اگر میخواهید مهارتهای مطالعه و نمرات درسی خود را بهبود ببخشید باید هدف گذاری برای درس خواندن را با دقت و توجه زیادی انجام دهید. در واقع، وقتی میدانید به کجا میخواهید بروید، شانس شما برای رسیدن به آنجا بیشتر خواهد بود. تعیین اهداف مطالعه، انگیزه درس خواندن را افزایش و تنبلی و اهمالکاری را کاهش میدهد، چون داشتن هدف مشخص به تمرکز ذهن کمک میکند و شما را تشویق میکند در صورت مواجهشدن با هر گونه لغزش، به مسیر خود برگردید.
برای شروع نباید عالی باشی، اما برای عالی بودن باید شروع کنی
وقت آن رسیده است که به عنوان یک دانشآموز باهوش، با اصول و نکات مربوط به هدف گذاری برای درس خواندن آشنا شوید و با انجام برنامهریزی درست، تمرکز و مدیریت زمان، انگیزه لازم برای موفقیت در یادگیری مطالب درسی خود را حفظ کنید. اگر علاقهمند به آشنایی با تکنیکهای مربوط به هدف گذاری درست هستید، ادامه مقاله را از دست ندهید:
اهمیت هدف گذاری برای درس خواندن
برخی از دانشآموزان هنوز متوجه اهمیت هدف گذاری نشدهاند، به همین خاطر بیایید با بررسی مهمترین دلیل شروع کنیم:
هدف گذاری برای موفقیت بلندمدت ضروری است. اگر اهداف خود را به طور واضح تعریف نکرده باشید، نمیتوانید به مقصد برسید.
داشتن اهداف درست، به این معنی است که میدانید چرا این کار را انجام میدهید و چرا زمان خود را صرف مطالعه سخت و عمیق میکنید.
و از آنجایی که جواب این “چراها” ترکیب ایده آلی از اهداف و انگیزه است، پس به عنوان یک دانشآموز، تعیین اهداف بلندمدت و کوتاهمدت، یک راه عالی برای تقویت انگیزه لازم در درس خواندن است.
اهداف باید شما را به سمت جلو حرکت دهند و با تقویت تمرکز و انگیزه، جهت و مسیر واضحی را برای شما ارائه دهند. به این معنا که هدف گذاری برای درس خواندن میتواند انرژی لازم برای ادامه دادن شما را فراهم کند.
مدیریت زمان، برنامهریزی و سازماندهی، رشد ذهنی، قدرت بالا در برخورد با موانع و … از جمله مهارتهایی هستند که یک دانشآموز میتواند با هدف گذاری برای درس خواندن، به آنها دست پیدا کند.
بیشتر بخوانید: مهارتهای موردنیاز دانش آموزان دوره متوسطه
از مهمترین دلایل هدف گذاری برای درس خواندن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساده سازی فرآیند شناسایی مسیر و انجام اقدامات مهم در راستای هدف موردنظر
- ترسیم یک مسیر گام به گام از اهداف کوتاهمدت برای رسیدن به اهداف بلندمدت
- کمک به رعایت بازه زمانی انجام تکالیف و آماده شدن برای امتحانات
- افزایش احساس مسئولیت نسبت به درس خواندن و انجام تکالیف درسی
- افزایش توانایی پایبندی و تعهد نسبت به اهدا
انواع هدف گذاری برای درس خواندن
در کل، هدف گذاری دانشآموز به دو صورت قابل انجام است:
هدف گذاری بر اساس معیارهای کمی
این اهداف حول محور دستیابی به نمرات امتحانی بالاتر هستند.
به عنوان مثال:
- در امتحان پایانی درس ریاضی نمره 19 به بالا کسب میکنم.
- معدل کل دوره تحصیلی باید بالای 18 باشد.
- در امتحان آخر فصل درس شیمی، نمره 20 کسب میکنم.
هدف گذاری بر اساس معیارهای کیفی
این اهداف حول محور ترک یک عادت قدیمی و بد مطالعه و ایجاد یک عادت جدید هستند.
به عنوان مثال:
- وقتی درس میخوانم، گوشی را کنار میگذارم.
- برای مطالعه از تکنیک پورمودورو (pomodoro) استفاده میکنم.
- درس خواندن در تخت خواب را ترک میکنم.
مدتی را برای تفکر در مورد تجربه تحصیلی خود در سال گذشته یا چند ماه گذشته اختصاص دهید و به راههایی برای بهبود وضعیت تحصیلی خود پیدا کنید. با بهبود شرایط و کسب نمرات بالاتر، زمینه لازم برای تبدیلشدن به یک دانشآموز شاد را فراهم میکنید.
اهداف خود را بهصورت واضح مشخص کنید.
هر چه قدر اهداف خود را با وضوح بیشتری مشخص کنید، تمرکز شما برای انجام اقدامات لازم برای تحقق آنها آسانتر خواهد بود. به عنوان مثال، هدفی مانند ” من بیشتر مطالعه خواهم کرد” کمی مبهم است.
“من هر روز بین ساعت 2 تا 4 بعد از ظهر مطالعه خواهم کرد” مشخص است و یک برنامه عملی را برای شما فراهم میکند.
اهداف خود را بهصورت مقیاسپذیر تعیین کنید.
معیار دیگری که میتواند کیفیت هدف گذاری برای درس خواندن را ارتقاء دهد، این است که اهداف شما قابلاندازهگیری است. به عنوان مثال، ” من بهتر عمل خواهم کرد” اصلاً قابلاندازهگیری نیست، اگر بتوانید ساعات مطالعه خود را مشخص کنید یا یک نمره امتحانی مناسب را به عنوان هدف مشخص کنید، هدف شما واضح و قابلدسترس است.
اهداف واقعبینانه و قابلدستیابی را برای خود مشخص کنید.
اگر اهداف بیشازحد بلندپروازانه تعیین کنید، در واقع، خود را برای شکست آماده میکنید. به عنوان مثال، اگر در حال حاضر دو ساعت در هفته را برای درس خواندن اختصاص میدهید، احتمالاً تعیین 10 ساعت مطالعه برای هفته بعد، واقعبینانه نیست. بهتر است ابتدا این 2 ساعت را به 3 یا 4 ساعت افزایش دهید.
اهداف بلندمدت و کوتاهمدت داشته باشید.
گر بتوانید برنامه کلی خود را طوری تنظیم کنید که هم اهداف کوتاهمدت و هم اهداف بلندمدت را در آن پوشش دهید، انگیزه و تمرکز شما برای پایبندی به این برنامه بیشتر میشود. پیدا کردن یک شغل در حوزه موردعلاقه شما، یک هدف بلندمدت است.
به عنوان مثال:
هدف بلندمدت: من میخواهم در آینده پزشک شوم.
هدف کوتاهمدت 1: درس علوم تجربی یا زیستشناسی برای رسیدن به این هدف بلندمدت مهم است پس باید سعی کنم هر مبحث آن را به طور کامل یاد بگیرم و نمره 20 کسب کنم.
هدف کوتاهمدت 2: من میخواهم فصل 1 درس زیستشناسی را تا جمعه عصر ساعت 8 به پایان برسانم.
نکاتی جهت هدف گذاری درست برای درس خواندن
به هدف گذاری برای درس خواندن به عنوان راهی برای سازماندهی مجموعهای از دستاوردها نگاه کنید. در این صورت شاهد افزایش انگیزه و کاهش ترس و اضطراب خواهید شد و این تغییرات، شما را به سمت جلو حرکت خواهد داد.
1. در مورد اهداف خود هوشمندانه عمل کنید.
اگر برای انجام برخی کارها یا تعیین برخی اهداف هیجانزده هستید، این یک خبر عالی است؛ اما این کار را باید بهصورت هوشمندانه انجام دهید، چون انتظارات مبهم نتیجهای جز افزایش بیمیلی شما نسبت به انجام کار نخواهد داشت. 4 رکن هدف گذاری برای درس خواندن که در بخش قبلی ذکر شد را فراموش نکنید.
پیشرفت خود را ارزیابی کنید. رویکرد خود را مرور کنید و با بازبینی و تنظیم مجدد، نسبت به احتمال دستیابی به نقاط عطف برنامه خود مطمئن شوید. این کار باعث میشود اهداف کوتاهمدت خود را به طور منظم ایجاد کنید و با دستیابی به هر کدام از آنها، شرایط را تحت کنترل خود نگه دارید.
فکر کردن در مورد تصویر بزرگ میتواند کمی ترسناک باشد؛ بنابراین اگر فقط یک هدف بلندمدت دارید و به خاطر آن دچار استرس و اضطراب هستید، بهتر است برنامه دوم را نیز به اهداف خود اضافه کنید تا در صورت لزوم برای تغییر مسیر آماده باشید.
کافی است با صرف کمی تلاش و زمان برای تحقیق، دلایلی برای هیجانزده شدن خود پیدا کنید و آنها را در برنامه دوم خود لحاظ کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرایط برنامه ریزی شغلی برای دانش آموزان، این مقاله را از دست ندهید.
3. اهداف بزرگ خود را به بخشهای کوچک تقسیم کنید.
گاهی اوقات دستیابی به یک هدف غیرممکن به نظر میرسد و این یک راه آسان برای به تعویق انداختن آن است؛ بنابراین بر تنبلی خود غلبه کنید و با تقسیم اهداف خود به نقاط عطف کوچکتر، در مسیر بمانید.
به عنوان مثال، برای اینکه در درس جغرافیا نمره 20 بگیرید، ابتدا باید مباحث هر فصل را به عنوان نقاط عطف خود تعیین کنید و کسب نمره 20 در امتحانهای مربوط به هر فصل، اهداف کوچک برای کسب نمره 20 در امتحان ترم درس جغرافیا است.
هرچقدر میتوانید برنامه خود را به بخشهای کوچک تقسیم کنید تا انگیزه لازم برای انجام تکتک بخشها را داشته باشید و آنها را به تعویق نیندازید.
4. هدف گذاری برای درس خواندن را طوری انجام دهید که قابل مدیریت باشد.
دانشآموزانی که اهداف بلندمدت خود را مشخص کردهاند، باید نسبت به تعیین اهداف کوتاهمدت نیز اقدام کنند. اینها پلههایی هستند که قرار است شما را به مقصد برسانند. حالت فرآیندی اهداف کوتاه باعث میشود ردیابی مسیر طی شده راحت باشد.
کلید موفقیت این است که اهداف روزانه خود را طوری مشخص کنید که قابلدستیابی باشند.
انباشتن کارهای زیاد در برنامه روزانه باعث کاهش بهرهوری و انگیزه میشود.
از کلمه “هنوز” زیاد استفاده کنید. هرگز نگویید که نمیتوانید فلان کار را انجام دهید، به جای آن بگویید، هنوز نمیتوانم انجام دهم ولی بالاخره میتوانم.
اگر برای سه روز متوالی، اهداف قابلدستیابی خود را از دست دادید، پس آن اهداف هنوز قابلدستیابی نیستند ولی به این معنی نیست که اصلاً قابلدستیابی نیست.
یک راه عالی برای مدیریت این مسئله، تنظیم محدودیتهای بالا و پایین است. این کار باعث میشود با واقعیت روبرو شوید.
چگونه باید به هدف گذاری برای درس خواندن پایبند باشید؟
هدف گذاری، اولین قدم مهم برای موفقیت تحصیلی است. با این حال، بسیاری از مردم در همان ابتدا با بهترین نیت شروع میکنند اما بعداً اهداف خود را بدون عملی کردن، رها می کنند. حواسپرتیهای زیادی وجود دارد که میتوانند مانع شما باشند. در ادامه چند راه عالی برای پایبندی به هدف گذاری برای درس خواندن ارائه میدهیم:
به طور مداوم، در مورد اهداف خود اقدام کنید. هنگامیکه اقدام میکنید، به مغز خود یادآوری میکنید که به سمت هدف حرکت کند. حتی چند اقدام نمادین کوچک نیز میتواند به حفظ اراده شما کمک کند. به عنوان مثال، تمیز کردن میز مطالعه یا باز کردن پنجره اتاق برای افزایش شادابی میتوانند به افزایش انگیزه شما کمک کنند.
اهداف خود را بنویسید. تحقیقات نشان میدهد، افرادی که اهداف خود را یادداشت می کنند، انگیزه بیشتری در دستیابی به آنها دارند.
اهداف خود را به طور مرتب مرور کنید. وقتی دائماً خواستههای خود را مرور میکنید، ذهن شما بهصورت کارآمدتر عمل میکند. یکی از دلایل مفید بودن نوشتن اهداف این است که میتوانید هر موقع که خواستید آنها را مرور کنید. با این حال، تکرار آنها بهصورت ذهنی یا حتی گفتگو با دیگران در این مورد نیز مفید است.
در صورت لزوم، اهداف جدیدی برای خود تعیین کنید. چالش و سختی اهداف، دلیلی بر رها کردن آنها نیست. با این حال، ممکن است با کسب تجربه، نیاز به تجدیدنظر در مورد اهداف خود داشته باشید. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد اهداف خود را در مورد ساعات مطالعه تغییر دهید و بر اساس نتایج و سایر مسئولیتهای خود ،ساعات جدیدی را به مطالعه اختصاص دهید.
نحوه درک و غلبه بر چالشهای موجود در هدف گذاری برای درس خواندن
هر دانشآموزی در مورد تعیین اهداف و دستیابی به آنها با چالشهای خاصی روبرو است. هرچقدر با خودتان صادقتر باشید، قدرت بیشتری برای غلبه بر موانع و چالشها خواهید داشت.
زمانی که چالش خاصی را شناسایی میکنید، میتوانید در آن موضوع خاص، هدف تعیین کنید. به عنوان مثال، ممکن است متوجه شوید که تا دیروقت بیدار ماندن به خاطر بازیهای رایانهای باعث اختلال در مطالعه و خواب شما میشود. بر اساس همین نتیجهگیری، تصمیم میگیرید در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید یا یک ساعت بازی را با یک ساعت درس خواندن جایگزین کنید. مهم این است که با چالشها برخورد قوی و مثبتی داشته باشید.
در برخی موارد، غلبه بر چالشها به معنی کمک گرفتن است. اگر با مبحث درسی خاصی مشکل دارید، ممکن است با کمک گرفتن از همکلاسی یا معلم خود، آن چالش را برطرف کنید. وقتی متوجه میشوید که چالش خاصی را تجربه میکنید، تعیین یک هدف جدید برای مقابله با آن، روش خوبی است.
همچنین، این خیلی مهم است که اهداف خود را به خاطر شکست، رها نکنید. هدف گذاری به شما کمک میکند تا تجربه بیشتری برای ادامه مسیر داشته باشید: ولی صرفاً موفقیت را برای شما تضمین نمیکند. وقتی اهداف زیادی را برای خود تعیین میکنید، ممکن است به خاطر شکستهای مداوم دچار ناامیدی شوید. سعی کنید به طور عینی به موقعیت خود نگاه کنید و علت عدم دستیابی خود را شناسایی کنید. این احساس ناامیدی کاملاً طبیعی است، اما باید این را درک کنید که همیشه میتوانید یک هدف جدید تعیین کنید و نتایج خود را در آینده بهبود ببخشید.
بهترین شغلهای مناسب برای دانش آموزان
نتیجهگیری در مورد اصول هدف گذاری برای درس خواندن
هدف گذاری برای درس خواندن از جمله اقداماتی است که میتواند انگیزه دانشآموز را در مسیر تحصیلی حفظ کند. اگر با توجه به شرایط و ویژگیهای خود، هدف گذاری درست و بهینه داشته باشید و به طور مصمم آنها را دنبال کنید، صد در صد احساس بهتری نسبت به تلاشهای خود خواهید داشت. ما سعی کردیم در این مقاله، اصول و استراتژیهای لازم برای هدف گذاری را خدمت شما عزیزان معرفی کنیم. امیدواریم که مطالعه این مقاله باعث ایجاد نوری در مسیر موفقیت شما شود. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، از شما متشکریم.