهلتهای زمانی اجرا میشوند. اگر یاد بگیرید که با رعایت این مهلتها، تأخیر در تکمیل وظایف نداشته باشید، درواقع به بخشی از موفقیت دست پیدا خواهید کرد. دانشآموزانی که زمان خود را بهخوبی مدیریت میکنند، طبیعتاً مهلت زمانی وظایف خود را نیز رعایت میکنند. منظور از رعایت مهلت زمانی، تکمیل کار قبل از موعد مقرر است.
داشتن یک دوست یا گروه برای درس خواندن، یکی از راههای عالی برای بهرهمندی از مزایای مطالعه گروهی و جلوگیری از به تعویق انداختن کارها است. دانشآموزان با حضور در یک گروه مطالعاتی، هم یادداشتهای خود را به اشتراک میگذارند و هم موضوعات سخت را با همفکری، بهتر درک میکنند.
تکنیکهای معروف جهت مدیریت زمان برای درس خواندن
دستیابی به یک تعادل در زندگی با مدیریت زمان امکانپذیر است. وقت آن است که با تکنیکهای زیر، هم از عهده مدیریت زمان بربیایید و هم بهرهوری شخصی خود را بالا ببرید:
ایده قانون 80/20 این است که 20 درصد اقدامات مسئول 80 درصد از نتایج هستند. هدف از تحلیل پارتو کمک به اولویتبندی کارها است.
نحوه کار
- برخی از مشکلاتی که با آنها روبرو هستید را اولویتبندی کنید. به عنوان مثال، اگر نمرات شما در حال پایین آمدن هستند، علت اصلی را شناسایی کنید. گذراندن زمان زیاد در شبکههای اجتماعی یا هر نوع حواسپرتی دیگر میتواند دلیل این مشکل باشد.
- به مشکلات بر اساس اهمیتشان نمره بدهید. به مسائل مهمتر، نمرات بالاتری اختصاص دهید.
- مشکلات را بر اساس علت گروهبندی کنید.
- مشکلات ناشی از صرف زمان در شبکههای اجتماعی یا سایر عوامل حواسپرتی را گروهبندی کنید.
- امتیاز هر گروه را جمع کنید. گروهی که بالاترین نمره را به خود اختصاص داده است، موضوعی است که باید اول روی آن کار کنید.
این تکنیک از یک تایمر برای تقسیم کارها به فواصل زمانی استفاده میکند. تکنیک پومودورو فقط برای مدیریت زمان برای درس خواندن استفاده نمیشود بلکه تعیین اهداف و چگونگی دستیابی به آنها را نیز میآموزد. با این تکنیک، بهتر میتوانید به برنامه روزانه و هفتگی خود پایبند باشید.
نحوه کار
- کاری که باید انجام دهید را انتخاب کنید.
- تایمر را روی 25 دقیقه تنظیم کنید.
- روی کار یا مبحث درسی موردنظر تمرکز کنید.
- وقتی تایمر هشدار داد، روی یک تکه کاغذ علامت بزنید.
- به مدت 3 تا 5 دقیقه استراحت کنید. پیادهروی کنید، یک فنجان قهوه بنوشید یا کار موردعلاقه خود را انجام دهید تا مغزتان استراحت کند.
- این چرخه را 4 بار تکرار کنید. بعد از اینکه این فرآیند را 4 بار تکرار کردید، میتوانید استراحت طولانیتری (20 تا 30 دقیقه) داشته باشید.
افرادی که خصلت رهبری دارند و تفکر در مورد مشکلات و مسائل خود را در اولویت قرار میدهند، با استفاده از این تکنیک، عملکرد بهتری خواهند داشت.
نحوه کار
- لیست وظایف خود را به 4 بخش تقسیم کنید و آنها را بر اساس اهمیتشان گروهبندی کنید.
- گروهبندی را طوری انجام دهید که کارهای مهم در مقابل کارهای غیر مهم و کارهای فوری در مقابل کارهای غیر فوری قرار بگیرند؛ مانند شکل زیر:
- کارهای فوری آنهایی هستند که احساس میکنیم باید سریعاً نسبت به انجام آنها اقدام کنیم. وظایف مهم آنهایی هستند که به اهداف یا ارزشهای بلندمدت شما کمک میکنند. در حالت ایده آل، شما فقط باید روی وظایفی تمرکز کنید که در دو بخش بالایی قرار دارند و در صورت لزوم، میتوانید وظایف بخشهای پایینی را حذف یا به روز بعد موکول کنید.
پارکینسون به خودی خود برای مدیریت زمان مناسب نیست ولی درک کامل نحوه استفاده از آن میتواند به عنوان یکی از سودمندترین روشهای مدیریت زمان برای درس خواندن استفاده شود. در کل، هدف از این قانون این است که از زمانهای کوتاهتر، استفاده سودمندتری داشته باشید.
چند نکته برای مدیریت زمان با این روش:
- سعی کنید بدون اینکه لپتاپ خود را به شارژ وصل کنید، از آن استفاده کنید. این کار باعث میشود قبل از خاموش شدن لپتاپ، مبحث موردنظر را بخوانید یا پروژه موردنظر را تکمیل کنید.
- سعی کنید کار خود را زودتر شروع کنید تا تکمیل آن ساعتها بعد از نیمهشب به طول نینجامد.
- با تعیین مهلت زمانی، کارهای خود را تحت یک چارچوب تعیینشده به پایان برسانید.
این روش باعث افزایش بهرهوری شما خواهد شد. با استفاده از روش بلوکه کردن زمان، علاوه بر اینکه درسهای خود را بهموقع میخوانید برای کارهای دیگر و سایر فعالیتهای سرگرمی نیز وقت کافی خواهید داشت.
نحوه کار
- از لحظهای که بیدار میشوید، هر بلوک زمانی روز را برای انجام یک کار اختصاص دهید. این کار میتواند هر چیزی باشد، از خوردن صبحانه تا درس خواندن برای امتحان. به عنوان نمونه، روش ایلان ماسک برای مدیریت بهتر زمان بهصورت زیر است:
- یک تکه کاغذ را به دو ستون تقسیم کنید. در سمت چپ، هر ساعت از روز را یادداشت کنید و بلوکهای زمانی نیم ساعته یا یک ساعته (به دلخواه) ایجاد کنید.
- زمان لازم برای تکمیل هر یک از وظایف خود را تخمین بزنید و آنها را در بلوکهای زمانی خود قرار دهید.
- زمان تقویتی را بین هر بلوک زمانی قرار دهید تا انعطافپذیری برنامهریزی خود را بالا ببرید.
6. روش GTD
شما به کمک این روش با ثبت وظایف و تحلیل آنها بهراحتی از عهده مدیریت زمان برای درس خواندن برمیآیید.
نحوه کار
کارهایی که برای شما مهم هستند را مشخص کنید: این اقدامات، وظایفی هستند که میتوانند به مدرسه، محل زندگی، محل کار یا زندگی شخصی شما مربوط باشند.
هدف خود را مشخص کنید: در مورد قابل اجرا بودن این وظایف فکر کنید. در صورت لزوم، برخی از کارهای بیاهمیت را با کار دیگری جایگزین کنید یا کلاً کنار بگذارید.
اقدامات خود را سازماندهی کنید: لیست کارهای خود را با توجه به مهلت زمانی و درجه اهمیت آنها اولویتبندی کنید.
لیست خود را مرور کنید: فهرست کارهای خود را به طور مرتب مرور کنید تا اولویتهای بعدی خود را تعیین کنید. با تکمیل هر کار، لیست خود را آپدیت کنید.
این نظریه به شما کمک میکند تا درک کنید چه چیزی در زندگی روزمره مفید است. به این ترتیب، انجام کارهای مهم با برنامهریزی و اولویتبندی مناسب امکانپذیر خواهد شد.
نحوه کار
- یک شیشه ترشی پر از ماسه، سنگریزه و سنگ تصور کنید. ماسه در پایین شیشه و سنگها در بالای شیشه قرار دارند.
- ماسه: ماسهها نشاندهنده عناصر مختلکننده روز شما هستند، مانند تماسهای تلفنی، شبکههای اجتماعی و …
- سنگریزه: سنگریزههای نشاندهنده وظایفی هستند که باید تکمیل شوند، اما میتوانند به روز بعد موکول شوند یا توسط شخص دیگری انجام شوند.
- سنگ: سنگها مهمترین وظایف روزانه هستند که حتماً باید در همان روز انجام شوند.
- با فکر کردن در مورد اهمیت کارهای روزانه، برنامهریزی خود را شروع کنید. سپس فهرستی تهیه کنید که از سنگها شروع شود و به ماسهها ختم شود. در کنار هر آیتم این فهرست، یک تخمین صادقانه وارد کنید. اگر بتوانید سنگهای برنامه خود را زودتر تمام کنید، زمان اضافی برای انجام سنگریزهها و ماسهها را خواهید داشت.
نام این تکنیک برگرفته از یک نقلقول مارک تواین است:
” اول صبح، یک قورباغه زنده را بخورید و بدانید که هیچ اتفاق بدتری در بقیه روز برای شما نمیافتد.”
به این معنا که روز خود را با انجام سختترین کارها و برداشتن آنها از سر راه خود شروع کنید.
نحوه کار
- یک هدف واضح و مهم برای خود مشخص کنید.
- آن را یادداشت کنید.
- مهلت زمانی انجام آن را تعیین کنید.
- فهرستی از کارهای لازم برای رسیدن به آن هدف را تهیه کنید.
- این فهرست را بر اساس اولویتشان مرتب کنید. به احتمال زیاد، مهمترین آیتم، سختترین کار است. این آیتمها قورباغههای شما هستند.
- اگر در بشقاب خود چند قورباغه دارید، ابتدا بدترین قورباغه را بخورید.
- این چرخه را هر روز تکرار کنید تا بزرگترین قدمها را برای رسیدن به هدفتان بردارید.
نتیجهگیری در مورد مدیریت زمان برای درس خواندن
اگر به عنوان یک دانشآموز بهخوبی از عهده تعیین اهداف درسی و مدیریت زمان برای درس خواندن بربیایید، مطمئناً مسیر تحصیلی و شغلی روشنتری خواهید داشت. مهم این است که با مدیریت زمان، بهرهوری روزانه خود را بالا برده و بعدها با کمبود زمان مواجه نشوید. ما در این مقاله تلاش کردیم هر آنچه که برای مدیریت زمان به آن نیاز دارید را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. امیدواریم با استفاده از نکات ارائهشده و پیادهسازی تکنیکها، هیچگونه نگرانی در مورد استفاده درست از زمان نداشته باشید. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، از شما متشکریم.