یکی از بزرگترین ترسهای دانش آموزان این است که همزمان با شروع آزمون، هر آنچه خوانده بودند را فراموش کنند. برای غلبه بر این ترس و کمک به یادآوری آموختههای خود میتوانید از تکنیکهای مختلفی استفاده کنید که هر کدام از آنها تجربه لذتبخش درس خواندن بدون فراموشی را برای شما رقم بزنند. زمانی که عادتهای درس خواندن خوبی را در خود ایجاد کنید، یادگیری مؤثر و یادآوری سریعتر در مواقع لازم، کار بسیار راحتی خواهد بود. در این مقاله 10 راهکار فوقالعاده برای درس خواندن بدون فراموشی را خدمت شما عزیزان معرفی میکنیم که هنگام مشاهده تأثیرات آنها، شگفتزده خواهید شد. با ادامه مطلب همراه باشید:
1) برنامهریزی برای موفقیت
با دید و انرژی مثبتی درس بخوانید.
اگر در حال باز کردن کتابها و جزوههایتان هستید و حس بدی نسبت به این لحظه دارید، مطمئناً جلسه مطالعه شما مؤثر نخواهد شد. اگر در مورد مطالبی که یاد میگیرید، انگیزه داشته باشید، یادگیری و همچنین به خاطر سپردن آنها در زمان امتحان آسانتر خواهد بود.
هرگز به خودتان نگویید که ” من هرگز این مبحث را یاد نمیگیرم.”
تلاش برای یادگیری زمانی شما را به نتیجه دلخواه میرساند که صبور باشید و ارزش زمانی که برای درس خواندن اختصاص میدهید را بدانید. اگر در مورد یادگرفتن یک موضوع خاص هیجانزده باشید، به احتمال زیاد، آن را با کیفیت بهتری به خاطر میسپارید و همین درس خواندن بدون فراموشی، در جلسه امتحان باعث خوشحالی شما خواهد شد.
یک برنامه برای مطالعه خود ایجاد کنید و به آن پایبند باشید.
کمی وقت بگذارید و در مورد بهترین زمان و سبک درس خواندن و درسهای خود فکر کنید و بر اساس آنها یک برنامه مؤثر ایجاد کنید. برنامهای که درس خواندن در ساعات اوج تمرکز و هوشیاری را برای شما ممکن سازد. در کل، اگر ساعاتی از روز را برای مطالعه و مرور مطالب درسی خود اختصاص دهید، در پایان ترم و چند روز مانده به امتحانات، دچار استرس و اضطراب نمیشوید.
اگر به دنبال منبعی برای آشنایی با اصول برنامهریزی درسی هستید، این مقاله را از دست ندهید.
به یاد داشته باشید زمانی را برای استراحت خود در نظر بگیرید. استراحت به مغز شما این فرصت را میدهد که آموختههای خود را جذب کنید. پیادهروی و تنفس در هوای آزاد باعث پاکسازی و آرامش بهتر مغز میشود.
یک فضای خوبی را برای درس خواندن انتخاب کنید.
فضای مطالعه شما باید آرام باشد تا بدون هیچگونه حواسپرتی بتوانید مفاهیم مختلف را یاد بگیرید. زمانی که در محیط مناسبی مشغول به درس خواندن باشید، مغز شما به آرام بودن و جذب بهتر مطالب درسی عادت میکند.
سعی کنید چیدمان فضای درس خواندن خود را طوری انجام دهید که به وسایل موردنیاز خود مانند کتاب، کاغذ، خودکار، ماشین حساب و … دسترسی راحتتری داشته باشید.
جهت آشنایی بیشتر با نحوه چیدمان اتاق برای درس خواندن، این مقاله فوقالعاده را از دست ندهید.
منظم باشید.
بینظم و نامرتب بودن، یکی از تهدیدات اصلی برای داشتن حافظه خوب است. شما باید یادداشتهای درسی خود را بهصورت مرتب ثبت کنید و اتاق مطالعه منظمی داشته باشید. مطمئناً در چنین شرایطی، هم تصمیمگیری در مورد برنامه درسی راحتتر میشود و هم اینکه درس خواندن بدون فراموشی باعث افزایش انگیزه و اعتمادبهنفس شما خواهد شد. اگر نظم را در ذهن خود تقویت کنید، قدرت به خاطر سپردن و یادآوری مطالب بسیار راحتتر خواهد بود.
خواب کافی داشته باشید.
مغز هنگام خواب، اطلاعات را از حافظه کوتاهمدت به حافظه بلندمدت منتقل میکند. حتی یک خواب کوتاه نیز میتواند به این روند کمک کند.
برخی از دانش آموزان اهمیتی به خواب نمیدهند چون میخواهند کارهای جالبتری نسبت به درس خواندن یا خوابیدن انجام دهند. بهتر است بدانید که کمبود خواب، عملکرد شناختی شما را مختل میکند. علاوه بر این، هر چقدر که بیشتر بیدار بمانید، قدرت پردازش ذهنی شما نیز به اندازه کافی قوی نخواهد بود.
خواب کافی، علاوه بر افزایش انرژی و تمرکز، به حفظ بهتر اطلاعات کمک میکند. یکی از بهترین کارهایی که میتوانید برای درس خواندن بدون فراموشی انجام دهید، این است که یادداشتهایی که در طول روز حین درس خواندن نوشتهاید را شبها قبل از خوابیدن مرور کنید. این کار باعث میشود تا مغز، اطلاعات را در طول خواب بهخوبی پردازش و تثبیت کند. بهترین محدوده خواب شبانه برای دانش آموزان 7 تا 9 ساعت است. با این میزان خواب، مغز میتواند استراحت کند و اطلاعات را به درستی ذخیره کند.
2) تمرین یادگیری فعال
مطالب درسی را با صدای بلند بخوانید.
استفاده از حواس پنجگانه میتواند در حفظ بهتر اطلاعات به شما کمک کند. با این اوصاف، گفتن کلمات با صدای بلند و سپس شنیدن آنها میتواند مفید باشد. این روش به شما کمک میکند تا سریعتر یاد بگیرید و مفاهیم را فراموش نکنید.
اگر در کتابخانه یا جای دیگری هستید که نمیتوانید با صدای بلند درس بخوانید، سعی کنید مطالب درسی را بهآرامی به زبان بیاورید و از این طریق، تسلط بیشتری بر روی آموختههای خود داشته باشید.
همچنین، فرآیند یادگیری مطالب درسی بهصورت تصویری میتواند به مغز شما کمک کند تا اطلاعات را به شیوه سیستماتیک به خاطر بیاورد و این یکی از مهارتهای تقویت حافظه مؤثر است.
مطالب را به دیگران آموزش دهید.
هر بار که با توضیح دادن مطالب موردنظر به شخص دیگر، آموختههای خود را مرور میکنید، درواقع متوجه میشوید که آیا آن مطالب را بهخوبی درک کردهاید یا نه. به این ترتیب قادر خواهید بود از میزان تسلط خود بر مطالب درسی برای افزایش بازده یادگیری و انتقال اطلاعات از حافظه کوتاهمدت به بلندمدت استفاده کنید.
علاوه بر این، این روش به شما کمک میکند با اطلاعات جدیدی که ممکن است در حین مطالعه نادیده گرفتهاید، روبرو شوید.
بخشهای مهم مطالب درسی را یادداشت کنید.
نوشتن یکی از بهترین راهها برای ماندگار کردن اطلاعات موردنظر است. هر نکته مهمی که با آن برخورد میکنید را یادداشت کنید چون این کار به تقویت اطلاعات در مغز شما کمک میکند. به عنوان مثال، در پایان هر فصل، چند نکته کلی به عنوان خلاصههایی از آموختههای خود بنویسید.
هر چقدر سازماندهی یادداشتهای خود را بهصورت بهینهتر انجام دهید، درواقع به مغز خود کمک میکنید که اطلاعات را بهصورت سازمانیافتهتر به خاطر بیاورد. همچنین، نوشتن بخشهای مهم، تاریخها و فرمولها میتواند پروسه مرور و یادگیری را بهمراتب راحتتر کند.
اگر در حال مطالعه کتاب یا جزوه خود هستید، چکیده هر پاراگراف را در حاشیه بنویسید. با این تجزیه و تحلیل، درواقع پاراگراف موردنظر را به خود آموزش میدهید.
10 مورد از بهترین فواید مدیتیشن – هر آنچه که باید در مورد مدیتیشن بدانید.
مرور دورهای را فراموش نکنید.
معلوم است که اگر مطلبی را یکبار بخوانید، روز بعد بخشی از آن را فراموش خواهید کرد. در کل، برای مغز کار دشواری است که همه اطلاعات را بدون مرور مجدد حفظ کند. بهترین کار این است که به مرور اطلاعات ادامه دهید تا در ذهن شما تثبیت شود.
هر چقدر که آشنایی بیشتری با مطالب داشته باشید، یادآوری آنها در طول امتحان کار راحتتری خواهد بود. به عنوان مثال، اگر امروز موضوع خاصی را مطالعه کردید، روز بعد دوباره آن را مرور کنید. تا روز امتحان، چند وقت یکبار این بررسی و مرور را ادامه دهید. در این صورت، یادآوری آنها نیاز به انرژی یا زمان زیادی ندارد چون از قبل، درک دقیقی از آن پیدا کردهاید.
به عنوان تمرین بیشتر، از خود امتحان بگیرید.
اگر کمی در اینترنت جستجو کنید، سؤالات امتحانی زیادی وجود دارند که میتوانید از آنها برای محک زدن خود استفاده کنید. حتی خودتان نیز میتوانید سؤالات متنوعی را طرح کرده و آنها را حل کنید. این کار یک ابزار خوب برای فهمیدن نقاط ضعف و قوت شما است.
با استفاده از این روش، درس خواندن بدون فراموشی را تجربه خواهید کرد چون مغز شما مجبور میشود اطلاعات را بهصورت یکپارچه حفظ کند و بعداً در صورت لزوم به خاطر بیاورد.
3) استفاده از راهکارهای تقویت حافظه
از روشهای کمکی استفاده کنید.
نامها، تاریخها و فرمولها با استفاده از تکنیک رمزگذاری میتواند ایده خوبی برای درس خواندن بدون فراموشی باشد. به عنوان مثال، حروف صدادار (a، e، i، u و o) در الفبای انگلیسی با شکلک زیر قابل حفظ است:
برای حفظ مطلب موردنظر از قافیه سازی استفاده کنید.
قافیه سازی یک تکنیک یادگیری دیگر است که از صوت برای کمک به یادآوری مطالب استفاده میکند؛ به عبارت دیگر، اگر بتوانید جملاتی که قصد یادگیری آنها را دارید را با صوت و قافیهبندی خاصی حفظ کنید، به یاد آوردن آن کار راحتی خواهد بود.
یک نقشه ذهنی ایجاد کنید.
اگر بتوانید بخشهای مختلف مطالب را در قالب بخشهای مرتبط با همدیگر تصور کنید و با سازماندهی تصویری آنها، روابط بین آنها را درک کنید، مطمئناً یادآوری آنها راحتتر خواهد بود.
برای درس خواندن بدون فراموشی میتوانید از آدامس استفاده کنید.
برخی از محققان بر این باورند که جوییدن آدامس باعث اکسیژنرسانی بهتر به مغز میشود که تمرکز بهتر را به همراه دارد. اگر در حین مطالعه، آدامسی با طعم خاص مثل نعنا را بجویید و در جلسه آزمون هم آدامسی با همان طعم را بجویید، قدرت یادآوری آن اطلاعات بیشتر خواهد بود. البته، همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، این موضوع، باور برخی از محققان است و برای اطمینان از صحت این تکنیک، میتوانید امتحان کنید.
از حس بویایی خود استفاده کنید.
بوها اغلب با خاطرات همراه هستند، بنابراین میتوانید از آن برای درس خواندن بدون فراموشی استفاده کنید. به عنوان مثال، هنگام مطالعه یک عطر یا رایحه خاص را استشمام کنید، سپس همان رایحه را درست قبل از امتحان استشمام کنید. ممکن است این تکنیک به شما کمک کند که مطالب درسی که خوانده بودید را به خاطر بیاورید.
نتیجهگیری در مورد روشهای درس خواندن بدون فراموشی
بهطورکلی تا الآن باید متوجه این موضوع شده باشید که خواندن همه مطالب درسی، درست یک روز قبل از امتحان، هیچ سودی برای شما نخواهد داشت. مطالعه درست نیاز به زمان و انرژی دارد و مانند هر هدف دیگر، اگر به اندازه کافی وقت بگذارید و سخت روی آن کار کنید، موفق خواهید شد. امیدواریم با انجام این تکنیکها، تلاشهایی که برای موفقیت در دوره تحصیلی خود انجام میدهید، با نتیجه بهتری همراه باشد. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید از شما متشکریم.
برگرفته از سایت wikihow